eu_green_logo_szare.png

Drożdże paszowe z makuchów z pestek dyni

Numer oferty:  10/2020/TŻ 

Nazwa rozwiązania:  
Wykorzystanie szczepu drożdży Yarrowia lipolytica S-6 w produkcji drożdży paszowych z makuchów z pestek dyni
 
Opis rozwiązania: 
Oferowana technologia oparta jest o produkcję drożdży paszowych na pożywce z makuchów z pestek dyni. Proces produkcji biomasy drożdży jest bardzo prosty i przyjazny dla środowiska. 
 
Zastosowanie oferowanej technologii: 
Wyprodukowana biomasa drożdży Y. lipolytica S-6 (szczep wyizolowany przez Twórców) na makuchach może być wykorzystana jako dodatek do mieszanek paszowych. Jest ona bogatym źródłem białka dochodzącym do 72%, źródłem cennych aminokwasów, kwasów tłuszczowych, głównie nienasyconych oraz miko i makro-elementów.  
Skuteczność działania i wielofunkcyjność drożdży Yarrowia lipolytica jest również wynikiem niezwykle wysokiej przyswajalności przez organizm wszystkich zawartych w drożdżach składników odżywczych. 

Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4 poziom 
 
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:  
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności 
 
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:  
Kierownik zespołu: prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
Członkowie zespołu: prof. dr hab. Agnieszka Kita, dr inż. Piotr Juszczyk 
 
Dane dotyczące zgłoszenia:  
Typ ochrony prawnej: Know-how 
Data utrwalenia: 14-07-2020 
Nr rejestracji: 10/20/KH/16 

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl


magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg