Bułka tarta z dodatkiem ziemniaka

Numer oferty:  05/2020/TŻ 

Nazwa rozwiązania:  
Receptura oraz sposób wytwarzania bułki tartej (panierka) z dodatkiem surowca odpadowego z przetwórstwa ziemniaka.
 
Opis rozwiązania: 
Innowacyjnym aspektem rozwiązania jest wykorzystanie produktu ubocznego, który powstaje w przetwórstwie ziemniaków. Ze względu na wysoką zawartość włókna pokarmowego, a także składników mineralnych, jego dodatek nadaje cech funkcjonalnych gotowej panierce. Produkt finalny cechuje się więc wysoką zawartością błonnika oraz niższą wartością energetyczną (obniżona chłonność tłuszczu).
 
Zastosowanie oferowanej technologii: 
Głównym zastosowaniem tego produktu jest tworzenie panierek produktów smażonych, które są daniami popularnymi w kuchni polskiej i cieszą się akceptacją szerokiego grona konsumentów. Bułka tarta może być także wykorzystywana jako składnik zwiększający spoistość i wilgotność np. mięsnej masy mielonej przeznaczonej do produkcji kotletów mielonych, farszy, itp. 
Opracowana bułka tarta, w porównaniu z produktami konkurencyjnymi, charakteryzuje się kilkukrotnie wyższą zawartością błonnika w porównaniu do produktów obecnych na polskim rynku. Bardzo istotnym parametrem opracowanego rozwiązania jest niższa chłonność tłuszczu w stosunku do tradycyjnej bułki. W praktyce oznaczać to będzie, że wyroby panierowane będą charakteryzować się niższą zawartością tłuszczu, a więc będą potrawami bezpieczniejszymi dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnych smażonych dań, zwłaszcza jeżeli względy zdrowotne wskazują na konieczność ograniczenia tłuszczu w diecie. 
 

Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom 
 
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:  
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 
Katedra Żywienia Człowieka
 
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:  
Kierownik zespołu: dr inż. Maciej Bienkiewicz
Członkowie zespołu: dr inż. Karolina Łoźna, dr inż. Ewa Raczkowska
 
Dane dotyczące zgłoszenia:  
Typ ochrony prawnej: Know-how 
Data utrwalenia: 28-05-2020 
Nr rejestracji: 07/20/KH/10 

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl



fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg