Projekt: POIR.01.01.01-00-1170/19-00
Lider konsorcjum: Tymbark-MWS sp. z o.o. sp. K.
Partner konsorcjum: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Okres realizacji projektu: 01.06.2020 r. – 31.05.2023 r.
Wartość projektu: 15 922 588,75 zł, w tym maksymalna wysokość dofinansowania przypadająca na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu: 813 750,00 zł.
Celem projektu jest opracowanie technologii otrzymywania produktów na bazie jabłek tj. musów lub/i smoothie o zwiększonym poziomie związków bioaktywnych (związków polifenolowych), korzystnych dla zdrowia człowieka. Wyższy poziom składników aktywnych w produktach na bazie jabłek zostanie osiągnięty poprzez wykorzystanie odmian jabłek szczególnie bogatych we wskazane składniki aktywne, poprzez połączenie jabłek z innymi owocami zawierającymi wskazane składniki aktywne, dodanie enzymów pektynolitycznych do produkcji przecierów i zastosowanie procesu homogenizacji gotowego produktu.
Zastosowane enzymy wpłyną na podniesienie poziomu składników aktywnych w produktach na bazie jabłek. Proces enzymacji i homogenizacji poprawi biodostępność zawartych w musach związków, wpłynie też na poprawę konsystencji produktów. Efekty opracowanych nowych operacji technologicznych (enzymacja przecierów i homogenizacja musów) zostaną odniesione do aktualnego w portfolio Wnioskodawcy asortymentu, który nie uwzględnia innowacji procesowych, poprzez analizę poziomu zawartości składników aktywnych i ich biodostępności.