Akronim projektu: B-Innova – Master in Food Technology
Tytuł projektu: B-Innova – Master in Food Technology – wspólne studia magisterskie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i University Miguel Hernandez de Elche w dyscyplinie technologia żywności i żywienie człowieka
Dofinansowanie: 692 837 zł
Okres realizacji projektu: 2019-10-15 - 2021-09-30
Partner: Universidad Miguel Hernández de Elche (Hiszpania)
Kierownik Projektu: dr hab. inż. Małgorzata Korzeniowska, profesor uczelni
Krótki opis:
W ramach projektu „B-Innova – Master in Food Technology” oraz współpracy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu z Universidad Miguel Hernández de Elche w Hiszpanii zostanie opracowany program studiów wspólnych II stopnia w dyscyplinie technologia żywności i żywienia człowieka. Zaplanowano także szkolenia dla kadry akademickiej w celu podniesienia kwalifikacji do prowadzenia zajęć ze studentami zagranicznymi.
Grupą docelową projektu są nauczyciele akademiccy zatrudnieni na UPWr oraz na UMH,
absolwenci studiów I stopnia z Polski i Hiszpanii, pracownicy administracyjni obu uczelni odpowiedzialni za obsługę kandydatów, a następnie studentów.
Rezultatem projektu jest opracowanie programu studiów II stopnia, efektów uczenia się i ich weryfikacji na nowym kierunku anglojęzycznych studiów wspólnych przez UPWr i UMH – Master in Food Technology. Kształcenie studentów zostanie rozszerzone o aspekty związane z produktami regionalnymi i tradycyjnym, unikatowe w skali obu krajów technologie przetwarzania i dystrybucji żywności. Studia, których rozpoczęcie planuje się na rok 2021, będą bezpłatne dla studentów.
Uczelnie polska i hiszpańska od lat są partnerami naukowymi, wspólnie występującymi o projekty naukowo-badawcze. Od 2016 r. prowadzą wspólne studia doktoranckie, a teraz zaczynają przygotowywać studia magisterskie.