Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
Termin realizacji projektu: 31.10.2018 r. – 30.11.2022 r.
Wartość projektu: 102 205 000 PLN
Dofinansowanie ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego: 69 999 103 PLN
Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Dolnośląskiego 2014-2020, Oś priorytetowa nr 1: Przedsiębiorstwa i Innowacje, Działanie 1.1: Wzmacnianie potencjału B+R i wdrożeniowego uczelni i jednostek naukowych
Projekt polega na budowie i wyposażeniu 6 obiektów infrastruktury badawczo-rozwojowej:
- Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności (Wrocław)
- Centrum Produktu Regionalnego (Wrocław)
- Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej (Psary)
- Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt (Wrocław)
- Ośrodek Badawczy Technologii Produkcji Roślinnej (Wrocław)
- Centrum Diagnostyki Chorób Roślin (Wrocław)
Projekt planowany jest w 6 lokalizacjach, na terenach stanowiących własność beneficjenta z udziałem części gospodarczej na poziomie 40%. Tworzona jednostka, ma być ośrodkiem badawczo-rozwojowym prowadzącym badania z zakresu biotechnologii nakierowane m. in. na takie obszary jak: środki spożywcze o charakterze profilaktycznym i terapeutycznym, suplementy diety i środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, nowe inteligentne typy roślin, pasze wysokiej jakości i środki alternatywne w farmakoterapii zwierząt, karmy specjalistyczne i suplementy diety dla zwierząt domowych, żywność ekologiczna, tradycyjna, regionalna i lokalna, żywność funkcjonalna i nutraceutyki, żywność o zwiększonych właściwościach odżywczych, technologie opakowywania i przechowywania. Planowane są też usługi dla podmiotów gospodarczych w zakresie: analiz laboratoryjnych, wspólnych doświadczeń i eksperymentów, opracowania nowych lub ulepszonych metod, receptur i technologii, innowacyjnych produktów, testowania: urządzeń, linii produkcyjnych, środków produkcji, produktów (preparatów, leków, szczepionek, związków chem., itp.), weryfikacji w skali technicznej i półtechnicznej wyników uzyskanych w skali laboratoryjnej, szkoleń i warsztatów. Wnioskowany projekt przyczyni się do poprawy jakości żywności produkowanej i przetwarzanej na Dolnym Śląsku poprzez budowę zintegrowanego systemu zapewniającego bezpieczeństwo żywności, w tym stworzenie powiązań sieciowych w zakresie ochrony zdrowia obywateli na bazie koncepcji zapewniającej bezpieczeństwo żywności „od pola do stołu”.
Cele realizacji projektu
Cele projektu dotyczą zwiększenia poziomu urynkowienia działalności badawczo-rozwojowej na Dolnym Śląsku poprzez utworzenie Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdolnego do prowadzenia działalności badawczo-rozwojowej. Tworzona jednostka, ma być ośrodkiem badawczo-rozwojowym świadczącym również usługi w zakresie: analiz laboratoryjnych, wspólnych doświadczeń i eksperymentów, opracowania nowych lub ulepszonych metod, receptur i technologii, opracowania nowych innowacyjnych produktów, testowania: urządzeń, linii produkcyjnych, środków produkcji, produktów (preparatów, leków, szczepionek, związków chemicznych, itp.), weryfikacji w skali technicznej lub półtechnicznej wyników uzyskanych w skali laboratoryjnej.
Projekt przyczynia się do realizacji następujących celów szczegółowych:
- wzrost poziomu innowacji w branży związanej z gospodarką żywnościową na Dolnym Śląsku,
- poprawa konkurencyjności przemysłu rolno-spożywczego na Dolnym Śląsku,
- poprawa konkurencyjności rolnictwa w tym ogrodnictwa na Dolnym Śląsku,
- promocja regionu poprzez współpracę przy opracowywaniu produktów regionalnych,
- podniesienie jakości i stopnia wykorzystania badań w regionie,
- wzrost innowacyjności i konkurencyjności Dolnego Śląska,
- poprawa bezpieczeństwa surowców i produktów żywnościowych,
- stworzenie nowej generacji żywności funkcjonalnej ukierunkowanej na zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych (dietozależnych),
- promocja zdrowego stylu życia,
- zwiększenie świadomości konsumentów z zakresu żywności i żywienia,
- poprawia stanu zdrowia mieszkańców poprzez ograniczenie zachorowalności na choroby cywilizacyjne, jak też przeciwdziałanie ich skutkom,
- wzrost kwalifikacji i możliwości rozwoju doktorantów i pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,
- poprawa stanu bazy badawczo-rozwojowej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w zgodzie z zaleceniami przepisów unijnych i krajowych,
- wzrost konkurencyjności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu na rynku usług badawczo-rozwojowych i pozycji w europejskiej przestrzeni naukowej.