Numer oferty: 04/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania:
Funkcjonalne przekąski ekstrudowane
BACKGROUND
Raport State of Snacking 2022™ opracowany przez Mondelēz International we współpracy z The Harris Poll wskazuje, że przekąski stanowią bardzo istotny element codziennej diety, zaspokajają nie tylko głód, ale także są źródłem przyjemnych emocji. Coraz częściej zastępują one tradycyjne posiłki. Współcześni konsumenci sięgają po nie w sposób świadomy czytając etykiety i szukając zdrowszych alternatyw. Zdecydowana większość przekąsek dostępnych na rynku jest gotowa do spożycia. Konsumenci mają niewielki wybór przekąsek typu „ready to fry”. W Polsce od lat najbardziej znaną przekąską tego typu jest Przysmak Świętokrzyski. Nie ma jednak takich walorów prozdrowotnych jak proponowane chrupki z dodatkiem czarnego czosnku. Na polskim rynku czarny czosnek bogaty w S-allilocysteinę jest dostępny głównie w postaci fermentowanowanych bulw lub suplementów diety na bazie ekstraktu.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest metoda otrzymywania przekąsek funkcjonalnych o wysokich właściwościach prozdrowotnych w formie ekstrudowanych produktów z dodatkiem czarnego czosnku w proszku. Pellet uzyskany w wyniki ekstruzji niskotemperaturowej wymaga dodatkowej obróbki termicznej przed uzyskaniem gotowej do spożycia przekąski. Otrzymany produkt, chociaż podobny do produktów rynkowych tego typu, charakteryzuje się lepszymi cechami sensorycznymi takimi jak smak, tekstura i zapach. Dodatkowo niepodważalną przewagą tego produktu jest wysoki potencjał prozdrowotny przekąski, ze względu na wysoką zawartość substancji przeciwutleniających i produktów reakcja nieenzymatycznego brązowienia podczas obróbki wybranych produktów.
Przedmiotem know-how jest również innowacyjna metoda wstępnej obróbki czarnego czosnku przy wykorzystaniu metod kombinowanych, która pozwala na uzyskanie proszku o wysokiej zawartości substancji prozdrowotnych.
PRZEWAGI
Przekąski funkcjonalne o właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku w formie proszku:
- o właściwościach przeciwutleniających i przeciwcukrzycowych;
- o wysokiej zawartości składników bioaktywnych;
- na bazie surowców naturalnych.
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
- jako prozdrowotne przekąski;
- jako żywność funkcjonalna – żywność wzbogacona składnikami bioaktywnymi;
– przekąski sentymentalne nawiązujące do smaków rodem z PRL-u.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 7 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław