Numer oferty: 11/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania:
„Fruit leathers” („Skóry owocowe”) jako prozdrowotna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
BACKGROUND
Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy. Uzyskany w ten sposób produkt gotowy do spożycia można zwijać w rulony o różnej średnicy.
OPIS WYNALAZKU
Niniejsza oferta technologiczna dotyczy przekąski spożywczej o wysokich walorach prozdrowotnych i atrakcyjnych cechach sensorycznych w formie produktu otrzymanego na bazie wybranych owoców oraz składnika roślinnego o określonych właściwościach funkcjonalnych. Otrzymany produkt będzie podobny do produktów tego typu występujących na rynku pod nazwą „fruit leathers”, chociaż jeszcze mało popularnych w Polsce. Innowacyjnym rozwiązaniem jest wprowadzenie do podstawowego składu składnika roślinnego, którego właściwości sensoryczne i przede wszystkim prozdrowotne doskonale wkomponowują się do profilu właściwości wykazywanych przez wybrane owoce powodując, że nowy produkt posiądzie nowe właściwości funkcjonalne klasyfikujące go w kategorii nutraceutyków. Dodatkowo uformowana w specjalnie dobranym procesie tekstura umożliwia kreowanie kolejnych kompozycji produktowych z udziałem proponowanego wyrobu.
PRZEWAGI
- Walory smakowe i prozdrowotne,
- Krucha tekstura,
- Możliwość formowania różnych kształtów.
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
Technologia znajduje zastosowanie w sektorze spożywczym, w tym cukierniczym.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław