Numer oferty: 09/2020/KBiMŻ
Nazwa rozwiązania:
Wykorzystanie szczepu drożdży Yarrowia lipolytica S-6 w produkcji drożdży paszowych z makuchów rzepakowych
Opis rozwiązania:
Oferowana technologia oparta jest o produkcję drożdży paszowych na pożywce z makuchów rzepakowych. Proces produkcji biomasy drożdży jest bardzo prosty i przyjazny dla środowiska.
Zastosowanie oferowanej technologii:
Wyprodukowana biomasa drożdży Y. lipolytica S-6 (szczep wyizolowany przez Twórców) na makuchach może być wykorzystana jako dodatek do mieszanek paszowych. Jest ona bogatym źródłem białka dochodzącym do 31%, źródłem cennych aminokwasów, kwasów tłuszczowych, głównie nienasyconych oraz miko i makro-elementów.
Skuteczność działania i wielofunkcyjność drożdży Yarrowia lipolytica jest również wynikiem niezwykle wysokiej przyswajalności przez organizm wszystkich zawartych w drożdżach składników odżywczych.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 4 poziom
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:
Kierownik zespołu: prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
Członkowie zespołu: prof. dr hab. Agnieszka Kita, dr inż. Piotr Juszczyk
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Data utrwalenia: 14-07-2020
Nr rejestracji: 09/20/KH/15
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław