DOSKONAŁA NAUKA II – WSPARCIE KONFERENCJI NAUKOWYCH
Przedmiotem programu jest wsparcie podmiotów systemu szkolnictwa wyższego i nauki oraz innych jednostek organizacyjnych działających na rzecz upowszechniania nauki w realizacji projektów mających na celu prezentację osiągnięć naukowych, w tym najnowszych wyników badań naukowych lub prac rozwojowych, przez organizację konferencji naukowych, wydawanie monografii naukowych lub ich tłumaczenie na języki kongresowe (angielski, francuski, hiszpański, niemiecki, rosyjski lub włoski).
Numer umowy: KONF/SP/0130/2023/01
Okres realizacji projektu: 01.11.2023 r. – 31.10.2024 r.
Wartość dofinansowania: 85 500,00 zł
Projekt finansowany ze środków budżetu państwa, przyznanych przez Ministra Edukacji i Nauki w ramach Programu "Doskonała nauka II”.
Wkład własny: 100 000,00 zł
Tytuł projektu: Organizacja 10th International Conference on QUALITY AND SAFETY IN FOOD PRODUCTION CHAIN
Opis projektu:
Konferencja będzie miała miejsce we Wrocławiu w dniach 19-20 września 2024 r. Weźmie w niej udział około 120 naukowców z kraju oraz z zagranicy, przedstawiciele przemysłu spożywczego, biotechnologicznego, farmaceutycznego, paszowego i pochodnych.
Konferencja obejmować będzie następujące sesje tematyczne: Traditional and regional food, Safety systems in food production chain, Food analytics, Innovative food products, Nutrition and consumer behaviour, New trends in food technology and packaging systems. W programie konferencji zaplanowana jest także sesja dla uczestników z przemysłu oraz dla młodych adeptów nauki - studenci kół naukowych oraz doktorantów.
Prezentowane i dyskutowane będą najnowsze osiągnięcia z zakresu szeroko pojętych nauk o żywności, biotechnologii i biologii molekularnej, nutraceutyków, profilaktyki żywieniowej chorób cywilizacyjnych czy żywności tradycyjnej i regionalnej. Prezentacje ustne i e-postery konferencji zostaną zrecenzowane, zredagowane i wydane w formie zwartych materiałów konferencyjnych dostępnych na stronie konferencji.