Numer oferty: 12/2023
Nazwa rozwiązania:
Nowe szczepy Trichoderma jako środki biologiczne wspomagające ochronę roślin
BACKGROUND
Tradycyjna ochrona roślin przed agrofagami opiera się głównie na stosowaniu fungicydów, bakteriocydów i insektycydów, co nie pozostaje obojętne dla środowiska, jak i człowieka. Regulacje prawne w produkcji żywności wprowadzone przez Parlament Europejski i Radę Wspólnoty Europejskiej (Rozporządzenie nr 1107/2009 i Dyrektywa nr 2009/128/WE) nakazują od 2014 r. powszechne stosowanie integrowanych metod ochrony, z pierwszeństwem użycia metod niechemicznych i naturalnych. Biopreparaty na bazie grzybów Trichoderma wpisują się w te wymogi. Te antagonistyczne grzyby, indukujące mechanizmy obronne w roślinach, naturalnie ograniczają rozwój patogenów grzybowych. Tym samym sprzyjają ograniczeniu stosowania syntetycznych pestycydów i nie oddziałują negatywnie na środowisko.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem oferty są dwa szczepy grzybów z rodzaju Trichoderma: T. harzianum F85-247 oraz T. asperellum Td50-140-4. Szczepy są odporne na fungicydy takie jak: iprodion, propamokarb, procymidon. Td50-140-4 dodatkowo na tiofanat metylu. Wykazują właściwości antagonistyczne, poprzez wydzielanie metabolitów wtórnych o działaniu przeciwgrzybiczym oraz enzymów chitynolitycznych. Wydzielają śladowe ilości antybiotyku 6-n-pentyl-2H-pyran-2-one (6-PAP) o właściwościach przeciwgrzybiczych. W doświadczeniach laboratoryjnym metabolity lotne i czynne w kulturach płynnych tych szczepów hamowały wzrost grzybni Fusarium culmorum, F. oxysporum, Rhizoctonia solani, Sclerotinia sclerotiorum, Botritis cinerea i Phytophthora cactorum w zakresie od 41% do 93% wobec kontroli. W doświadczeniu wazonowym szczep Td50-140-4 stymulował wzrost suchej masy pomidora i ogórka w zakresie od 20% do 146%, a w doświadczeniu - sadzonek pomidora, pora i kapusty w zakresie od 88% do 190%. Natomiast szczep F85-247 w doświadczeniu wazonowym stymulował przyrost suchej masy ogórka o 98%.
PRZEWAGI
- zdolność do hamowania wzrostu grzybni patogenów;
- stymulacja wzrostu suchej masy warzyw nawet do 190%;
- możliwość łącznego stosowania wraz z fungicydami;
- neutralne działanie względem środowiska
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
- jako biologiczne środki ochrony roślin;
- jako środki wspomagające do stosowania wraz z fungicydami w celu podniesienia skuteczności ochrony upraw.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how, Wyselekcjonowane szczepy mikroorganizmów
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław