Numer oferty: 06/2020/TŻ
Nazwa rozwiązania:
Receptura oraz technologia wytwarzania ciasta kruchego na bazie mąki gryczanej
Opis rozwiązania:
Ze względu na specyficzne cechy sensoryczne gryki i jej przetworów, nie jest ona chętnie wykorzystywana w produkcji wyrobów ciastkarskich.
Podstawą niniejszego rozwiązania jest receptura oraz technologia wytwarzania ciasta kruchego na bazie mąki gryczanej o parametrach zbliżonych do tradycyjnego ciasta kruchego, ale o znacznie wyższym potencjale prozdrowotnym.
Zastosowanie oferowanej technologii:
Możliwości wykorzystania opracowanego ciasta są zbliżone do asortymentu produkowanego z tradycyjnego ciasta kruchego, jednak wykorzystanie gryki nadaje wyrobom finalnym cech żywności funkcjonalnej. Dodatkowo upatruje się możliwości wykorzystania rozwiązania w produkcji gotowych mieszanek wypiekowych, do samodzielnego przygotowania w domu.
Ponadto, produkty z mąki gryczanej charakteryzują się wyższą zawartością błonnika oraz niższym indeksem glikemiczny w porównaniu do produktów z mąki pszennej, dzięki czemu stężenie glukozy we krwi po ich spożyciu jest niższe.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Żywienia Człowieka
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:
Kierownik zespołu: dr inż. Maciej Bienkiewicz
Członkowie zespołu: dr inż. Ewa Raczkowska, dr inż. Karolina Łoźna, dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw.
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Data utrwalenia: 25-05-2020
Nr rejestracji: 05/20/KH/08
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław