Numer oferty: 07/2020/TŻ
Nazwa rozwiązania:
Receptura oraz technologia wytwarzania ciasta kruchego na bazie mąki owsianej.
Opis rozwiązania:
W celu zwiększenia możliwości wykorzystania surowców powstałych z owsa opracowano recepturę oraz sposób wykonania ciasta kruchego na bazie mąki owsianej (100%). Zastosowana modyfikacja pozwoliła stworzyć produkt o możliwościach wykorzystania zbliżonych do ciasta tradycyjnego.
Zastosowanie oferowanej technologii:
Obecnie na rynku znaleźć można dość szeroką gamę produktów powstałych z wykorzystaniem owsa, w tym produkty ciastkarskie i cukiernicze. Przewagą opracowanego rozwiązania w porównaniu do produktów konkurencyjnych jest 100% dodatek mąki owsianej. W związku z tym opracowane rozwiązanie może zapełnić niszę w asortymencie produktów z tego cennego zboża. Dodatkowo upatruje się możliwości wykorzystania rozwiązania w produkcji gotowych mieszanek wypiekowych, do samodzielnego przygotowania w domu.
Owies zwyczajny jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, palmitynowy i linolowy), dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i energetyczną. Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż oprócz znacznej ilości tłuszczu zawiera: białko, błonnik pokarmowy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B, wit. E. Produkty owsiane zalecane są w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Żywienia Człowieka
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:
Kierownik zespołu: dr inż. Ewa Raczkowska
Członkowie zespołu: dr inż. Maciej Bienkiewicz, dr inż. Karolina Łoźna, dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw.
Dane dotyczące zgłoszenia:
Typ ochrony prawnej: Know-how
Data utrwalenia: 26-05-2020
Nr rejestracji: 06/20/KH/09
Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław