Chipsy z owoców albo warzyw

Numer oferty:  01/2023/TŻ 

Nazwa rozwiązania:  
Chipsy z owoców albo warzyw
 

BACKGROUND

Trendy w dążeniu do zdrowego stylu życia wpływają na rozwój światowego przemysłu spożywczego, w tym sektora owoców. Chipsy z owoców lub warzyw stanowią alternatywę w stosunku do tradycyjnych wyrobów przekąskowych z ziemniaków, smażonych w oleju roślinnym o wysokiej temperaturze, sprzyjającej powstawaniu szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych, takich jak akrylamid.

Najbardziej rozpowszechnionym sposobem wytwarzania chipsów z owoców lub warzyw jest suszenie w strumieniu gorącego powietrza. Jednak uzyskane tak produkty charakteryzują się twardą teksturą i obniżoną w stosunku do surowca zawartością składników bioaktywnych.

Kruchą teksturę chipsów z owoców lub warzyw zapewnia zastosowanie nagrzewania mikrofalowego przy obniżonym ciśnieniu. Jednak mimo korzystnej tekstury zawartość składników bioaktywnych w takim produkcie jest nadal mniejsza niż w surowcu. Sposobem pozwalającym na zwiększenie zawartości w produkcie tych składników jest suszenie osmotyczne. Zwykle w suszeniu osmotycznym wykorzystuje się roztwory na bazie sacharozy lub chlorku sodu. Substancje te są jednak postrzegane negatywnie, biorąc pod uwagę walory prozdrowotne utrwalanej żywności. Wykorzystanie zagęszczonego soku owocowego jako roztworu osmotycznego powoduje wnikanie do odwadnianego materiału substancji bioaktywnych zawartych w soku.

OPIS WYNALAZKU

Przedmiotem wynalazku i towarzyszącego mu know-how jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Wieloetapowy proces obejmuje suszenie osmotyczne w zagęszczonym soku, a następnie dosuszanie mikrofalowo-próżniowe. Produkty uzyskane tym sposobem charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych.

PRZEWAGI

Chipsy z owoców i warzyw, takich jak  jabłka, wiśnie czy dynia i buraki ćwikłowe:

- bez dodatku cukru lub soli;

- o kruchej teksturze i uwydatnionym smaku;

- o wysokiej zawartości składników bioaktywnych.

POTENCJAŁ WDROŻENIOWY

- jako prozdrowotne przekąski;

- jako żywność funkcjonalna – żywność wzbogacona składnikami funkcjonalnymi,

jak np. soki owocowe lub warzywne.


Poziom gotowości technologicznej (TRL): 7 poziom 
 
Dane dotyczące zgłoszenia:  
Typ ochrony prawnej: Ochrona patentowa: PL19810B1

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl

chipsy_owocowe_warzywne_oferta-1.png

fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png