Opracowanie funkcjonalnych dodatków paszowych dla krów mlecznych

Numer oferty: 02/2023

Nazwa rozwiązania:
Opracowanie funkcjonalnych dodatków paszowych dla krów mlecznych

BACKGROUND

Żwacz przeżuwaczy charakteryzuje się zasiedleniem przez mikrobiom, którą stanowią głównie bakterie, grzyby i pierwotniaki, fermentujące treść pokarmową. Podawane pasze wpływają na mikrobiom żwacza krowy, zmieniając populację drobnoustrojów, a w efekcie oddziaływuje na wydajność zwierząt oraz jakość mleka i mięsa. Roślinne metabolity (fitobiotyki) mogą stanowić składnik, który efektywnie zmienia procesy fermentacyjne i modyfikuje biouwodorowanie kwasów tłuszczowych.

OPIS TECHNOLOGII

Przedmiotem oferty technologicznej jest autorska receptura paszy zawierającej innowacyjny dodatek pochodzenia roślinnego (fitobiotyki), który ma pozytywny wpływ na mikrobiom żwacza, umożliwiając jego ukierunkowaną modyfikację polegającą m.in. na wzroście propionianów. Dodatek fitobiotyków, może wpływać pozytywnie na regulację funkcji trawiennych i stymulować zdrowotność oraz odporność zwierząt.

PRZEWAGI

Zastosowanie dodatku paszowego pozwoli na:

  • Zwiększenie jakości mleka,
  • Zwiększenie wydajności mlecznej i zdrowotności zwierząt,
  • Uzyskanie pozytywnego efektu środowiskowego poprzez zmniejszenie produkcji metanu.

POTENCJAŁ WDROŻENIOWY

Potencjalnymi odbiorcami technologii mogą być firmy zajmujące się produkcją pasz i dodatków paszowych.


Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4 poziom

Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how

Kontakt w sprawie oferty:
Anna Szczypka
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 609 655 566
anna.szczypka@upwr.edu.pl

dodatki_paszowe_oferta_1.jpg

fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg