Numer oferty: 02/2023
Nazwa rozwiązania:
Opracowanie funkcjonalnych dodatków paszowych dla krów mlecznych
BACKGROUND
Żwacz przeżuwaczy charakteryzuje się zasiedleniem przez mikrobiom, którą stanowią głównie bakterie, grzyby i pierwotniaki, fermentujące treść pokarmową. Podawane pasze wpływają na mikrobiom żwacza krowy, zmieniając populację drobnoustrojów, a w efekcie oddziaływuje na wydajność zwierząt oraz jakość mleka i mięsa. Roślinne metabolity (fitobiotyki) mogą stanowić składnik, który efektywnie zmienia procesy fermentacyjne i modyfikuje biouwodorowanie kwasów tłuszczowych.
OPIS TECHNOLOGII
Przedmiotem oferty technologicznej jest autorska receptura paszy zawierającej innowacyjny dodatek pochodzenia roślinnego (fitobiotyki), który ma pozytywny wpływ na mikrobiom żwacza, umożliwiając jego ukierunkowaną modyfikację polegającą m.in. na wzroście propionianów. Dodatek fitobiotyków, może wpływać pozytywnie na regulację funkcji trawiennych i stymulować zdrowotność oraz odporność zwierząt.
PRZEWAGI
Zastosowanie dodatku paszowego pozwoli na:
- Zwiększenie jakości mleka,
- Zwiększenie wydajności mlecznej i zdrowotności zwierząt,
- Uzyskanie pozytywnego efektu środowiskowego poprzez zmniejszenie produkcji metanu.
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
Potencjalnymi odbiorcami technologii mogą być firmy zajmujące się produkcją pasz i dodatków paszowych.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Kontakt w sprawie oferty:
Anna Szczypka
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 609 655 566
anna.szczypka@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław