Tytuł projektu: Innowacyjna metoda poprawy jakości wody w wielofunkcyjnych zbiornikach retencyjnych. Akronim ZBIORTUR
Program: Strategicznego programu badań naukowych i prac rozwojowych „Środowisko naturalne, rolnictwo i leśnictwo” – BIOSTRATEG III
Realizatorzy:
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – lider konsorcjum
- ART STREFA Witold Skorulski
- Uniwersytet Opolski
- Instytut Technologiczno-Przyrodniczy w Falentach
Okres realizacji: 01.03.2019 – 31.10.2022
Instytucja finansująca: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Budżet projektu: 7 290 410,00 zł, w tym dofinansowanie NCBR 6 108 698,70 zł
Celem projektu jest opracowanie i przygotowanie do wdrożenia nowoczesnej, kompleksowej technologii ochrony i rewitalizacji wody w śródlądowych zbiornikach wodnych. Do celów realizacji projektu wybrano duży zbiornik Turawa zlokalizowany na rzece Mała Panew w województwie opolskim. Metoda ma zostać opracowana w taki sposób, aby istniała możliwość jej wdrażania po modyfikacjach związanych z charakterem lokalnych zanieczyszczeń i uwarunkowań występujących na zbiornikach wodnych Polski i Europy. Zbiornik Turawa wybrano do celów realizacji projektu z powodu znacznego stopnia zanieczyszczenia. Ekosystem wodny zbiornika Turawa jest zdegradowany i – jak dotąd – nie zaproponowano kompleksowego i spójnego pomysłu na jego rewitalizację.
Projekt jest finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach umowy nr BIOSTRATEG3/343733/15/NCBR/2018
- Oferta dla biznesu
- Oferta biznesowa
- Oferta technologiczna
- Sposób otrzymywania bioaktywnego preparatu zawierającego glikozaminoglikany i żelatynę
- Sposób ekstrakcji bioaktywnych składników tkanki chrzęstnej, zwłaszcza drobiowej
- Biologiczna metoda wytwarzania erytrytolu z glukozy przez unikatowy szczep drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1UV15
- Rekombinowane białka Hsp60 i OMP40 Histophilus somni oraz ich zastosowanie w profilaktyce lub leczeniu zwierząt gospodarskich
- Metoda otrzymywania masy jajowej o obniżonej zawartości cholesterolu wraz z odzyskiem błon podskorupowych jaj
- Myszy transgeniczne IFNγ-LUCIA wizualizujące wyrzut interferonu gamma
- IFNγ-LUCIA transgenic mice visualizing the release of interferon-gamma
- Sposób ekstrakcji ksantohumolu
- Naturalne podłoże ogrodnicze
- Chipsy z owoców albo warzyw
- Opracowanie funkcjonalnych dodatków paszowych dla krów mlecznych
- EKO-PRZYSTANEK
- Funkcjonalne przekąski ekstrudowane
- Ketchup o właściwościach prozdrowotnych
- Produkcja drożdży Yarrowia lipolytica wzbogaconych w kwas kynureninowy
- Piwo o obniżonej zawartości acetaldehydu
- Piwo ze słodu bezglutenowego
- Techniki Precyzyjnego Pozycjonowania Punktu (PPP)
- Prognozy parametrów meteorologicznych z wykorzystaniem obserwacji GNSS.
- „Fruit leathers” („Skóry owocowe”) jako prozdrowotna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
- Nowe szczepy Trichoderma jako środki biologiczne wspomagające ochronę roślin
- Stanowisko do procesu suchej fermentacji beztlenowej i produkcji biogazu
- Forma do produkcji wędzonek o zwiększonej długości batonu
- Pasza do dokarmiania lub podkarmiania pszczół
- Żyjące ściany bioróżnorodne
- Kolorowe kluski ziemniaczane
- Kolorowy susz ziemniaczany
- Kolorowe ziemniaki pakowane próżniowo
- Kolorowe pyzy ziemniaczane - koncentrat
- Kruche ciasto z mąki owsianej
- Kruche ciasto z mąki gryczanej
- Drożdże paszowe z makuchów z pestek dyni
- Drożdże paszowe z makuchów konopnych
- Drożdże paszowe z makuchów rzepakowych
- Bułka tarta z dodatkiem ziemniaka
- Laboratoria i pracownie
- Baza naukowców i publikacji
- Znajdź praktykanta
- Kursy i szkolenia
- CSR – społeczna odpowiedzialność biznesu
- Kliniki weterynaryjne
- Projekty
- Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Operacja pn. „Innowacyjna metoda impregnacji powierzchniowej jako sposób zapewnienia wysokiej jakości liofilizowanych produktów w cyklu logistycznym od produkcji do konsumpcji”
- Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour”
- Operacja pn. „IQSell: Innowacje organizacyjne dla rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności”
- Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem «inteligentnego kurnika»”
- Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udosk
- Operacja typu „Inwestycje mające na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych” PROW 2014-2020
- Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
- EPOS
- EPOS-PL+
- E-science
- Innowacyjne rozwiązania technologiczne w procesie opracowywania produktów o wyższym poziomie związków bioaktywnych
- Interreg Europa Środkowa 2021-2027
- Opracowanie nowej technologii suszenia sublimacyjnego z zastosowaniem hybrydowego dostarczania ciepła w aspekcie znaczącego ulepszenia produktu i zmniejszenia energochłonności procesu
- Europejski Fundusz Społeczny
- Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki
- Inne Fundusze Europejskie
- Horyzont 2020 / Horyzont Europa
- Ministerstwo Edukacji i Nauki
- Doktorat Wdrożeniowy
- Doskonała nauka II
- Najlepsi z najlepszych! 4.0
- Perły Nauki
- Przebudowa domu studenckiego "ARKA"
- Studenckie koła naukowe tworzą innowacje
- Premia na Horyzoncie 2 (EYE)
- Projekty Międzynarodowe Współfinansowane (EYE)
- SUP-RIM
- TCS AH (Thematic Core Services Anthropogenic Hazard) węzeł tematyczny dla zagrożeń antropogenicznych
- Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej
- Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
- ET4D
- HoReCa DUO
- Innowacyjna łagodna obróbka wina prowadząca do zwiększenia jego stabilności
- Lider
- LivestockSense
- MI-WINE
- MSININ
- Narzędzia cyfrowe do zrównoważonego zarządzania zasobami wodnymi: integracja wpływu zmian klimatu, użytkowania terenu i rozwiązań optymalizacyjnych
- NUTRITECH
- POWER RegZD
- POWER UPWR 2.0
- ProHum
- PRO-NUTRI
- SMART-WATERDomain
- SOMPACS
- Synergia Biologicznego i Termochemicznego Przetwarzania Bioodpadów w Celu Zmniejszenia Wpływu na Środowisko oraz Zwiększenia Efektywności Procesu
- Szybka Ścieżka
- Tango
- Uniwersytet Przyrodniczy dostępny dla wszystkich
- Wykorzystanie miejskich bliźniaków cyfrowych do współtworzenia elastycznych systemów dodatniego bilansu energetycznego dla dzielnic
- Narodowe Centrum Nauki
- Niemiecka Federalna Fundacja Środowisko (DBU)
- Agencja Badań Medycznych
- Archiwum projektów
- API-FAG
- AZON 2.0
- BEST4SOIL
- BioTechNan
- B-Innova – Master in Food Technology
- Bio-nanosatelita
- Centrum Innowacyjnych Technologii
- Diamentowy grant
- Dobry Start
- Etiuda
- Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Grupa Operacyjna EPI - Original Food Sp. z o.o.
- ModernHatchEPI.eu
- Operacja pn. „Innowacyjna produkcja jaj biofortyfikowanych w wybrane mikroelementy"
- Operacja pn. „Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie"
- Operacja pn. „Innowacyjne metody chowu i hodowli owiec w świetle zmieniających się warunków klimatycznych Dolnego Śląska”
- Operacja pn. „Wdrożenie innowacyjnych elementów technologicznych w procesie wylęgu kaczek w celu ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych i poprawy jakości zdrowotnej i dobrostanu lężonych piskląt"
- Europejski Fundusz Spójności
- Grow Green
- HYDROBOX2.0
- INCREaSE
- Inkubator Innowacyjności 2.0
- Inkubator Innowacyjności 4.0
- INOMEL
- InterStud WUELS
- Kryta pływalnia
- LegumeGap
- Modyfikacja systemu stabilizacji wewnętrznej modelującego kręgosłup w okresie wzrostu
- POWER na UPWr – kompleksowy program rozwoju uczelni
- Program Infrastruktura i Środowisko
- Programy regionalne
- Projekt stażowy WIKŚiG WBiHZ
- Projekt stażowy WIKŚiG WBiHZ
- Projekt stażowy WPT
- Projekt stażowy WPT
- Projekty zakończone do 2016
- PROM stypendia dla doktorantów i kadry
- PROWASTE
- Przebudowa Katedry Genetyki
- Przyjazne e-uczelnie
- ReDiverse
- Rozwój przedkliniczny przeciwciał monoklonalnych do diagnostyki i terapii psich nowotworów hematologicznych
- RUBIZMO
- ScienceNet
- Sieć edukacji żywieniowej dla zrównoważonego rozwoju Euroregionu Nysa
- Skills for Studies
- Sonatina
- Sonata Bis
- STREFOWA
- SynBio4Flav
- WUELS - Natural algorithm for success
- ZBIORTUR
- 1000 lat Górnych Łużyc – ludzie, grody, miasta
- Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Współpraca międzynarodowa
- Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości
- Partnerzy
- Oferta dla szkół
- Zielona Dolina
- Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Pałac Wrocław Pawłowice
- Wynajem pomieszczeń i baza hotelowa
- Stacja Badawczo-Dydaktyczna w Radomierzu
- Centrum Innowacyjnych Technologii