Numer oferty: 13/2023
Nazwa rozwiązania:
Stanowisko do procesu suchej fermentacji beztlenowej i produkcji biogazu
BACKGROUND
Wraz z rozwojem cywilizacji zapotrzebowanie na energię wzrasta. Tymczasem zasoby paliw kopalnych powoli się wyczerpują, a ich wykorzystywanie w znacznym stopniu przyczynia się do pogłębiania efektu cieplarnianego. Gazy cieplarniane powstają również w rolnictwie oraz przy hodowli zwierząt. Rozwiązaniem tego problemu są biogazownie rolnicze, w których można zagospodarować zarówno odchody zwierzęce, jak i odpady z przemysłu rolno-spożywczego wraz z wytworzeniem energii elektrycznej i ciepła. Polska ma ogromny, niewykorzystany potencjał związany z produkcją biogazu. Na terenie Polski rocznie produkowane jest około 120 do 150 milionów ton odpadów użytecznych dla biogazowni. Potencjał produkcji biogazu z tych odpadów wynosi 13 do 15 miliardów metrów sześciennych biogazu rocznie, co odpowiada około 8 miliardom metrów sześciennych biometanu.
Proces fermentacji beztlenowej metodą suchą jest mniej popularny niż fermentacja metodą mokrą, ale równie potrzebny. Niewiele jest doniesień dotyczących badań laboratoryjnych nad wykorzystaniem metody suchej i perkolatu do procesu fermentacji beztlenowej. Brak jest aparatury laboratoryjnej dedykowanej temu procesowi. Najprawdopodobniej w Polsce nie ma też laboratorium, które prowadziłoby badania nad tym procesem fermentacji beztlenowej metoda suchą.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem oferty jest budowa oraz sposób działania stanowiska do prowadzenia procesu fermentacji beztlenowej w sposób suchy. Stanowisko otwiera szerokie możliwości prac naukowych i badawczo-rozwojowych. Pozwoli na dobór parametrów procesu beztlenowej fermentacji suchej w biogazowniach rolniczych w celu zwiększenia jego efektywności.
PRZEWAGI
- do badania i optymalizacji warunków procesu fermentacji suchej dostosowanej do klienta;
- możliwość sterowania dozowaniem perkolatu;
- system usuwania zanieczyszczeń perkolatu;
- obieg zamknięty perkolatu;
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
- jako stanowisko laboratoryjne przeznaczone do badań laboratoryjnych;
- do realizacji usług związanych z optymalizacją parametrów procesu fermentacji suchej.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław