„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udoskonalonego produktu w postaci wypustek szparagów wolnych od mikroorganizmów, ich toksycznych metabolitów i pozostałości pestycydów, z dłuższym okresem przydatności do spożycia” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00024.DDD.6509.00088.2022.15
Rok przyznania: 2023
Wartość projektu: 5 577 782,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 3 549 142,68 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 2 028 639,32 zł.
Partnerzy operacji:
Grupę Operacyjną ASPARAGUS OXY, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:
- KST KONSULTING Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu – Lider
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Tomasz Szwarc – Rzeźnictwo Wędliniarstwo - Poświętno
- Stanisław Józefczak - Biskupice
- Henryk Szyszko – Garbce
Misja i cel operacji:
Celem Grupy Operacyjnej ASPARAGUS OXY jest opracowanie technologii wykorzystania wody ozonowej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
Misją operacji jest wsparcie naukowe producentów szparagów z zakresu ochrony tej rośliny przed bakteriami i grzybami chorobotwórczymi oraz szkodnikami w sezonie wegetacyjnym, jak i w okresie przechowywania, aby otrzymać produkt jak najlepszej jakości dla konsumentów.
Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udoskonalonego produktu w postaci wypustek szparagów wolnych od mikroorganizmów, ich toksycznych metabolitów i pozostałości pestycydów, z dłuższym okresem przydatności do spożycia” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.