Metoda otrzymywania masy jajowej o obniżonej zawartości cholesterolu wraz z odzyskiem błon podskorupowych jaj

licenced.pngNumer oferty:  22/2023 

Nazwa rozwiązania:  
Metoda otrzymywania masy jajowej o obniżonej zawartości cholesterolu wraz z odzyskiem błon podskorupowych jaj

BACKGROUND

Masa jajowa to produkt naturalny, który powstaje ze świeżych jaj kurzych – czyli są to świeże jaja w formie płynnej pozbawione skorup. Masy jajowe wykorzystuje się jako półprodukt w przemyśle spożywczym i małej gastronomii do produkcji makaronów, ciast, sosów, pasztetów, lodów, likierów i wielu innych produktów. Stosują je zarówno wielkie firmy produkujące żywność, jak i hotele, małe lodziarnie, cukiernie, czy naleśnikarnie. Sprawdzą się wszędzie tam, gdzie niezbędne jest zastosowanie świeżych jaj w formie płynnej, a nie ich zamienników.

W Polsce w ostatnich latach produkuje się ponad 700 tys. ton jaj, co generuje około 28 tys. ton skorup rocznie uwzględniając tylko przetwórstwo przemysłowe. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej odpady przemysłu jajcarskiego (głównie skorupy) są uznawane za odpady niebezpieczne i podlegają ścisłej kontroli. Poszukuje się rozwiązań, które umożliwiłyby zagospodarowanie mineralnych skorup białkowych oraz błon podskorupowych bogatych m.in. kolagen, elastynę, kwas hialuronowy, glukozaminę, siarczan chondroityny.

OPIS ROZWIĄZANIA

Przedmiotem oferty jest opracowana technologia otrzymywania masy jajowej o obniżonej zawartości cholesterolu wraz z odzyskiem błon podskorupowych jaj pozwala na redukcję do 90% zawartego w masie cholesterolu oraz pozyskanie do 75% błon podskorupowych z powstałych podczas wybijania jaj skorup. Otrzymane błony podskorupowe są źródłem m.in. kolagenu (~10%); Elastyna (~ 20%); Kwas hialuronowy (HA) (~ 4%); Glukozamina  (~ 2%); Siarczan chondroityny (~ 2%)

PRZEWAGI

- odzysk i zagospodarowanie odpadów w postaci natywnych błon podskorupowych bogatych w kolagen (10 %) w zgodzie z zasadami gospodarki obiegu zamkniętego;

- obniżenie zawartości cholesterolu w masie jajowej;

- produkt wolny od GMO i całkowicie naturalny.

POTENCJAŁ WDROŻENIOWY

- rynek producentów masy jajowej;

- rynek spożywczy.

Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4 poziom 
 
                 

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl

222023_jaja_ofertadocx.jpg

fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg