Numer oferty: 05/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania:
Ketchup o właściwościach prozdrowotnych
BACKGROUND
Według danych opublikowanych przez Euromonitor rynek ketchupu w Polsce został wyceniony na 500 mln złotych. Kategoria keczupu w placówkach małego formatu w pierwszym kwartale roku 2020 odnotowała 7% wzrost w wartości sprzedaży w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Keczup sprzedaje się w miarę równomiernie przez cały rok, ale początek sezonu grillowego to jeden z lepszych okresów dla tej kategorii. Średnia liczba wariantów na sklep rośnie latem. Świadomi i wymagający konsumenci poszukują dzisiaj nie tylko walorów sensorycznych, ale i wartości prozdrowotnych. Proponowana receptura ketchupu z dodatkiem czarnego czosnku bogatego w S-allilocysteinę (SAC) odpowiada na ich potrzeby. Na polskim rynku czarny jest dostępny głównie w postaci fermentowanowanych bulw lub suplementów diety na bazie ekstraktu, ale nie w formie przypraw czy sosów, takich jak ketchup.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zachowanie właściwości prozdrowotnych zawartych w sosie składników.
PRZEWAGI
Sos o unikalnej recepturze na bazie warzyw, ziół i owoców o właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku:
- o właściwościach przeciwutleniających i przeciwcukrzycowych;
- o wysokiej zawartości składników bioaktywnych, w tym polifenoli;
- na bazie surowców naturalnych;
- o obniżonej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym - bez dodatku cukru.
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
- jako prozdrowotny sos – dodatek do różnych potraw;
- jako żywność funkcjonalna – żywność wzbogacona składnikami bioaktywnymi.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław