eu_green_logo_szare.png

Opracowanie nowej technologii suszenia sublimacyjnego z zastosowaniem hybrydowego dostarczania ciepła w aspekcie znaczącego ulepszenia produktu i zmniejszenia energochłonności procesu

ir_ncbir_ue

Projekt uzyskał dofinansowanie w ramach działania Projekty B+R przedsiębiorstw Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.

Nr projektu: POIR.01.01-00-2037/20

Budżet projektu: 25 051 423,09 zł

Dofinansowanie dla Uniwersytetu Przyrodniczego: 2 206 902,58 zł

Lider konsorcjum:  Grupa Producentów KLASA Sp.z o.o. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Okres realizacji projektu: 2021-09-01 – 2023-07-01

Tytuł: Opracowanie nowej technologii suszenia sublimacyjnego z zastosowaniem hybrydowego dostarczania ciepła w aspekcie znaczącego ulepszenia produktu i zmniejszenia energochłonności procesu.

Kierownik projektu: prof. dr hab. Adam Figiel

Cele projektu:

Celem jest opracowanie hybrydowego sposobu dostarczania ciepła do zamrożonego materiału (innowacja procesowa), który pozwoli oferować znacząco ulepszone produkty w formie: liofilizowanych ziół oraz liofilizowanej kostki z mieszanin pulp owocowych. W projekcie zaplanowano wykorzystanie truskawek, buraków ćwikłowych i pietruszki jako materiałów modelowych. Innowacyjna linia technologiczna będzie miała jednak szerokie zastosowanie do utrwalania różnych surowców roślinnych.

Streszczenie projektu: 

Przedmiotem projektu jest wdrożenie technologii, która znacząco usprawni proces liofilizacji warzyw, owoców i ziół. Innowacyjne rozwiązanie opracowane w ramach projektu zakłada hybrydowy sposób dostarczania ciepła do zamrożonego materiału w celu sprawnego usuwania wody w procesie liofilizacji co będzie skutkować skróceniem czasu suszenia produktów roślinnych. W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny. Skrócenie czasu liofilizacji przyczyni się do poprawy jakości wyrobów (podwyższona zawartość polifenoli i substancji lotnych) oraz do znaczącego zredukowania energochłonności procesu. Produkt finalny będzie miał zastosowanie w przemyśle spożywczym. Segment klientów końcowych będą stanowić producenci płatków śniadaniowych, musli, słodyczy oraz różnego rodzaju zdrowych przekąsek. Dystrybucja będzie odbywać się przez pośredników , w ramach kanału B2B. W związku z planowaną realizacją projektu, został podpisany list intencyjny z firmą handlową potwierdzający zapotrzebowanie na produkty będące przedmiotem projektu oraz uprawdopodobniający zbyt całości zaplanowanej produkcji (w perspektywie 5 lat wdrożenia). Projekt będzie realizowany we współpracy (konsorcjum) z jednostką naukową. Wdrożenie wyników przyjmie formę uruchomienia nowej linii produkcyjnej (wdrożenie we własnej działalności), przewidziano dwa strumienie przychodów:

  1. Sprzedaż liofilizowanych ziół o podwyższonym poziomie aromatów;
  2. Sprzedaż liofilizowanej kostki z mieszanin pulp owocowych.

Projekt będzie realizowany w ramach pięciu etapów. W następstwie zrealizowanych prac, projekt osiągnie IX poziom gotowości technologicznej – skonstruowana i przetestowana zostanie pilotażowa linia technologiczna, dwusekcyjna do hybrydowego suszenia owoców i warzyw oraz ziół”, która będzie stanowić jednocześnie docelową instalację wykorzystywaną komercyjnie, ponieważ jej produkcja jest zbyt kosztowna by służyła jedynie do celów demonstracji i walidacji.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg