Piwo ze słodu bezglutenowego

Numer oferty: 08/2023/TŻ

Nazwa rozwiązania:
Piwo ze słodu bezglutenowego

BACKGROUND

Część populacji cierpiąca na celiakię i inne schorzenia układu pokarmowego nie może spożywać glutenu albo może spożywać tylko niewielkie ilości produktów zwierających tę substancję. Piwo jest jednym z produktów odradzanych populacji cierpiącej na schorzenia tego typu, gdyż jednym z podstawowych surowców wykorzystywanych do wytworzenia piwa jest słód jęczmienny, wytwarzany z nasion jęczmienia. Oferta firm bezglutenowych jest wciąż uboga. Nasiona roślin strączkowych, takie jak, soczewica, są pozbawione glutenu i często są wykorzystywane jako substytut ziaren zbóż w produkcji różnorodnych produktów spożywczych dla osób dotkniętych celiakią. Wciąż nie ma jednak na polskim rynku piwa bezglutenowego z soczewicy.

OPIS WYNALAZKU

Przedmiotem oferty jest sposób wytwarzania słodu bezglutenowego oraz piwa bezglutenowego z soczewicy zielonej. Pomimo tego, że do procesu słodowania wykorzystuje się tradycyjnie nasiona zbóż, to podstawowe procesy metaboliczne występujące w ziarnach  są również obecne w nasionach innych roślin, takich jak rośliny strączkowe. Dotychczasowe metody zacierania infuzyjnego nie pozwalały jednak na wykorzystanie słodu z soczewicy zielonej jako surowca do produkcji brzeczki, która charakteryzowałaby się brakiem całkowicie niezhydrolizowanej skrobi. Najnowsze badania nad słodem z soczewicy zielonej wykazały, że przy odpowiednio sterowanym procesie zacierania, możliwe jest całkowite scukrzenie skrobi zawartej w słodzie z soczewicy zielonej i uzyskanie brzeczki, która następnie może być poddana procesowi fermentacji etanolowej. technologie obejmują zoptymalizowane parametry i procedury, które  pozwalają uzyskać słód i piwo pozbawione glutenu o najwyższej jakości i atrakcyjnych właściwościach sensorycznych

PRZEWAGI

- Napój bezglutenowy i może być stosowany przez osoby cierpiące na celiakię;

- metoda stosunkowo łatwa do przeskalowania i implementacji

POTENCJAŁ WDROŻENIOWY

- przemysł słodowniczy i piwowarski


Poziom gotowości technologicznej (TRL): 6 poziom

Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Zgłoszenia patentowe: P.443732, P.443994

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Joanna Wicińska
Centrum Badawczo-Rozwojowe
tel. 725 550 881
joanna.wicinska@upwr.edu.pl

piwo_bezglutenowe_oferta.jpg

fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg