Kolorowe pyzy ziemniaczane - koncentrat

Numer oferty:  04/2020/TŻ 

Nazwa rozwiązania:  
Sposób wytwarzania koncentratu do sporządzania pyz na bazie suszu z ziemniaka surowego, odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy, o stabilnym i korzystnym zabarwieniu ugotowanej potrawy odpowiadającym użytemu surowcowi oraz o typowych cechach organoleptycznych pyz ziemniaczanych 
 
Opis rozwiązania: 
Istotą proponowanego rozwiązania jest sposób wytwarzania koncentratu do sporządzania pyz na bazie suszu z ziemniaka surowego, odmian o kolorowym miąższu, takim jak czerwony, purpurowy czy fioletowy, o stabilnym i korzystnym zabarwieniu ugotowanej potrawy odpowiadającym użytemu surowcowi oraz o typowych cechach organoleptycznych pyz ziemniaczanych. Efekt taki uzyskano dzięki zastosowaniu odpowiednich substancji i procesów będących przedmiotem niniejszej oferty. 
 
Zastosowanie oferowanej technologii: 
Wprowadzenie do oferty handlowej koncentratów do otrzymywania pyz o nowatorskim wyglądzie, tj. barwie i jednocześnie o typowych pozostałych cechach organoleptycznych ale o podwyższonej zawartości składników prozdrowotnych, takich jak antocyjany występujące w ziemniakach odmian o miąższu czerwonym, purpurowym czy fioletowym, może przyczynić się zwiększenia asortymentu tych produktów oraz zainteresowania nimi potencjalnych konsumentów. Istotnym z punktu widzenia producenta i konsumenta jest zachowanie w pyzach, w maksymalnym stopniu zawartości i aktywności antocyjanów, tj. polifenoli, które oprócz prozdrowotnego oddziaływania nadają produktom spożywczym charakterystyczną barwę.  
Odmiany ziemniaków o ciemniejszych kolorach miąższu są z reguły bogatym źródłem kwasów fenolowych, antocyjanów i/lub karotenoidów. Substancje te charakteryzują się wieloma korzystnymi właściwościami, jak przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i ochraniające układ sercowo-naczyniowy. Spożycie barwionych ziemniaków bogatych w te przeciwutleniacze może zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych. Dzięki swoim właściwościom mogą być składnikiem diety nawet tych osób, które nie powinny spożywać tradycyjnych odmian (np. chorzy na cukrzycę typu 2). Można stosować je także w ramach diety odchudzającej. 
Oferowane rozwiązanie ze względu na dodatkowe walory zdrowotne ziemniaków kolorowych może stanowić bardzo ciekawy produkt prozdrowotny oferowany do sprzedaży również w tzw. diecie pudełkowej oraz w sklepach ze zdrową żywnością. 
 

Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom 
 
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:  
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa 
 
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:  
Kierownik zespołu: prof. dr hab. Anna Pęksa 
Członkowie zespołu: dr inż. Agnieszka Nemś, Joanna Miedzianka
 
Dane dotyczące zgłoszenia:  
Typ ochrony prawnej: Know-how 
Data utrwalenia: 30-04-2020 
Nr rejestracji: 04/20/KH/07 

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl



fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg