eu_green_logo_szare.png

Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem «inteligentnego kurnika»”

logo ue logo prow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem «inteligentnego kurnika»” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00077.DDD.6509.00068.2019.15

Rok przyznania: 2022

Wartość projektu: 5 045 000,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 3 210 133,50 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 1 834 866,50 zł.

Partnerzy operacji:

Grupę Operacyjną INTELIGENTNY KURNIK, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:

  1. Fermy Drobiu „Woźniak” Sp. z o.o. z siedzibą w Żychlice – Lider
  2. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Big-Pol Sp. z o.o. - Warszawa
  4. Wanda Róźnicka – Bożejowice
  5. Anna Serwicka – Lasotki

Misja i cel operacji:

Celem Grupy Operacyjnej INTELIGENTNY KURNIK jest opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur nieśnych i produkcji jaj kurzych z wykorzystaniem inteligentnych technologii PLF (Precision Livestock Farming), tj. automatycznego pomiaru warunków mikroklimatycznych, dozoru termowizyjnego zwierząt i ściółki – dobrostanu niosek, poprzez opracowanie technologii „inteligentnego kurnika” uwzględniającej aspekty ochrony środowiska, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Celem projektu jest opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur nieśnych i produkcji jaj kurzych z wykorzystaniem inteligentnych technologii PLF (Precision Livestock Farming) tj. automatycznego pomiaru warunków mikroklimatycznych, dozoru termowizyjnego zwierząt i ściółki – dobrostanu niosek, po przez opracowanie technologii "inteligentnego kurnika" uwzględniającej aspekty ochrony środowiska.

Ocena warunków mikroklimatycznych w obiekcie połączona z oceną parametrów ściółki oraz nadzorem termowizyjnym pozwoli na określenie miejsc i okresów (dobowych, tygodniowych, miesięcznych), w których mikroklimat w obiekcie jest nieoptymalny. Dzięki zebraniu, zanalizowaniu i skorelowaniu otrzymanych danych możliwe będzie opracowanie systemu dokładnej oceny dobrostanu zwierząt i zapobiegania wystąpieniu punktów krytycznych. Określona zostanie też zdrowotność ptaków (stan upierzenia, rany na ciele, rozwój mostka, wrzodziejące zapalenie podeszwy stopy) połączona z oceną behawioru. Pozwoli to na określenie poziomu agresji ptaków oraz identyfikację jej przyczyn, wczesne wykrycie ewentualnych niedoborów żywieniowych, a także określenie jakości ściółki. Kontrola warunków mikroklimatu oraz parametrów ściółki skorelowana zostanie ze stężeniem gazów złowonnych, co pozwoli na ograniczenie wpływu na środowisko naturalne. Ww. będą połączone z monitoringiem parametrów produkcyjnych ptaków i parametrów jakościowych jaj w celu określenia rentowności przedsięwzięcia oraz jego znaczenia dla konsumenta.

Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem „inteligentnego” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png