Numer oferty: 05/2020/TŻ
Nazwa rozwiązania:
Receptura oraz sposób wytwarzania bułki tartej (panierka) z dodatkiem surowca odpadowego z przetwórstwa ziemniaka.
Opis rozwiązania:
Innowacyjnym aspektem rozwiązania jest wykorzystanie produktu ubocznego, który powstaje w przetwórstwie ziemniaków. Ze względu na wysoką zawartość włókna pokarmowego, a także składników mineralnych, jego dodatek nadaje cech funkcjonalnych gotowej panierce. Produkt finalny cechuje się więc wysoką zawartością błonnika oraz niższą wartością energetyczną (obniżona chłonność tłuszczu).
Zastosowanie oferowanej technologii:
Głównym zastosowaniem tego produktu jest tworzenie panierek produktów smażonych, które są daniami popularnymi w kuchni polskiej i cieszą się akceptacją szerokiego grona konsumentów. Bułka tarta może być także wykorzystywana jako składnik zwiększający spoistość i wilgotność np. mięsnej masy mielonej przeznaczonej do produkcji kotletów mielonych, farszy, itp.
Opracowana bułka tarta, w porównaniu z produktami konkurencyjnymi, charakteryzuje się kilkukrotnie wyższą zawartością błonnika w porównaniu do produktów obecnych na polskim rynku. Bardzo istotnym parametrem opracowanego rozwiązania jest niższa chłonność tłuszczu w stosunku do tradycyjnej bułki. W praktyce oznaczać to będzie, że wyroby panierowane będą charakteryzować się niższą zawartością tłuszczu, a więc będą potrawami bezpieczniejszymi dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnych smażonych dań, zwłaszcza jeżeli względy zdrowotne wskazują na konieczność ograniczenia tłuszczu w diecie.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Żywienia Człowieka
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:
Kierownik zespołu: dr inż. Maciej Bienkiewicz
Członkowie zespołu: dr inż. Karolina Łoźna, dr inż. Ewa Raczkowska
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Data utrwalenia: 28-05-2020
Nr rejestracji: 07/20/KH/10
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław