Kruche ciasto z mąki owsianej

Numer oferty:  07/2020/TŻ 

Nazwa rozwiązania:  
Receptura oraz technologia wytwarzania ciasta kruchego na bazie mąki owsianej.
 
Opis rozwiązania: 
W celu zwiększenia możliwości wykorzystania surowców powstałych z owsa opracowano recepturę oraz sposób wykonania ciasta kruchego na bazie mąki owsianej (100%). Zastosowana modyfikacja pozwoliła stworzyć produkt o możliwościach wykorzystania zbliżonych do ciasta tradycyjnego.
 
Zastosowanie oferowanej technologii: 
Obecnie na rynku znaleźć można dość szeroką gamę produktów powstałych z wykorzystaniem owsa, w tym produkty ciastkarskie i cukiernicze. Przewagą opracowanego rozwiązania w porównaniu do produktów konkurencyjnych jest 100% dodatek mąki owsianej. W związku z tym opracowane rozwiązanie może zapełnić niszę w asortymencie produktów z tego cennego zboża. Dodatkowo upatruje się możliwości wykorzystania rozwiązania w produkcji gotowych mieszanek wypiekowych, do samodzielnego przygotowania w domu. 
Owies zwyczajny jest bogaty w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (oleinowy, palmitynowy i linolowy), dzięki czemu charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i energetyczną. Ziarno pozbawione łuski przewyższa wartością odżywczą wszystkie pozostałe gatunki zbóż, gdyż oprócz znacznej ilości tłuszczu zawiera: białko, błonnik pokarmowy, sterole, saponiny, witaminy z grupy B, wit. E. Produkty owsiane zalecane są w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. 

Poziom gotowości technologicznej (TRL): 5 poziom 
 
Nazwa jednostki organizacyjnej, w której powstało rozwiązanie:  
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu 
Katedra Żywienia Człowieka
 
Zespół naukowo-badawczy (badawczo-rozwojowy), który opracował rozwiązanie:  
Kierownik zespołu: dr inż. Ewa Raczkowska
Członkowie zespołu: dr inż. Maciej Bienkiewicz, dr inż. Karolina Łoźna, dr hab. inż. Monika Bronkowska, prof. nadzw.
 
Dane dotyczące zgłoszenia:  
Typ ochrony prawnej: Know-how 
Data utrwalenia: 26-05-2020 
Nr rejestracji: 06/20/KH/09

Kontakt w sprawie oferty:
dr inż. Paweł Szyszkowski
Dział Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji
tel. 71 320 5264
pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl



fe_poir__800.jpg

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

Centrum Badawczo-Rozwojowe
ul. Skłodowskiej-Curie 42
50-369 Wrocław

cbr@upwr.edu.pl

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg