Numer oferty: 08/2023/TŻ
Nazwa rozwiązania:
Piwo ze słodu bezglutenowego
BACKGROUND
Część populacji cierpiąca na celiakię i inne schorzenia układu pokarmowego nie może spożywać glutenu albo może spożywać tylko niewielkie ilości produktów zwierających tę substancję. Piwo jest jednym z produktów odradzanych populacji cierpiącej na schorzenia tego typu, gdyż jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych do wytworzenia piwa jest słód jęczmienny, wytwarzany z nasion jęczmienia. Oferta firm bezglutenowych jest wciąż uboga. Nasiona roślin strączkowych, takie jak, soczewica, są pozbawione glutenu i często są wykorzystywane jako substytut ziaren zbóż w produkcji różnorodnych produktów spożywczych dla osób dotkniętych celiakią. Wciąż nie ma jednak na polskim rynku piwa bezglutenowego z soczewicy.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem oferty jest sposób wytwarzania słodu bezglutenowego oraz piwa bezglutenowego z soczewicy zielonej. Pomimo tego, że do procesu słodowania wykorzystuje się tradycyjnie nasiona zbóż, to podstawowe procesy metaboliczne występujące w ziarnach są również obecne w nasionach innych roślin, takich jak rośliny strączkowe. Dotychczasowe metody zacierania infuzyjnego nie pozwalały jednak na wykorzystanie słodu z soczewicy zielonej jako surowca do produkcji brzeczki, która charakteryzowałaby się brakiem całkowicie niezhydrolizowanej skrobi. Najnowsze badania nad słodem z soczewicy zielonej wykazały, że przy odpowiednio sterowanym procesie zacierania, możliwe jest całkowite scukrzenie skrobi zawartej w słodzie z soczewicy zielonej i uzyskanie brzeczki, która następnie może być poddana procesowi fermentacji etanolowej. technologie obejmują zoptymalizowane parametry i procedury, które pozwalają uzyskać słód i piwo pozbawione glutenu o najwyższej jakości i atrakcyjnych właściwościach sensorycznych
PRZEWAGI
- Napój bezglutenowy i może być stosowany przez osoby cierpiące na celiakię;
- metoda stosunkowo łatwa do przeskalowania i implementacji
POTENCJAŁ WDROŻENIOWY
- przemysł słodowniczy i piwowarski
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6 poziom
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Zgłoszenia patentowe: P.443732, P.443994
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław