eu_green_logo_szare.png

Szybka Ścieżka

Opracowanie innowacyjnej technologii liofilizacji truskawek w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych

ir_ncbir_ue

 

Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju

Nr projektu: POIR.01.01.01-00-0682/21

Tytuł: Opracowanie innowacyjnej technologii liofilizacji truskawek w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych

Dofinansowanie: 1 919 450,50 zł dla UPWr, partnera w konsorcjum

Kierownik projektu: prof. dr hab. Adam Figiel

Streszczenie projektu: W ramach projektu zostanie opracowana innowacyjna suszarka sublimacyjna o działaniu ciągłym, przeznaczona do liofilizacji cząstek truskawek. Ciepło ma być dostarczane do zamrożonego materiału w sposób hybrydowych – z wykorzystaniem różnych źródeł ciepła. Takie podejście ma skutkować skróceniem czasu liofilizacji, a tym samym obniżeniem energochłonności procesu. Ponadto sterowanie pracą suszarki będzie odbywać się na podstawie programu komputerowego korzystającego z algorytmów sztucznej inteligencji i logiki rozmytej „fuzzy logic” zintegrowanego z układem zbierania danych i „machine learning”. Pozwoli to na optymalizację parametrów jakościowych produktu oraz minimalizację zużycia energii.

W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny - liofilizowane cząstki truskawek o określonym kształcie (np. w postaci kostki, plastrów) i zwiększonej jakości względem liofilizatów z klasycznego procesu.Finalne liofilizowane produkty będą cechowały się wyższą zawartością polifenoli i substancji lotnych oraz lepszą teksturą dzięki ograniczeniu problemu zapadania się struktury liofilizatu i korzystniejszymi walorami sensorycznymi. Suszarka zostanie wykorzystana przez jeden z zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. Produkt finalny będzie miał zastosowanie w przemyśle spożywczym w produkcji m.in. płatków śniadaniowych, musli, słodyczy oraz różnego rodzaju zdrowych przekąsek.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg