Numer oferty: 20/2023
Nazwa rozwiązania:
Sposób ekstrakcji ksantohumolu
BACKGROUND
Ksnatohumol jest cennym flawonoidem występującym naturalnie w szyszkach chmielu. Charakteryzuje się szerokim spektrum aktywności biologicznej. Ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe.
Konwencjonalne metody pozyskiwania ksantohumolu z surowców naturalnych wymagają wieloetapowych procedur, które zwykle obejmują ekstrakcję, chromatografię, wytrącanie i krystalizację. Tradycyjne metody wymagają stosowania lotnych rozpuszczalników organicznych, takich jak chloroform, chlorek metylenu, aceton, metanol, eter dietylowy czy heksan. Większość z nich jest łatwopalna, toksyczna i ulega długiej biodegradacji. Dlatego też poszukuje się alternatywnych „zielonych rozpuszczalników”, bezpiecznych dla ludzi
i ekologicznych. Wskazane zatem jest opracowanie bardziej efektywnych, selektywnych i eko-innowacyjnych metod izolowania ksantohumolu.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem wynalazku i towarzyszącego mu know-how jest efektywny, tani i przyjazny dla środowiska sposób ekstrakcji ksantohumolu z wychmielin, szyszek chmielowych lub granulatów chmielowych albo ich mieszanin. Opracowana metoda wykorzystuje wyłącznie „zielone rozpuszczalniki” - rozpuszczalniki głęboko eutektyczne (DES). Posiadają one właściwości fizyczne zbliżone do cieczy jonowych (IL), które są nielotne, niepalne i wykazujący wysoką lepkość. W przeciwieństwie do IL, DES są tanie i łatwe w przygotowaniu.
Otrzymany nową metodą ekstrakt charakteryzuje się czystością na poziomie co najmniej 94% (zgodnie z HPLC) oraz zawartością ksantohumolu ok. 2 mg w przeliczeniu na 1 g wychmielin.
Dodatkową zaletę stanowi możliwość wykorzystania produktów ubocznych przemysłu piwowarskiego - wychmielin, które obecnie najczęściej wykorzystuje się jako nawóz, chociaż wciąż zawierają cenne bioaktywne związki.
PRZEWAGI
- tania, efektywna i ekologiczna metoda pozyskiwania ksantohumolu;
- łatwo dostępne, tanie surowce;
- wysoki stopień czystości ekstraktu;
- metoda bazująca na produktach ubocznych (wychmielinach), wpisująca się w reguły gospodarki obiegu zamkniętego.
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
- przemysł farmaceutyczny, nutraceutyczny, spożywczy lub kosmetyczny
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Ochrona patentowa: PL240599
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław