eu_green_logo_szare.png

Laboratorium Badań Żywności

laboratorium_badan_zywnosci.png

Badanie żywności i produktów rolno-spożywczych


Laboratorium Badań Żywności oferuje szeroki zakres badań i analiz z zakresu badań żywności, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców.

Laboratorium prowadzi badania toksykologiczne żywności, produktów rolno-spożywczych określając czy zawierają szkodliwe substancje pochodzenia naturalnego lub powstałe w wyniku produkcji, procesów technologicznych, dystrybucji, przechowywania, zanieczyszczenia środowiska.

Laboratorium zajmuje się opracowywaniem informacji żywieniowej w celu zapewnienia konsumentom pełnej i rzetelnej informacji o nabywanym towarze.

zakres_badan_btn.pngkontakt_btn.png

Badanie żywności jest usługą, którą bardzo często wykonujemy na zlecenie firm, przedsiębiorstw i zakładów zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym oraz produkcją artykułów spożywczych. Współpracujemy m.in. z mleczarniami, piekarniami i zakładami produkcyjnymi o różnej wielkości. Decydując się na współpracę z naszym laboratorium, można liczyć na profesjonalne badanie produktów spożywczych wykonane przez specjalistów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Analizy wykonywane są w sposób rzetelny, bezstronny i niezależny oraz prowadzone są w oparciu o udokumentowane procedury i obowiązujące normy oraz wymagania klienta.

Badania fizykochemiczne żywności, które oferujemy zawsze mają na celu sprawdzenie podstawowych parametrów. Naszym klientom zawsze służymy pomocą w zakresie analizy otrzymanych wyników badań i ich interpretacji pod kątem uwarunkowań żywieniowo-toksykologicznych.

Zakres badań wykonywanych w Laboratorium Badań Żywności:

  • badania żywności na każdym etapie produkcji, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, rtęcią Hg) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości pierwiastków mineralnych (m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P)
  • analizę otrzymanych wyników badań i pomoc w ich interpretacji pod kątem uwarunkowań żywieniowo-toksykologicznych
  • opracowywanie informacji żywieniowej dla produktów spożywczych zgodnie z najnowszym ustawodawstwem z przeznaczeniem na rynek polski, unijny, USA, kanadyjski, australijski i in.
  • analizy biochemiczne materiału biologicznego
  • określanie indeksu glikemicznego produktów żywnościowych
  • inne badania specjalistyczne w zakresie prac badawczo-naukowych.

analiza_wody.jpgbadanie_zywnosci.jpgbadanie_materialu_biologicznego.jpg

Analizy wykonują u nas

Od wielu lat współpracujemy w zakresie ww. badań z wieloma przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego i indywidualnymi producentami z całej Polski, z naszych usług korzystali m.in. McCain Poland, Cadbury-Wedel, Avo-Werke, HFP Sonko, ZPC Mieszko, S-Lab, ZPC Śnieżka, Gellwe, Oleofarm, Odra, ZPC Otmuchów, Cukrogal, Perial, Cargill, PEPEES Łomża i wielu innych indywidualnych producentów.

Próbki do badań

Próbki do badań przyjmujemy w dni robocze w godz. 7.00 – 14.00.
Standardowy czas analizy wynosi do 7 dni roboczych.
Laboratorium nie uczestniczy w pobieraniu próbek do badań.

Kontakt

Laboratorium Badań Żywności
Gmach główny Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
ul. Norwida 25, pokój 222 na II piętrze.
tel. +48 71 320 1003
e-mail:

badanie_zywnosci_www.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png