Kolorowe ziemniaki pakowane próżniowo

Numer oferty:  02/2020/TŻ 

Nazwa rozwiązania:  
Sposób wytwarzania obranych, podgotowanych bulw ziemniaka, pakowanych próżniowo, odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy o stabilnym, korzystnym zabarwieniu, nadających się do przechowywania chłodniczego 
 
Opis rozwiązania: 
Produkcja obranych, konserwowanych ziemniaków przeznaczonych do przechowywania chłodniczego stwarza szereg problemów związanych, zarówno z zahamowaniem ciemnienia miąższu bulw ale i ich konsystencji oraz smaku i zapachu. 
Istotą proponowanego rozwiązania jest sposób produkcji obranych bulw ziemniaka odmian o kolorowym miąższu, tj. czerwonym, purpurowym lub fioletowym, podgotowanych i o ustabilizowanej naturalnej barwie, poprzez zastosowanie odpowiednich substancji i procesów.  
 
Zastosowanie oferowanej technologii: 
Pakowane próżniowo, obrane bulwy ziemniaka można zaliczyć do żywności funkcjonalnej wstępnie przetworzonej. Są to produkty znane od wielu lat i popularne w krajach Europy Zachodniej i w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Współczesny rynek produktów spożywczych wstępnie przetworzonych cieszy się w Polsce coraz większym zainteresowaniem konsumentów, w tym ziemniakami, które można przygotować do spożycia szybko i w nieskomplikowany sposób (np. unikając obierania bulw) ale też właścicieli barów, restauracji itp. 
Odmiany ziemniaków o ciemniejszych kolorach miąższu są z reguły bogatym źródłem kwasów fenolowych, antocyjanów i/lub karotenoidów. Substancje te charakteryzują się wieloma korzystnymi właściwościami, jak przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i ochraniające układ sercowo-naczyniowy. Spożycie barwionych ziemniaków bogatych w te przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Dzięki swoim właściwościom mogą być składnikiem diety nawet tych osób, które nie powinny spożywać tradycyjnych odmian (np. chorzy na cukrzycę typu 2). Można stosować je także w ramach diety odchudzającej. 
Oferowane rozwiązanie ze względu na dodatkowe walory zdrowotne ziemniaków kolorowych może stanowić bardzo ciekawy produkt prozdrowotny oferowany do sprzedaży również w tzw. diecie pudełkowej oraz w sklepach ze zdrową żywnością. 
 

Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom 
 
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:  
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 
Katedra Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
 
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:  
Kierownik zespołu: prof. dr hab. Anna Pęksa
Członkowie zespołu: dr inż. Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka
 
Dane dotyczące zgłoszenia:  
Typ ochrony prawnej: Know-how 
Data utrwalenia: 
Nr rejestracji: 03/20/KH/06 

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl



fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg