Badanie żywności i produktów rolno-spożywczych
Laboratorium Badań Żywności oferuje szeroki zakres badań i analiz z zakresu badań żywności, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców.
Laboratorium prowadzi badania toksykologiczne żywności, produktów rolno-spożywczych określając czy zawierają szkodliwe substancje pochodzenia naturalnego lub powstałe w wyniku produkcji, procesów technologicznych, dystrybucji, przechowywania, zanieczyszczenia środowiska.
Laboratorium zajmuje się opracowywaniem informacji żywieniowej w celu zapewnienia konsumentom pełnej i rzetelnej informacji o nabywanym towarze.
Badanie żywności jest usługą, którą bardzo często wykonujemy na zlecenie firm, przedsiębiorstw i zakładów zajmujących się przetwórstwem rolno-spożywczym oraz produkcją artykułów spożywczych. Współpracujemy m.in. z mleczarniami, piekarniami i zakładami produkcyjnymi o różnej wielkości. Decydując się na współpracę z naszym laboratorium, można liczyć na profesjonalne badanie produktów spożywczych wykonane przez specjalistów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Analizy wykonywane są w sposób rzetelny, bezstronny i niezależny oraz prowadzone są w oparciu o udokumentowane procedury i obowiązujące normy oraz wymagania klienta.
Badania fizykochemiczne żywności, które oferujemy zawsze mają na celu sprawdzenie podstawowych parametrów. Naszym klientom zawsze służymy pomocą w zakresie analizy otrzymanych wyników badań i ich interpretacji pod kątem uwarunkowań żywieniowo-toksykologicznych.
Zakres badań wykonywanych w Laboratorium Badań Żywności:
- badania żywności na każdym etapie produkcji, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, rtęcią Hg) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości pierwiastków mineralnych (m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P)
- analizę otrzymanych wyników badań i pomoc w ich interpretacji pod kątem uwarunkowań żywieniowo-toksykologicznych
- opracowywanie informacji żywieniowej dla produktów spożywczych zgodnie z najnowszym ustawodawstwem z przeznaczeniem na rynek polski, unijny, USA, kanadyjski, australijski i in.
- analizy biochemiczne materiału biologicznego
- określanie indeksu glikemicznego produktów żywnościowych
- inne badania specjalistyczne w zakresie prac badawczo-naukowych.
Analizy wykonują u nas
Od wielu lat współpracujemy w zakresie ww. badań z wieloma przedsiębiorstwami przemysłu spożywczego i indywidualnymi producentami z całej Polski, z naszych usług korzystali m.in. McCain Poland, Cadbury-Wedel, Avo-Werke, HFP Sonko, ZPC Mieszko, S-Lab, ZPC Śnieżka, Gellwe, Oleofarm, Odra, ZPC Otmuchów, Cukrogal, Perial, Cargill, PEPEES Łomża i wielu innych indywidualnych producentów.
Próbki do badań
Próbki do badań przyjmujemy w dni robocze w godz. 7.00 – 14.00.
Standardowy czas analizy wynosi do 7 dni roboczych.
Laboratorium nie uczestniczy w pobieraniu próbek do badań.
Standardowy czas analizy wynosi do 7 dni roboczych.
Laboratorium nie uczestniczy w pobieraniu próbek do badań.
Kontakt
Laboratorium Badań ŻywnościGmach główny Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
ul. Norwida 25, pokój 222 na II piętrze.
tel. +48 71 320 1003
e-mail: lbz@upwr.edu.pl