Ketchup o właściwościach prozdrowotnych

Numer oferty: 05/2023/TŻ

Nazwa rozwiązania:
Ketchup o właściwościach prozdrowotnych

BACKGROUND

Według danych opublikowanych przez Euromonitor rynek ketchupu w Polsce został wyceniony na 500 mln złotych. Kategoria keczupu w placówkach małego formatu w pierwszym kwartale roku 2020 odnotowała 7% wzrost w wartości sprzedaży w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Keczup sprzedaje się w miarę równomiernie przez cały rok, ale początek sezonu grillowego to jeden z lepszych okresów dla tej kategorii. Średnia liczba wariantów na sklep rośnie latem. Świadomi i wymagający konsumenci poszukują dzisiaj nie tylko walorów sensorycznych, ale i wartości prozdrowotnych. Proponowana receptura ketchupu z dodatkiem czarnego czosnku bogatego w S-allilocysteinę (SAC) odpowiada na ich potrzeby. Na polskim rynku czarny jest dostępny głównie w postaci fermentowanowanych bulw lub suplementów diety na bazie ekstraktu, ale nie w formie przypraw czy sosów, takich jak ketchup.

OPIS WYNALAZKU

Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zachowanie właściwości prozdrowotnych zawartych w sosie składników.

PRZEWAGI

Sos o unikalnej recepturze na bazie warzyw, ziół i owoców o właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku:

- o właściwościach przeciwutleniających i przeciwcukrzycowych;

- o wysokiej zawartości składników bioaktywnych, w tym polifenoli;

- na bazie surowców naturalnych;

- o obniżonej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym - bez dodatku cukru.

POTENCJAŁ WDROŻENIOWY

- jako prozdrowotny sos – dodatek do różnych potraw;

- jako żywność funkcjonalna – żywność wzbogacona składnikami bioaktywnymi.


Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6 poziom

Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl

ketchup_oferta.jpg

fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg