„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem «inteligentnego kurnika»” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00077.DDD.6509.00068.2019.15
Rok przyznania: 2022
Wartość projektu: 5 045 000,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 3 210 133,50 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 1 834 866,50 zł.
Partnerzy operacji:
Grupę Operacyjną INTELIGENTNY KURNIK, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:
- Fermy Drobiu „Woźniak” Sp. z o.o. z siedzibą w Żychlice – Lider
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Big-Pol Sp. z o.o. - Warszawa
- Wanda Róźnicka – Bożejowice
- Anna Serwicka – Lasotki
Misja i cel operacji:
Celem Grupy Operacyjnej INTELIGENTNY KURNIK jest opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur nieśnych i produkcji jaj kurzych z wykorzystaniem inteligentnych technologii PLF (Precision Livestock Farming), tj. automatycznego pomiaru warunków mikroklimatycznych, dozoru termowizyjnego zwierząt i ściółki – dobrostanu niosek, poprzez opracowanie technologii „inteligentnego kurnika” uwzględniającej aspekty ochrony środowiska, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur nieśnych i produkcji jaj kurzych z wykorzystaniem inteligentnych technologii PLF (Precision Livestock Farming) tj. automatycznego pomiaru warunków mikroklimatycznych, dozoru termowizyjnego zwierząt i ściółki – dobrostanu niosek, po przez opracowanie technologii "inteligentnego kurnika" uwzględniającej aspekty ochrony środowiska.
Ocena warunków mikroklimatycznych w obiekcie połączona z oceną parametrów ściółki oraz nadzorem termowizyjnym pozwoli na określenie miejsc i okresów (dobowych, tygodniowych, miesięcznych), w których mikroklimat w obiekcie jest nieoptymalny. Dzięki zebraniu, zanalizowaniu i skorelowaniu otrzymanych danych możliwe będzie opracowanie systemu dokładnej oceny dobrostanu zwierząt i zapobiegania wystąpieniu punktów krytycznych. Określona zostanie też zdrowotność ptaków (stan upierzenia, rany na ciele, rozwój mostka, wrzodziejące zapalenie podeszwy stopy) połączona z oceną behawioru. Pozwoli to na określenie poziomu agresji ptaków oraz identyfikację jej przyczyn, wczesne wykrycie ewentualnych niedoborów żywieniowych, a także określenie jakości ściółki. Kontrola warunków mikroklimatu oraz parametrów ściółki skorelowana zostanie ze stężeniem gazów złowonnych, co pozwoli na ograniczenie wpływu na środowisko naturalne. Ww. będą połączone z monitoringiem parametrów produkcyjnych ptaków i parametrów jakościowych jaj w celu określenia rentowności przedsięwzięcia oraz jego znaczenia dla konsumenta.
Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem „inteligentnego” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.