„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja pn. „Wdrożenie innowacyjnych elementów technologicznych w procesie wylęgu kaczek w celu ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych i poprawy jakości zdrowotnej i dobrostanu lężonych piskląt" realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00035.DDD.6509.00106.2019.15
Rok przyznania: 2021
Wartość projektu: 4 720 366,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 3 003 568,88 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 1 716 797,12 zł.
Partnerzy operacji:
- Grupę Operacyjną EPI.AMI.EU, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:
- AMI AGRO spółka cywilna Irena Aksamska, Marek Aksamski, Krystian Aksamski, Ewa Głazik z siedzibą w Mikstacie – Lider
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Zenon Kucab – Koszalin
- „AMI” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa z siedzibą w Mikstacie
Misja i cel operacji:
Celem Grupy Operacyjnej EPI.AMI.EU jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej organizacji produkcji, marketingu oraz technologii lęgu piskląt kaczych zmierzającej do poprawy ich zdrowia, parametrów produkcyjnych oraz dobrostanu, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
Głównymi korzyściami projektu będzie stworzenie opracowanie i wdrożenie innowacyjnych elementów technologicznych w procesie wylęgu kaczek aby ograniczyć zakażenia mikrobiologiczne i poprawić jakość zdrowotną oraz dobrostan produkowanych piskląt. W tym celu wprowadzono Instalację Centralnego Układu Mycia (ICUM) oraz system nawilżania pomieszczenia dla piskląt w wylęgarni w Przedborowie.
Celem ICUM było przeprowadzanie mycia i dezynfekcji zakładu oraz środków produkcji biorących udział w procesie inkubacji i lęgu piskląt. Instalacja umożliwiała mycie, a następnie dezynfekcję wcześniej przygotowanymi roztworami z użyciem wody o odpowiedniej temp. (regulacja temp.), oraz użyciem powietrza (w celu rozproszenia piany). Każdy punkt na hali został dokładnie umyty i zdezynfekowany dzięki wyposażeniu hali w specjalne, równomiernie rozłożone lance (lanca namaczająco/płucząca, lanca pianująca, lanca dezynfekująca). System nawilżania pomieszczenia dla piskląt umożliwia utrzymywanie prawidłowych parametrów w pomieszczeniach w których ma miejsce przebierka piskląt i w których kaczęta czekają na transport (magazyn piskląt). Dzięki poprawie jakości powietrza (wilgotność i temperatura) poprawiony został dobrostan piskląt oczekujących na wyjazd. W badaniach naukowych wykazano, że wprowadzenie w wylęgarni kacząt opisanych rozwiązań wpłynęło korzystnie na stan zdrowia piskląt. Zwiększenie higienizacji jaj w zakładzie obniżyło liczbę drobnoustrojów na skorupie około 1000 krotnie, zmniejszając liczbę jaj na których powierzchni stwierdzano gronkowce o 94% i eliminując całkowicie bakterie Enterococcus i E.coli. Ograniczone zostały również zanieczyszczenia Aspergillus. Po wprowadzeniu nowoczesnej aparatury zwiększył się również udział żywo wylężonych piskląt w stosunku do nałożonych jaj o 1%. Generalnie dzięki wprowadzeniu innowacyjnych elementów technologicznych zarówno wylęgowość i stan zdrowia piskląt polepszyły się.
Operacja pn. „Wdrożenie innowacyjnych elementów technologicznych w procesie wylęgu kaczek w celu ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych i poprawy jakości zdrowotnej i dobrostanu lężonych piskląt” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.