Forma do produkcji wędzonek o zwiększonej długości batonu

Numer oferty: 14/2023

Nazwa rozwiązania:
Forma do produkcji wędzonek o zwiększonej długości batonu

BACKGROUND

Wędzenie to zabieg technologiczny, dzięki któremu uzyskuje się przedłużenie trwałości produktów mięsnych i rybnych przez ich wysuszenie oraz przez działanie antybakteryjne wytwarzanych składników dymu, przede wszystkim fenoli. Wyroby mięsne wędzone charakteryzują się specyficznymi cechami sensorycznymi, na które składa się uzyskanie atrakcyjnego zabarwienia powierzchni oraz wytworzenie charakterystycznego dla tego procesu zapachu i smaku. Sam proces wędzenia uzależniony jest od kilku czynników: temperatury żarzenia surowca drzewnego, składu dymu (gatunek drewna i jego postać użyta do wytwarzania dymu, sposób, szybkość spalania drewna) oraz prędkości przepływu mieszaniny dymu wędzarniczego, jak również konstrukcji samej komory wędzarniczej.

OPIS WYNALAZKU

Przedmiotem oferty technologicznej jest stanowisko technologicznego do produkcji wędzonek, które umożliwi produkcję wyrobów z całych mięśni lub fragmentów mięśni, o regularnym cylindrycznym kształcie, zwiększonej długości i masie, które równocześnie będą charakteryzowały się korzystniejszym (większym), stosunkiem masy do powierzchni batonów. W konsekwencji wędzonki będą odznaczały się zwiększoną wydajnością a także zmniejszoną zawartością WWA w gotowym produkcie. Rozwiązanie to, ze względu na zmniejszenie ilości batonów produkowanych z określonej masy przetwarzanego surowca, zwiększy również efektywność konfekcjonowania wyrobów, przeznaczonych zarówno do sprzedaży zarówno w formie fragmentów batonu jak również w stanie plasterkowanym.

PRZEWAGI

  • zmniejszenie ilości odpadów (końcowych fragmentów wędzonek),
  • mniejszą zawartością wielopierścioniowych węglowodorów aromatycznych w wędzonkach
  • zwiększenie jakości wędzonek

POTENCJAŁ WDROŻENIOWY

Stanowisko może znaleźć zastosowanie w zakładach mięsnych, firmach cateringowych oraz dużych lokalach gastronomicznych czy nawet w zastosowaniach prywatnych(wędzarnie ogrodowe).


Poziom gotowości technologicznej (TRL): 7 poziom

Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how

Kontakt w sprawie oferty:
Anna Szczypka
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 609 655 566
anna.szczypka@upwr.edu.pl

baton_wedzarniczy_oferta_1.jpg

fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg