eu_green_logo_szare.png

ENVIRE

ENVIRE

envire.jpg

Tytuł projektu: Interwencje do ograniczania dynamiki rozprzestrzeniania się lekoopornych drobnoustrojów z ferm drobiu do środowiska (ENVIRE)

Okres realizacji: 1.05.2022 - 30.04.2025
Budżet projektu: 1 032 767 EUR
Budżet UPWr: 247 800 EUR
Kierownik projektu: dr inż. Marta Kuźmińska-Bajor

Krótki opis:
Ogólnym celem projektu ENVIRE jest przyczynienie się do ograniczenia selekcji i rozprzestrzeniania się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u brojlerów oraz z ferm drobiu do środowiska, a ostatecznie do ludzi. Podczas różnorodnych badań interwencyjnych badany jest potencjał różnych metod stosowanych w hodowli: i) hodowla kurcząt bez stosowania antybiotyków, ii) fitoterapia jako alternatywa dla antybiotyków, iii) szczepienia brojlerów przeciwko E. coli, iv) stosowanie wirusów naturalnie zwalczających bakterie (bakteriofagów), v) obróbka lub przechowywanie obornika, vi) oczyszczanie ścieków z gospodarstw rolnych w celu usunięcia antybiotyków i ich pozostałości. W ramach projektu prowadzone są zarówno badania eksperymentalne, jak i terenowe. Badania skupiają się przede wszystkim na pałeczkach Escherichia coli i spokrewnionych z nimi innymi przedstawicielami rodziny Enterobacteriaceae oraz na ich oporności na powszechnie stosowane antybiotyki, w tym na na kolistynę, antybiotyk „ostatniej szansy”. Na podstawie uzyskanych wyników opracowany zostanie model ilościowej oceny ryzyka, który zostanie wykorzystany do oceny skuteczności oraz potencjalnych efektów synergicznie działających interwencji w celu zmniejszenia narażenia ludzi drogą pokarmową, zawodową i środowiskową na ekspozycję na lekooporne szczepy. Dotychczas dostępne dane dla krajów uczestniczących w projekcie zostaną włączone do modelu, a nowe, niezbędne dane zostaną wygenerowane w ramach badań.

Projekt będzie realizowany przez sześć grup roboczych:

  • Grupę z Freie Universität Berlin, Niemcy
  • Grupę z Instytutu Inżynierii Rolniczej i Biogospodarki im. Leibniza, Niemcy  
  • Grupę z Francuskiej Agencji ds. Żywności, Środowiska i Bezpieczeństwa i Higieny Pracy w Lyonie, Francja
  • Grupę z Akademii Weterynaryjnej Litewskiego Uniwersytetu Nauk o Zdrowiu, Litwa
  • Grupę z UPWr, z Wydziału Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Polska
  • Grupę z Uniwersytetu w Sousse, Tunezja.

www.envire-project.de

Badania realizowane w ramach projektu nr umowy UMO-2021/03/Y/NZ7/00138 współfinansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki oraz programu JPIAMR-ACTION na podstawie umowy nr 963864.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg