W ramach projektu zrealizowanych zostanie 13 prac przedwdrożeniowych z różnych dziedzin nauki:
-
1. Opracowanie testów diagnostycznych do monitorowania statusu zdrowotnego komercyjny hodowli myszy laboratoryjnych w czasie rzeczywistym.
Opracowania testu diagnostycznego wykorzystującego wytworzony w Centrum Inżynierii Genetycznej model myszy transgenicznych w celu udoskonalenia istniejących metod monitorowania statusu zdrowotnego gryzoni poddanych procedurom doświadczalnym. KIS 1. Zdrowie i społeczeństwo
-
2. Produkcja drożdży Yarrowia lipolitica wzbogaconych o kwas kynureninowy
Metoda produkcji kwasu kynureninowego na drodze biologicznej z użyciem bezpiecznych drożdży Yarrowia lipolytica. Kwas ten ma cenne właściwości prozdrowotne, które polegają głównie na przyspieszaniu metabolizmu przemian tłuszczu, przez co może mieć zastosowanie jako suplement dla osób (...)
-
3. Standaryzacja ekstraktów z kapusty dla przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego
Opracowanie metody oznaczeń składu i standaryzacji ekstraktu z kapusty z przeznaczeniem produktu na rynek kosmetyczny i weterynaryjny. KIS 1. Zdrowie i społeczeństwo KIS 2. Innowacyjne technologie, procesy i produkty sektora rolno-spożywczego i leśno-drzewnego
-
4. Opracowanie preparatu zawierające regulatory wzrostu roślin do skracania czasu trwania produkcji, poprawę jakości sadzonek oraz produkcję metabolitów wtórnych w roślinach ozdobnych i zielarskich.
Opracowanie formuły regulatorów wzrostu pozwalającej na osiągnięcie lepszego rozgałęziania sadzonek przy satysfakcjonującym ukorzenianiu przy hormonów roślinnych oraz opracowanie wykorzystania wpływu regulatorów wzrostu na produkcję metabolitów wtórnych wykorzystywanych w przemyśle (m.in. (...)
-
5. Innowacyjna metoda wspomagająca rozród ryb fitofilnych w zbiornikach wody pitnej
Sprawdzenie skuteczności innowacyjnej metody wspomagającej rozród ryb. Metoda ma przeciwdziałać zmniejszaniu się tarła ryb, które jest związane ze zmianami klimatycznymi oraz zanikaniem roślinności naczyniowej tworzącej tzw. „łąki podwodne” (naturalne miejsce tarła). KIS 2. Innowacyjne (...)
-
6. Innowacyjne podłoże ogrodnicze do uprawy ziół i roślin leczniczych wytwarzane z waloryzowanych materiałów odpadowych
Innowacyjne podłoże ogrodnicze bazujące na materiałach bogatych w składniki odżywcze, pochodzenia w 100% naturalnego, jak również dostarczające roślinom substancji humusowych uważanych obecnie za naturalny stymulator wzrostu roślin. Podłoże ma wykazywać duże zdolności magazynowania wody a zużyte (...)
-
7. Forma do produkcji wędzonek
Stworzenie prototypu stanowiska będącego rozbudowaną formą do produkcji wędzonek o zwiększonej długości batonu. Jest to urządzenie, dzięki któremu można poprawić produkcję przetworów mięsnych (np. szynki), a także zwiększyć ich bezpieczeństwo żywieniowe oraz zmniejszyć ilość odpadów. KIS 2. (...)
-
8. „Fruit leathers” („Skóry owocowe”) jako prozdrowotna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
Opracowanie przekąski spożywczej o wysokich walorach prozdrowotnych i atrakcyjnych cechach sensorycznych otrzymanej na bazie owoców oraz składnika roślinnego o określonych właściwościach funkcjonalnych. Przekąski będą posiadać właściwości sensoryczne i prozdrowotne doskonale wkomponowujące się (...)
-
9. Funkcjonalne przekąski ekstrudowane ze specjalnymi dodatkami w postaci proszku
Przekąski spożywcze w formie ekstrudowanych produktów na bazie mąki kukurydzianej z dodatkiem niekonwencjonalnych składników pozwalających na otrzymanie przekąski funkcjonalnej o wysokich właściwościach prozdrowotnych. KIS 2. Innowacyjne technologie, procesy i produkty sektora (...)
-
10. Ketchup o właściwościach prozdrowotnych ze specjalnymi dodatkami, w tym ziołami w postaci proszku
Emulsja ketchupowa z dodatkiem prozdrowotnych składników, w postaci proszku i ekstraktów z ziół o pozytywnych właściwościach sensorycznych. KIS 2. Innowacyjne technologie, procesy i produkty sektora rolno-spożywczego i leśno-drzewnego
-
11. Funkcjonalne dodatki paszowe dla krów mlecznych
Dodatek paszowy będzie rodzajem fitobiotyku opracowanego na bazie wytłoków z winogron, jabłek, aroni, malin o cechach funkcjonalnych. Fitobiotyki będą dedykowane głównie dla krów mlecznych w celu profilaktyki kwasicy oraz w kierunku prozdrowotnym dla człowieka profilu kwasów tłuszczowych (...)
-
12. EKO-przystanek
Prototyp przystanku o konstrukcji przystosowanej do wprowadzenia zielonego dachu/ściany lub/i z panelem fotowoltaicznym oraz systemem wykorzystującym wodę deszczową z dachu do podlewania roślin. KIS 7. Gospodarka o obiegu zamkniętym – woda, surowce kopalne, odpady
-
13. Żyjące ściany bioróżnorodne
Opracowanie zielonych ścian wykorzystujących roślinności łąk kserotermicznych oraz wodę opadową pochodząca ze spływów dachowych. KIS 7. Gospodarka o obiegu zamkniętym – woda, surowce kopalne, odpady