Oferta UPWr skierowana jest do przedsiębiorców, naukowców, instytucji badawczo-rozwojowych, administracji publicznej i jednostek samorządu terytorialnego.
Zapraszamy do kontaktu z pracownikami Centrum Badawczo-Rozwojowego:
ŻYWNOŚĆ
dr inż. Joanna Wicińska, tel. +48 725 550 881, e-mail: joanna.wicinska@upwr.edu.pl
WETERYNARIA
mgr inż. Anna Szczypka, tel. +48 609 655 566, e-mail: anna.szczypka@upwr.edu.pl
OCHRONA ŚRODOWISKA, GOSPODARKA ODPADAMI, ROLNICTWO, OGRODNICTWO, HODOWLA ZWIERZĄT
dr inż. Paweł Szyszkowski, tel. + 48 71 320 5264, e-mail: pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl
DYREKTOR CBR
dr Anna Laskowska, tel. +48 726 811 726, e-mail: anna.laskowska@upwr.edu.pl
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu posiada liczną i doświadczoną kadrę naukową, która dysponując specjalistyczną wiedzą i aparaturą jest w stanie przeprowadzić profesjonalne badania i opracować potrzebne ekspertyzy. Potencjał naukowy oraz wysoki poziom wiedzy naszych specjalistów potwierdzają liczne projekty badawcze realizowane w międzynarodowych i krajowych interdyscyplinarnych zespołach badawczych oraz współpraca z prawie 250 podmiotami, do których zaliczają się tacy światowi liderzy jak Bayer Sp. z o.o., KGHM Polska Miedź S.A., Ustronianka, BASF Polska Sp.z o.o., spółki Grupy Maspex, w tym w szczególności Tymbark i Lubella, SensDx S.A czy SAT Revolution.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą biznesową uwzględniającą podział na grupy tematyczne. W celu nawiązania współpracy zachęcamy do kontaktu z koordynatorami poszczególnych zespołów oraz pracownikami Centrum Badawczo-Rozwojowego.
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą biznesową uwzględniającą podział na grupy tematyczne. W celu nawiązania współpracy zachęcamy do kontaktu z koordynatorami poszczególnych zespołów oraz pracownikami Centrum Badawczo-Rozwojowego.
Aktualna tematyka badawcza KTFiZ:
- Projektowanie słodów specjalnych oraz potencjał ich wykorzystania w przemyśle spożywczym
- Opracowanie technologii produkcji napojów fermentowanych o nowych cechach funkcjonalnych i sensorycznych
- Chmiel i jego przetwory - potencjał przeciwdrobnoustrojowy i prozdrowotny
- Niekonwencjonalne drobnoustroje i potencjał ich wykorzystania w procesach fermentacyjnych (projektowanie piw bezalkoholowych, napojów probiotycznych z wykorzystaniem skojarzonych kultur bakterii i drożdży)
- Potencjał wykorzystania grzybów strzępkowych w procesach fermentacyjnych, waloryzacji odpadów przemysłu spożywczego oraz wytwarzaniu produktów wysokobiałkowych pochodzenia mikrobiologicznego
- Bioflavoring - biologiczne metody wzbogacania smaku i aromatu produktów fermentowanych
- Waloryzacja produktów ubocznych przemysłu spożywczego z wykorzystaniem m.in.: procesu fermentacji etanolowej
- Jakość wyrobów zbożowych (piekarskich, ciastkarskich, makaronowych) z udziałem naturalnych dodatków funkcjonalnych
- Potencjał wykorzystania zakwasów piekarskich w opracowaniu technologii produkcji pieczywa o zwiększonej wartości odżywczej i prozdrowotnej
- Produkcja pieczywa bezglutenowego o wysokiej jakości i wartości odżywczej
- Opracowanie receptur i technologii wytwarzania napojów roślinnych na bazie surowców zbożowych
Aparatura badawcza KTFiZ
- Chromatograf cieczowy Shimadzu Prominence z detektorami RID i UV-Vis
- Chromatograf gazowy Shimadzu GCMS-QP2010-SE z przystawką headspace HS-20 i detektorami FID, MS i portem olfaktometrycznym
- Analizator piwa Anton Paar z gęstościomerzem oscylacyjnym DMA 4500 i modułem pomiaru alkoholu Alcolyzer Me, Analizator piwa Alex 500 (Anton Paar)
- Analizator ziarna Foss Infratec 1241
- Zaciernica laboratoryjna Lochner Labor LB12
- Bioreaktor Sartorius Biostat A ze zbiornikiem o objętości 5 L
- Mikroskopy z kamerą LEICA
- Analizator wielkości komórek Scepter Cell Counter (Merck-Millipore)
- Spektrofotometr Rayleigh UV 9200
- Czytnik mikropłytek BioTek Synergy H1
- Lepkościomierz oscylacyjny Anton Paar Visco QC100 i lepkościomerz Hopplera
- Minibrowar
- Glutopeak (firma Brabender)- urządzenia do oceny jakości białek glutenowych
- Mixolab (firma Chopin) - urządzenie do oznaczania cech reologicznych ciasta w tym również bezglutenowego
- SDmatic2 (firma Chopin)- urządzenia do oznaczania stopnia uszkodzenia mechanicznego gałeczek skrobiowych
- Reofermentograf Rheo F4 (firma Chopin) - urządzenia do określenia właściwości fermentacyjnych ciasta
- Urządzenia do produkcji piekarskiej pozwalające na optymalizację procesu zarabiania i fermentacji oraz wypieku ciasta
Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż
prof. dr hab. inż Joanna Kawa-Rygielska
email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 77 64
Pliki do pobrania
-
215.94KB [ .pdf ]Data publikacji: 04-11-2024 14:07
Laboratorium Technologii Materiałów i Konstrukcji Budowlanych dysponuje specjalistyczną aparaturą naukowo-badawczą, która umożliwia prowadzenie badań materiałowych elementów budowlanych oraz badania niszczące elementów konstrukcyjnych.
Laboratorium oferuje kompleksowe usługi w zakresie badań materiałów budowlanych oraz analiz konstrukcji, dostosowane do potrzeb branż budowlanych, inżynierii lądowej oraz instytucji badawczych. Możliwe jest prowadzenie testów również w skali technicznej (np. belek, płyt).
Dostęp do jednej z najbardziej zaawansowanej i rozbudowanej infrastruktury badawczej w kraju pozwala realizować zaawansowane i specjalistyczne badania w zakresie pomiaru odkształceń i deformacji elementów konstrukcyjnych z wykorzystaniem metody cyfrowej korelacji obrazu.
Możliwe jest wykonywanie bardzo dokładnych analizy ewolucji zniszczenia elementów badawczych w różnej skali.
Laboratorium dysponuje potencjałem, który umożliwia rozszerzenie zakresu świadczonych usług poza standardowy zakres.
OFERTA BADAWCZA
- badania doświadczalne i teoretyczne w zakresie mechaniki materiałów i elementów konstrukcji;
- badania właściwości reologicznych, fizyko-chemicznych materiałów budowlanych;
- badania nieniszczące in situ materiałów i elementów konstrukcyjnych;
- ocena projektów budowlanych, wykonawczych i innych;
- sporządzanie ekspertyz i opinii w specjalności konstrukcyjno-budowlanej obiektów budowlanych w trakcie ich wykonywania oraz
- podczas użytkowania;
- projekty napraw i wzmocnień konstrukcji;
- kontrole techniczne obiektów budowlanych;
- doradztwo techniczne w zakresie projektowania elementów konstrukcyjnych w obiektach budowlanych;
- opracowania wdrożeniowe.
Laboratorium Technologii Materiałów i Konstrukcji Budowlanych
dr inż. Maciej Kaźmierowski
email: maciej.kazmierowski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 10 37
Wykorzystanie innowacyjnych technologii może przekształcić odpady w wartościowe produkty, wspierając rozwój gospodarki o obiegu zamkniętym i biogospodarki.
Oferujemy prowadzenie badań i opracowywanie nowych technologii, w następującym zakresie:
- hydrotermalnej karbonizacji (HTC)/upłynniania, pirolizy i toryfikacji odpadów,
- optymalizacji procesów biotransformacji odpadów z wykorzystaniem technik biologicznych,
- optymalizacja procesów fermentacji metanowej, kompostowania,
- charakterystyka materiałów węglowych i odpadów,
- opracowaniem nowych podłoży dla wzrostu roślin,
- wykorzystanie materiałów węglowych do zmniejszania uciążliwości odorowej procesów biologicznej transformacji odpadów,
- opracowanie nowych metod bioremediacji gleby zanieczyszczonej węglowodorami ropopochodnymi, mikroplastikiem i nanoplastikiem,
- rozwój technologii wytwarzania biopaliw nowej generacji,
- rozwój bionawozów i biostymulatorów dla rolnictwa.
WBVG – Zespół waloryzacji odpadów i biomasy
prof. dr hab. inż. Andrzej Białowiec
email: wbvg@upwr.edu.pl
tel. (071) 320 5973
Pliki do pobrania
-
2.96MB [ .pdf ]Data publikacji: 10-10-2024 10:47
Laboratorium Biogazu oferuje szeroki zakres badań dotyczących procesu fermentacji beztlenowej substratów pochodzenia rolniczego, z przemysłu rolno-spożywczego oraz pochodzenia komunalnego (osad ściekowy, frakcja bioodpadów komunalnych).
Oferta skierowana jest zarówno do kontrahentów dopiero planujących budowę biogazowi, jak i właścicieli już funkcjonujących biogazowni.
Proces fermentacji prowadzony może być metodą „mokrą” oraz „suchą”.
Jako jedyni na rynku polskim oferujemy badania dotyczące procesu fermentacji beztlenowej „suchej”, która odzwierciedla pracę biogazowni kontenerowych w rzeczywistej skali. Posiadamy unikatową aparaturę badawczą do prowadzenia fermentacji suchej w warunkach laboratoryjnych.
W przypadku fermentacji metodą „mokrą proponujemy proces stacjonarny(batch-test) oraz przepływowy jedno- i dwustopniowy, w temperaturach mezofilowych (ok. 40°C) i termofilowych (ok. 55°C) według zmodyfikowanych norm: DIN 38 414 – S8 oraz VDI 4630.
ZAKRES BADAŃ
- określenie potencjału produkcji biogazu i jego składu (CH4, CO2, O2, H2S, NH3),
- dobór optymalnych warunków procesu fermentacji oraz zagospodarowanie osadu pofermentacyjnego,
- analizy fizykochemiczne substratów, fermentującego wsadu oraz osadu pofermentacyjnego, w tym m.in: zawartość suchej masy i suchej masy organicznej, odczyn pH, LKT/OWN (FOS/TAC), stosunek C/N, zawartość makro- i mikroelementów, metale ciężkie, itd.(do uzgodnienia).
SZCZEGÓŁOWY ZAKRES BADAŃ
I. Badanie potencjału produkcji biogazu i jego składu – fermentacja ‘mokra’
1) proces stacjonarny (batch test)
Podczas tego procesu badany jest całkowity potencjał produkcji biogazu (blisko 100% wygazowanie fermentującego wsadu) oraz jego składu z substratu lub miksu substratów. Prowadzone są również obserwacje potencjalnych destabilizacji procesu oraz badanie wpływu różnych dodatków na przebieg i efektywność procesu fermentacji. Jest to najbardziej popularna metoda laboratoryjna, która w stosunkowo krótkim czasie (kilku tygodni) charakteryzuje dostarczony materiał badawczy pod względem przydatności do produkcji biogazu.
Przekazany materiał badawczy poddawany jest podstawowym analizom fizykochemicznym (sucha masa, sucha masa organiczna, odczyn pH), a następnie procesowi fermentacji w reaktorach o pojemności 1l (rys. 3). W trakcie fermentacji codziennie wykonywany jest pomiar produkcji gazu oraz jego składu (CH4, CO2, O2, H2S, NH3). Możliwe jest wykonanie badań w warunkach mezofilowych oraz termofilowych.
Badania wykonuje się zgodnie ze zmodyfikowanymi normami: DIN 38 414 – S8 oraz VDI 4630. Wyniki, przeliczane są na warunki normalne i podawane w jednostce: Nm3·Mg śm.-1,Nm3·Mg sm.-1, Nm3·Mg smo.-1.
Metoda ta nie symuluje pracy rzeczywistej biogazowni.
2) proces przepływowy (quasi-ciągły)
Metoda przepływowa umożliwia symulację pracę rzeczywistej biogazowni w technologii przepływowej, wg zadanych parametrów (np. hydrauliczny czas retencji, obciążenie komory fermentacyjnej). Badany jest potencjał produkcji biogazu oraz jego skład. Należy jednak pamiętać, że w przypadku procesu przepływowego wygazowanie substratu/miksu substratów jest na poziomie 80-90%. W trakcie fermentacji do reaktora (rys. 2) codziennie dozowana jest świeża porcja substratów przy jednoczesnym odlewaniu odpowiedniej ilości wytworzonego pofermentu. Zawartość reaktora jest mieszana. W trakcie procesu prowadzi się obserwacje potencjalnych destabilizacji oraz ewentualnie badanie wpływu różnych dodatków na jego przebieg i efektywność. Przekazany materiał badawczy poddawany jest podstawowym analizom fizykochemicznym (sucha masa, sucha masa organiczna, odczyn pH), a następnie poddany procesowi fermentacji w reaktorach o pojemności 10-100l (wg potrzeb). Cidziennie mierzona jest produkcja gazu oraz jego skład (CH4, CO2, O2, H2S, NH3). W trakcie procesu bada się również LKT/OWN (FOS/TAC) i odczyn pH fermentującego wsadu. Istnieje możliwość rozszerzenia analiz i dostosowanie ich do indywidualnych potrzeb klienta.
Możliwe jest wykonanie badań w warunkach mezofilowych oraz termofilowych, a także jedno- i dwuetapowo, czyli w jednej komorze fermentacyjnej lub dwóch (z rozdzieleniem fazy hydrolizy od właściwej fermentacji).Proces trwa kilka tygodni. Wyniki, przeliczone na warunki normalne, podawane są w jednostce: Ndm3·d-1, a także mogą być przeliczone na Nm3·Mg śm.-1,Nm3·Mg sm.-1, Nm3·Mg smo.-1.
II. Badanie potencjału produkcji biogazu i jego składu – fermentacja ‘sucha’ – nowość!
Metoda ta symuluje pracę rzeczywistej biogazowni w technologii kontenerowej. Proces fermentacji beztlenowej metodą suchą jest mniej popularny niż metodą mokrą. Nadaje się jednak do badania tych substratów, których wykorzystanie w technologii przepływowej jest niemożliwe, bądź uciążliwe (np. stałe odchody zwierzęce z dużą zawartością ściółki, biomasa odpadowa, biomasa z zawartością frakcji jak np. plastik, czy frakcja podsitowa opadów komunalnych z dużą zawartością szkła).
W trakcie procesu w reaktorach o pojemności 5l (rys.1) badany jest potencjał produkcji biogazu oraz jego skład (CH4, CO2, O2, H2S, NH3). Zawartość reaktora nie jest mieszana. Wsad przebywa w reaktorze to niemalże całkowitego wygazowania. W trakcie procesu wsad w reaktorze natryskiwany jest w regularnych odstępach czasu zadaną ilością tzw. perkolatu czyli cieczą z mikroorganizmami inicjującymi proces fermentacji. Proces trwa kilka tygodni. Wyniki, przeliczone na warunki normalne, podawane są w jednostce: Ndm3·d-1, a także mogą być przeliczone na Nm3·Mg śm.-1, Nm3·Mg sm.-1, Nm3·Mg smo.-1.
III. Optymalizacja procesu fermentacji
Badania dotyczące optymalizacji procesu fermentacji skierowane są do biogazowni wykorzystujących metodę przepływową ‘mokrą’. Badania mogą mieć charakter kilkupłaszczyznowy, a ich efektem jest otrzymanie gotowej ‘recepty’:
- dobór lub modyfikacja substratów wsadowych do reaktora i wskazanie najefektywniejszego energetycznie i ekonomicznie wsadu,
- wskazanie optymalnych parametrów operacyjnych zapewniających stabilna i wydajną pracę biogazowni, np. obciążenie komory fermentacyjnej, hydrauliczny czas retencji, stopień odfermentowania wsadu, w tym ustalenie dawki substratów dozowanych codziennie do reaktora,
- ustalenie dawki dozowania różnych substancji do komory fermentacyjnej,
- rozwiązywanie problemów dotyczących destabilizacji procesu fermentacji.
Laboratorium Biogazu
dr inż. Małgorzata Fugol
email: malgorzata.fugol@upwr.edu.pl
tel. 601 640 951
Laboratorium Biogazu
dr inż. Hubert Prask
email: hubert.prask@upwr.edu.pl
tel. 601 640 951
Pliki do pobrania
-
443.85KB [ .pdf ]Data publikacji: 03-10-2024 08:01
Oferta dla przemysłu spożywczego oraz przemysłu (poza spożywczym)
- Analiza składników formuloacji lipidowych i ekstraktów metodą HPLC (UV-VIS/UV, DAD/CAD)
- Analiza profilu lipidowych mieszanin metodą HPLC i profilu kwasów tłuszczowych metodą GC
- Analiza parametrów cząstek (Zave, PDI, ZP) i stopnia enkapsulacji (EE%)
- Opracowanie chemoenzymatycznych metod lipofilizacji związków biologicznie aktywnych oraz leków o zwiększonej biodostępności
- Projektowanie lipidowych nanosystemów (nanoemulsji, stałych nanocząstek lipidowych, nanostrukturalnych nośników lipidowych) do zastosowań w przemyśle spożywczym, suplementach diety, kosmetykach i lekach
- Chemoenzymatyczne modyfikacje fosfolipidów
Nr | Rodzaj analizy | Cena netto [PLN] |
1 | Pomiar wielkości cząstek metodą dynamicznego rozproszenia światła (DLS) w zakresie od 0,3 nm do 10 µm w roztworach koloidalnych | 200 zł |
2 | Pomiar potencjału zeta w funkcji pH | 400 zł |
3 | Pomiar potencjału zeta (bez miareczkowania) | 200 zł |
4 | Analiza jakościowa składników formulacji metodą HPLC z detektorem UV-VIS/UV DAD/CAD | 500 zł |
5 | Analiza jakościowa i ilościowa składników formulacji metodą HPLC z detektorem UV-VIS/UV DAD/CAD | 800 zł |
6 | Analiza jakościowa lotnych składników formulacji metodą GC | 500 zł |
7 | Analiza stopnia enkapsulacji związków wewnątrz formulacji lipidowych | 800 zł |
8 | Wysokowydajna homogenizacja (HSH) | 250 zł |
9 | Indywidualne zlecenia dotyczące opracowywania lipidowych nanoformulacji | wycena indywidualna |
Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy
prof. dr hab. inż. Anna Gliszczyńska
email: anna.gliszczynska@upwr.edu.pl
tel. 501 518 281
Pliki do pobrania
-
3.35MB [ .pdf ]Data publikacji: 03-10-2024 08:10
- audyty energetyczne,
- pomiar IR składu chemicznego spalin pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
- pomiar zawartości pyłów zawieszonych (PM) w spalinach pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
- pomiar zawartości lotnych związków organicznych (LZO) w spalinach pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
- pomiar zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w spalinach pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
- analiza techniczna paliw stałych (zaw. wilgoci, popiołu, części lotnych, ciepło spalania, wartość opałowa);
- analiza zawartości pierwiastków elementarnych (C, H, N, O, S);
- sporządzanie świadectw charakterystyki energetycznej budynków;
- badania termowizyjne urządzeń grzewczych wraz z armaturą, rozdzielni elektrycznych i urządzeń elektroenergetycznych;
- analiza techniczno – ekonomiczna przedsięwzięć energooszczędnych;
- obliczenia cieplno – bilansowe urządzeń energetycznych;
- analiza granulometryczna paliw;
- analiza wytrzymałości pelletów i brykietów;
- aglomeracja ciśnieniowa materiałów w procesie pelletyzacji, brykietowania i granulacji;
- waloryzacja odpadów poprodukcyjnych w procesach pirolizy i kompostowania do celów energetycznych i nawozowych;
- testy spalania biomateriałów w kotłach małej mocy;
- pomiary jakości energii elektrycznej;
- testy eksploatacyjne łopat i turbin wiatrowych w tunelu aerodynamicznym;
- ekspertyzy i raporty z zakresu energetyki, ciepłownictwa oraz zagospodarowania biomateriałów do celów energetycznych i nawozowych.
Laboratorium Odnawialnych Źródeł Energii i Efektywności Energetycznej
dr inż. Błażej Gaze
email: blazej.gaze@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5715
- Badania środków do dezynfekcji m.in. płynów do dezynfekcji rąk, płynów do dezynfekcji powierzchni, dezynfekcji instalacji przemysłowych z użyciem ludzkich i zwierzęcych wirusów bez- i otoczkowych. Badania wykonywane zgodnie z normami polskimi i europejskimi.
-
Badania skuteczności wirusobójczej.
-
Badanie materiałów, włóknin i polimerów o właściwościach wirusobójczych zgodnie z normami ISO i PN-EN.
-
Opinie eksperckie na temat wirusobójczości płynów, materiałów i powłok.
Katedra Patologii/Zakład Mikrobiologii
dr hab. Barbara Bażanów, prof. uczelni
email: barbara.bazanow@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5038
- Badania prototypów lamp diodowych w redukcji liczby wirusów i bakterii.
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
dr. inż. Marta Kuźmińska-Bajor
email: marta.kuzminska-bajor@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7749
- Ocena efektywności ekonomicznej i ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstw/producentów rolnych, programy naprawcze.
- Ocena i organizacja rynków rolnych (ze szczególnym uwzględnieniem rynku europejskiego i światowego) - wprowadzanie nowego produktu na rynek.
- Ocena skutków ekonomicznych klęsk żywiołowych dla gospodarstw rolnych, wycena szkód w produkcji rolniczej.
- Ocena efektywności ekonomicznej wprowadzanych na rynek odmian roślin rolniczych/warzywnych.
- Identyfikacja wyłudzeń podatku VAT w rolnictwie.
Instytut Nauk Ekonomicznych
dr inż. Tomasz Berbeka
email: tomasz.berbeka@upwr.edu.pl
tel. 691 911 482
- Studia wykonalności nowych/innowacyjnych produktów i technologii.
- Wycena wartości rynkowej nowych/innowacyjnych produktów i technologii.
Instytut Nauk Ekonomicznych
dr inż. Tomasz Szuk
email: tomasz.szuk@upwr.edu.pl
tel. 509 427 020
- Opinie o innowacyjności.
- Analizy i oceny w ramach strategicznej oceny oddziaływania na środowisko (wraz z przygotowaniem prognozy.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Jawecki Bartosz, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
- Analiza statystyczna danych pochodzących od żywych organizmów.
- Analiza danych pochodzących z sekwencjonowania nowej generacji.
- Tworzenie oprogramowania opartego na analizach statystycznych.
- Detekcja braku lub błędnej ekspozycji towaru na podstawie analizy statystycznej danych pochodzących z raportów kasowych (oprogramowanie oparte na algorytmach sztucznej inteligencji).
- Analiza statystyczna danych medycznych (detekcja czynników zwiększających ryzyko śmierci osób chorych na ostrą niewydolność serca).
Katedra Genetyki
dr hab. Tomasz Suchocki, prof. uczelni
email: tomasz.suchocki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5765
Katedra Genetyki
dr hab. Wojciech Kruszyński, prof. uczelni
email: wojciech.kruszynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5755
- Badania ekspresji genów metodą RT-PCR.
- Detekcja chorób genetycznych.
- Detekcja czynników zwiększających ryzyko określonego zdarzenia (np. śmierci lub hospitalizacji) u ludzi i zwierząt.
- Potwierdzanie pochodzenia na podstawie markerów molekularnych zwierząt gospodarskich i towarzyszących.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Detekcja chorób genetycznych.
- Detekcja czynników zwiększających ryzyko określonego zdarzenia (np. śmierci lub hospitalizacji) u ludzi i zwierząt.
- Potwierdzanie pochodzenia na podstawie markerów molekularnych zwierząt gospodarskich i towarzyszących.
- Szacowanie genomowej wartości hodowlanej dla bydła mlecznego.
- Weryfikacja pochodzenia psów dla Związków Kynologicznych.
Katedra Genetyki
dr hab. Tomasz Suchocki, prof. uczelni
email: tomasz.suchocki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5765
Katedra Genetyki
dr hab. Wojciech Kruszyński, prof. uczelni
email: wojciech.kruszynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5755
- Analiza danych fenotypowych i genotypowych za pomocą narzędzi bioinformatyczynych, a w szczególności: analiza struktury populacji w oparciu o markery SNP, bioinformatyczna analiza danych NGS, genotypowanie markerami SNP (variant calling) za pomocą narzędzi bioinformatycznych, analiza danych WGBS, analiza statystyczna danych fenotypowych.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr inż. Bartosz Kozak
email: bartosz.kozak@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1834
- Badania czynników mających wpływ na podatność różnorodnych materiałów lub urządzeń (budowlanych, przemysłowych, pomiarowych) na przerastanie przez grzyby.
Centrum Diagnostyki Chorób Roślin
dr hab. Krzysztof Matkowski, prof. uczelni
email: krzysztof.matkowski@upwr.edu.pl
tel. 604 189 707
- Badanie cech elektrycznych materiałów pochodzenia biologicznego.
Instytut Inżynierii Rolniczej
dr hab. inż. Katarzyna Pentoś, prof. uczelni
email: katarzyna.pentos@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5970
- Identyfikacja mikroorganizmów za pomocą technik sekwencjonowania nowej generacji meta genomu.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr inż. Bartosz Kozak
email: bartosz.kozak@upwr.edu.p
tel. 71 320 1834
- Ocena warunków wzrostu mikroorganizmów w różnorodnej przestrzeni w różnorodnych w tym w ekstremalnych warunkach wzrostu.
Centrum Diagnostyki Chorób Roślin
dr hab. Krzysztof Matkowski, prof. uczelni
email: krzysztof.matkowski@upwr.edu.pl
tel. 604 189 707
- Wykorzystanie potencjału niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w przemyśle biotechnologicznym.
- Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczego w procesach biotechnologicznych z udziałem różnych grup drobnoustrojów.
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
tel. 535 930 450
- Ocena składu kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych tłoczonych na zimno.
Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej
dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska
email: anna.wondolowska-grabowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1634
- Odwadnianie osmotyczne i suszenia surowców roślinnych oraz analiza właściwości fizycznych otrzymanych suszy.
Instytut Inżynierii Rolniczej
dr hab. inż. Krzysztof Lech, prof. uczelni
email: krzysztof.lech@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5959
- Monitorowanie i obniżanie zawartości związków toksycznych naturalnie występujących w surowcach roślinnych oraz w otrzymanych z ich udziałem produktach.
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni
email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7768
- Badania żywności na każdym etapie produkcji, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, arsenem As) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych( m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P) .
Katedra Żywienia Człowieka
dr inż. Marzena Styczyńska
email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1003
- Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość produktów pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich.
- Kształtowanie profilu kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego.
- Poprawa stabilności oksydacyjnej lipidów mięśni (lub jaj) przy użyciu odpowiednio dobranych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy.
- Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych na wybrane mierniki statusu antyoksydacyjnego u drobiu (lub innych gatunków zwierząt).
- Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.
- Czynniki przyżyciowe i poubojowe wpływające na przebieg procesów biochemicznych oraz przydatność technologiczną mięsa.
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
dr inż. Barbara Król
email: barbara.król@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5830
- Badanie preparatów humusowych, kompostów, biowęgli i innych materiałów o szerokim zastosowaniu w glebie.
- Produkty PRP w kształtowaniu żyzności gleby.
Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska
dr inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek
email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5630
- Ocena reakcji warzyw i roślin przyprawowych na zastosowanie nawozów o nowej formulacji, biostymulatorów oraz środków ochrony roślin.
- Ocena biologicznej skuteczności, składników mineralnych (mikro- i makroskładniki) i biostymulatorów opartych na pierwiastkach korzystnych dla roślin w uprawie drzew owocowych. Ich wpływ na wielkość, jakość oraz parametry technologiczne plonu.
Katedra Ogrodnictwa
prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1732
- Ocena zmian właściwości fizykochemicznych gleb pod wpływem stosowania różnych substancji. Wyznaczanie optymalnych dawek. Zwiększanie dostępności dla roślin rezerw makro i mikroskładników oraz oddziaływania różnych substancji na pojemność sorpcyjną i stan zakwaszenia gleb.
- Ocena możliwości stosowania nawozów niekonwencjonalnych w produkcji roślinnej
Katedra Żywienia Roślin
Teresa Rafalsk
email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5605
- Ocena przydatności odpadów do celów rolniczych i rekultywacyjnych.
- Nowoczesne metody zagospodarowania odpadów komunalnych i przemysłowych.
- Ocena możliwości przetwarzania wybranych odpadów w instalacjach przemysłowych.
- Biokonwersja (fermentacja metanowa, kompostowanie, biosuszenie) odpadów oraz biomasy w paliwa stałe i gazowe, nawozy, sorbenty oraz inne produkty o wysokich walorach użytkowych.
- Konwersja termiczna (toryfikacja, piroliza, hydrotermalna karbonizacja) odpadów oraz biomasy w paliwa stałe i gazowe, nawozy, sorbenty oraz inne produkty o wysokich walorach użytkowych.
- Wykorzystanie produktów biokonwersji oraz konwersji termicznej odpadów i biomasy do remediacji gruntów, ograniczania emisji zanieczyszczeń do środowiska ze źródeł przemysłowych i rolniczych.
- Nowoczesne metody unieszkodliwiania odcieków składowiskowych.
- Badania emisji zanieczyszczeń gazowych i ciekłych do środowiska w trakcie biokonwersji i konwersji termicznej odpadów i biomasy.
- Rolnicze wykorzystanie ubocznych produktów spalania biomasy.
- Technologie nisko- i bezodpadowe i alternatywne wykorzystanie odpadów.
- Zdecentralizowane systemy produkcji i magazynowania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych w różnych postaciach dla zwiększenia jej dostępności bez negatywnego oddziaływania na pracę sieci elektroenergetycznej.
- Nowe technologie konwersji biomasy do energii i jej nośników, w tym wielopaliwowe reaktory niskotemperaturowe, konwersja odpadów organicznych do wodoru i sekwestracja CO2.
Instytut Inżynierii Rolniczej
dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
tel. 530 913 956
- Analiza możliwości wykorzystania do celów rolniczych odpadów. Dobór związków organicznych i mineralnych do składu mieszanin z odpadami, ustalanie ich bezpiecznych ekologicznie dawek zależnie od właściwości różnych typów gleb.
Katedra Żywienia Roślin
Teresa Rafalsk
email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5605
- Badania w zakresie niezależności energetycznej, dywersyfikacji produkcji energii na obszarach wiejskich i zurbanizowanych ze źródeł alternatywnych m.in. odpadów organicznych (biodpady i odpady żywnościowe), wody, upraw energetycznych, biomasy z szybko rosnących gatunków drzew, wiatru i słońca.
- Nowoczesne metody zagospodarowania odpadów komunalnych i przemysłowych.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
Instytut Inżynierii Rolniczej
dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
tel. 530 913 956
- Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczego w procesach biotechnologicznych z udziałem różnych grup drobnoustrojów.
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
tel. 535 930 450
- Opracowanie technologii pozyskiwania preparatów wysokobiałkowych z produktów odpadowych przemysłu spożywczego.
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni
email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7768
- Ocena możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.
- Ocena wartości pokarmowej i możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
dr inż. Barbara Król
email: barbara.król@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5830
- Ocena parametrów odpadów przemysłowych jako dodatek do materiałów budowlanych.
Instytut Budownictwa
dr hab. inż. Jolanta Dąbrowska, prof. uczelni
email: jolanta.dabrowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5544
- Badania przestrzenne w zakresie niezależności energetycznej.
Instytut Gospodarki Przestrzennej
prof. dr hab. inż. Szewrański Szymon
email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5608, -1867
- Analiza efektywności wykorzystania energii i funkcjonowania OZE w obiektach jednostek samorządowych obecnie i w przyszłych warunkach klimatycznych.
Katedra Matematyki
prof. dr hab. Leszek Kuchar
email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5667
- Kształtowanie i ochrona zasobów wodnych terenów rolniczych, leśnych i zurbanizowanych.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5599
- Rozpoznanie procesów obiegu wody w systemie gleba-roślina-atmosfera.
Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5599
Katedra Matematyki
prof. dr hab. Leszek Kuchar
email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5667
- Komputerowe bazy danych dotyczące hydrologii i hydrogeologii dorzecza Odry.
- Koncepcje zrównoważonego wykorzystania zasobów wodnych, w tym retencjonowania wody opadowej (zapobieganie zjawiskom powodzi miejskich).
- Koncepcje i wdrażanie rozwiązań zrównoważonego rozwoju w tym zrównoważonej gospodarki zasobami wodnymi na terenach miejskich i niezurbanizowanych.
- Koncepcje nowych zbiorników wodnych.
- Koncepcje rewitalizacji zdegradowanych antropogenicznie zbiorników wodnych.
- Techniki i technologie zwiększenia sprawności poprawy i ochrony jakości wód powierzchniowych i podziemnych.
- Modelowanie hydrologiczne w zlewniach rzecznych w aspekcie prowadzenia zintegrowanej gospodarki wodnej, ochrony przeciwpowodziowej i retencji wód.
- Badania transportu zanieczyszczeń, rumowiska i sedymentacji w rzekach i zbiornikach wodnych oraz zmian morfologicznych koryt cieków i dolin rzecznych.
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
- Rozpoznanie procesów obiegu wody w systemie gleba – roślina – atmosfera oraz kształtowanie jakości środowiska.
- Doskonalenie procesów eksploatacji oraz wykonawstwa urządzeń i systemów melioracyjnych w aspekcie ich bezpieczeństwa i niezawodności użytkowej, ochrony zasobów przyrody oraz zrównoważonego rozwoju.
- Wpływ działalności rolniczej na zmiany jakościowe i ilościowe zasobów wód podziemnych.
- Kształtowanie ilości i jakości zasobów wodnych (powierzchniowych i gruntowych) oraz ich optymalne wykorzystanie.
- Zrównoważone metody retencjonowania wody opadowej na obszarach zurbanizowanych.
Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5599
- Doskonalenie produkcji grzybów jadalnych i leczniczych.
Katedra Ogrodnictwa
Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1732
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Piotr Chohura
email: piotr.chohura@upwr.edu.pl
tel. 71 320 17 32
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Ewelina Gudarowska
email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Marta Czaplicka
email: marta.czaplicka@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
- Optymalizacja mikrorozmnażania roślin użytkowych, w tym ogrodniczych, chronionych.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr hab. inż. Renata Galek, prof. uczelni
email: renata.galek@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1815
- Zastosowanie związków biologicznie aktywnych ekstrahowanych z alg do uszlachetniania nasion różnych gatunków roślin uprawnych.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr hab. inż. Sylwia Lewandowska, prof. uczelni
email: sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
tel. 604 484 780
- Uszlachetnianie materiałów nasiennych za pomocą światła lasera.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr hab. inż. Hanna Szajsner, prof. uczelni
email: hanna.szajsner@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1819
- Ocena i kształtowanie warunków utrzymania i dobrostanu zwierząt gospodarskich.
- Ocena i przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej z produkcji zwierzęcej.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich produktów.
- Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.
- Doświadczenia żywieniowe na różnych grupach zwierząt gospodarskich.
- Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych na wybrane mierniki statusu antyoksydacyjnego u drobiu (lub innych gatunków zwierząt).
- Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.
- Badania czynników przyżyciowych i poubojowych wpływających na przebieg procesów biochemicznych oraz przydatność technologiczną mięsa.
- Poprawa profilu kwasów tłuszczowych i stabilności oksydacyjnej produktów pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnych uwzględnieniem drobiu.
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
dr inż. Barbara Król
email: barbara.król@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5830
- Zagospodarowanie wód opadowych w zlewniach miejskich.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5599
- Metody oczyszczania ścieków, ze szczególnym uwzględnieniem terenów niezurbanizowanych i chronionych oraz zanieczyszczeń specyficznych.
- Ekspertyzy prawidłowego działania instalacji do oczyszczania ścieków bytowych i komunalnych o zasięgu lokalnym (przydomowe oczyszczalnie ścieków) jak i zbiorczych systemów oczyszczania.
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
- Opracowanie oraz badania właściwości wytrzymałościowych betonów i zapraw.
- Badania właściwości wytrzymałościowych stali i elementów stalowych
Katedra Budownictwa
dr inż. Zofia Zięba
email: zofia.zieba@upwr.edu.pl, tel. 71 320 5577
- Opracowanie metod oznaczania substancji biologicznie aktywnych w żywności, ziołach i suplementach diety.
- Opracowanie metod oznaczeń i oznaczanie związków lotnych i aromatów żywności, kosmetyków.
- Opracowanie metod oznaczeń i oznaczanie substancji psychoaktywnych.
- Ustalanie i oznaczanie struktur substancji organicznych (w tym naturalnych).
Katedra Chemii
prof. dr hab. Antoni Szumny
email: antoni.szumny@upwr.edu.pl
tel. 964 647 222
- Określanie stabilności olejów roślinnych, w tym tłuszczów smażalniczych, w zależności od czynników surowcowych i technologicznych.
- Zrównoważona produkcja bioetanolu.
Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7764
- Monitoring zjawisk przyrodniczych i antropogenicznych z wykorzystaniem systemów informacji przestrzennej, ocena stanu środowiska i prognozowanie skutków działalności człowieka.
- Monitoring i wycena usług ekosystemowych.
- Modelowanie zagospodarowania przestrzennego w warunkach zmieniającego się klimatu.
Instytut Gospodarki Przestrzennej
prof. dr hab. inż. Szymon Szewrański
email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5608, -1867
- Ochrona atmosfery i modelowanie zanieczyszczeń powietrza.
- Meteorologiczne uwarunkowania rozprzestrzeniania się pyłowych i gazowych zanieczyszczeń powietrza - struktura czasowa i przestrzenna.
- Zastosowanie algorytmów inteligencji obliczeniowej w analityce środowiskowej i w procesie diagnostycznym systemów infrastruktury technicznej.
- Modelowanie przepływu wody w ciekach z uwzględnieniem transportu rumowiska.
- Modelowanie matematyczne procesów przyrodniczych i prognozowanie skutków środowiskowych działalności człowieka.
- Modelowe wyznaczanie w przestrzeni miejskiej stref o najmniejszym pod względem ilości i szkodliwości zanieczyszczeniu powietrza.
Katedra Matematyki
prof. dr hab. Leszek Kuchar
email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5667
- Modelowanie matematyczne procesów środowiskowych.
Katedra Matematyki
prof. dr hab. Leszek Kuchar
email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5667
Instytut Inżynierii Rolniczej
dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
tel. 530 913 956
- Modelowanie fizyczne budowli i urządzeń wodnych.
- Modelowanie hydrodynamiczne sieci wodociągowych i kanalizacyjnych.
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
- Wykonawstwo opinii na zlecenie sądów, policji oraz prokuratury.
- Konsultacje dotyczące zasadności wprowadzenia nowych leków na rynek polski.
Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów
prof. dr hab. Artur Niedźwiedź
email: artur.niedzwiedz@upwr.edu.pl
tel. 501 272 377
- Konsultacje, opinie i badania skuteczności preparatów weterynaryjnych oraz stosowanych szczepień u zwierząt domowych, towarzyszących człowiekowi i zwierząt gospodarskich.
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
prof. dr hab. Krzysztof Rypuła
email: krzysztof.rypula@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5336, -5326
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
prof. dr hab. Andrzej Gaweł
email: andrzej.gawel@upwr.edu.pl
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
prof. dr hab. Alina Wieliczko
email: alina.wieliczko@upwr.edu.pl
- Identyfikacja zanieczyszczeń środowiska glebowego wraz z oceną ryzyka środowiska.
- Ekspertyzy w zakresie oceny stanu środowiska związane z procedurą oceny oddziaływania na środowisko, opinie w zakresie ograniczania negatywnych skutków inwestycji na środowisko, opinie prawne związane z ochroną środowiska i oddziaływaniem inwestycji na środowisko.
- Badania wstępne przed procesem certyfikacji i rejestracji środków polepszających jakość gleby i nawóz organicznych (ocena przydatności materiałów pod względem fizycznym, chemicznym i toksykologicznym).
Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska
dr inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek
email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5630
- Ekspertyzy z zakresu produkcji roślinnej i ochrony środowiska, dobór i opracowywanie metod badawczych i analitycznych gleb, podłoży, odpadów. Ocena fitodostępności składników, skład pierwiastkowy roślin.
Katedra Żywienia Roślin
Teresa Rafalska
email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5605
- Analiza otrzymanych wyników badań i pomoc w ich interpretacji pod kątem uwarunkowań żywieniowo-toksykologicznych.
- Opracowywanie informacji żywieniowej dla produktów spożywczych zgodnie z najnowszym ustawodawstwem z przeznaczeniem na rynek polski, unijny, USA, kanadyjski, australijski i inne.
- Opracowanie opinii innowacji wdrażania produktów spożywczych.
Katedra Żywienia Człowieka
dr inż. Marzena Styczyńska
email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1003
- Ocena torowisk kolejowych i tramwajowych w oparciu o nowoczesne techniki pomiarowe do inwentaryzacji wraz z tworzeniem bazy danych przestrzennych.
- Ekspertyzy z zakresu realizacji prac geodezyjnych oraz instrumentów przeznaczonych do realizacji tych zadań.
Instytut Geodezji i Geoinformatyki
prof. dr hab. inż. Witold Rohm
email: witold.rohm@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5609
- Wykonywanie badań translacyjnych na modelach zwierzęcych (ocena nutaceutyków, suplementów diety, leków).
- Ekspertyzy w zakresie zwierząt wolnożyjących (zdrowie, dobrostan).
- Ekspertyzy w zakresie dezynfekcji i deratyzacji.
- Ekspertyzy w zakresie BREF, raportów oceny oddziaływania na środowisko ferm hodowlanych, IPPC.
- Ekspertyzy dotyczące dobrostanu zwierząt.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Ocena możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.
- Ekspertyzy w zakresie produkcji żywca, uboju, chłodzenia, rozbioru i produkcji mięsa kulinarnego.
- Konsultacje w zakresie kształtowania jakości mięsa, w tym szczególnie zapobiegania występowaniu jego wad i wykorzystania go na cele kulinarne i przerobowe.
- Ekspertyzy technologiczne z zakresu oceny surowców zwierzęcych, technologii mięsa i wykorzystania ubocznych surowców rzeźnych.
- Ocena reologiczna właściwości i tekstury surowców, półproduktów i gotowych wyrobów mięsnych.
- Analiza składu chemicznego materiałów paszowych i materiałów biologicznych.
- Ocena przydatności kiszonkarskiej i wpływu różnych dodatków kiszonkarskich na proces zakiszania.
- Ocena strawności i efektywności rozkładu żwaczowego pasz metodami in vivo i in vitro.
- Oznaczanie zawartości amin biogennych w paszach i produktach pochodzenia zwierzęcego.
- Ocena wartości pokarmowej i możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.
- Ocena biodostępności różnych form składników mineralnych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
- Ocena wpływu zastosowania różnych zabiegów żywieniowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
dr inż. Barbara Król
email: barbara.król@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5830
- Badania akumulacji zanieczyszczeń pyłowych przez wybrane gatunki roślin w warunkach miejskich.
Katedra Ogrodnictwa
dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski, prof. uczelni
email: przemyslaw.babelewski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1732
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Ewelina Gudarowska
email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
- Wykorzystanie potencjału niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w ochronie środowiska.
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
tel. 535 930 450
- Ocena i przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej z produkcji zwierzęcej.
- Toksykologia środowiskowa z uwzględnieniem poziomów pierwiastków toksycznych.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Biologia pszczoły miodnej i innych owadów użytkowych.
- Kształtowanie i ochrona siedlisk owadów użytkowych.
- Analiza parametrów wydajnościowych i biologicznych rodzin pszczelich.
- Analiza zagrożeń w środowisku życia pszczołowatych.
- Testy laboratoryjne i terenowe na rodzinach pszczelich.
- Wpływ urbanizacji i zmian środowiskowych na populację pszczół.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Badania pasz pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, arsenem As) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych( m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P).
Katedra Żywienia Człowieka
dr inż. Marzena Styczyńska
email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1003
- Badania skuteczności dodatków paszowych i toksyczności pasz dla zwierząt.
- Higiena pasz.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Ocena przydatności kiszonkarskiej i wpływu różnych dodatków kiszonkarskich na proces zakiszania.
- Ocena strawności i efektywności rozkładu żwaczowego potencjalnych materiałów paszowych metodami in vivo i in vitro.
- Ocena wartości pokarmowej i możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.
- Ocena biodostępności różnych form składników mineralnych w żywieniu zwierząt gospodarskich.
- Ocena wpływu zastosowania różnych zabiegów żywieniowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich produktów.
- Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.
- Doświadczenia żywieniowe na różnych grupach zwierząt gospodarskich.
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
dr inż. Barbara Król
email: barbara.król@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5830
- Tworzenie i rozbudowa sieci permanentnych stacji GNSS wraz z opracowaniem danych.
- Tworzenie numerycznych modeli terenu oraz numerycznych modeli pokrycia terenu na podstawie danych pozyskanych z bezzałogowych statków latających (UAV) oraz naziemnego skaningu laserowego.
- Doskonalenie metod przetwarzania danych satelitarnej interferometrii radarowej wraz z integracją z danymi GNSS.
- Doskonalenie metod wyznaczenia przebiegu lokalnej geoidy i quasigeoidy z wykorzystaniem danych grawimetrycznych.
- Wyznaczanie precyzyjnych orbit sztucznych satelitów Ziemi z uwzględnieniem perturbacji grawitacyjnych i niegrawitacyjnych oraz efektów wynikających z ogólnej teorii względności.
- Wyznaczanie globalnych parametrów geodezyjnych opisujących rotację, geometrię oraz pole grawitacyjne Ziemi z wykorzystaniem laserowych pomiarów odległości do sztucznych satelitów Ziemi oraz zintegrowanych obserwacji GPS, GLONASS, Galileo i BeiDou.
Instytut Geodezji i Geoinformatyki
prof. dr hab. inż. Witold Rohm
email: witold.rohm@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5609
- Monitorowanie deformacji terenu z wykorzystaniem technik satelitarnych, lotniczych i naziemnych ze szczególnym uwzględnieniem terenów deformacji górniczych, terenów poeksploatacyjnych, obszarów objętych antropogeniczną i naturalną aktywnością sejsmiczną.
- Monitorowanie zmian w środowisku przyrodniczym i infrastrukturze technicznej z wykorzystaniem technik geodezyjnych.
- Metody obserwacji satelitarnych GNSS w czasie rzeczywistym, prawie-rzeczywistym oraz post-processingu do celów nawigacyjnych oraz geodezyjnych (zakładanie osnów geodezyjnych, monitoring budowli).
- Modelowanie stanu atmosfery na podstawie obserwacji GNSS, radiometrycznych i meteorologicznych.
- Opracowywanie i wdrażanie systemów zasilania numerycznych modeli prognoz pogody obserwacjami GNSS.
- Integracja sensorów: odbiorników satelitarnych GNSS, inercyjnych jednostek pomiarowych (IMU), żyroskopów i LIDARu w celu wyznaczania pozycji i orientacji urządzeń mobilnych.
- Monitorowanie aktywnych stref tektonicznych na podstawie względnych i absolutnych obserwacji geodezyjnych.
Instytut Geodezji i Geoinformatyki
prof. dr hab. inż. Witold Rohm
email: witold.rohm@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5609
- Zielono-niebieska infrastruktura terenów zurbanizowanych oraz wiejskich w kontekście adaptacji do zmian klimatycznych i minimalizowania ich skutków.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5599
- Wykorzystanie nieczynnych kamieniołomów do zwiększania pojemności małej retencji zbiornikowej, jako elementu przeciwdziałania skutkom suszy i adaptacji do zmian klimatu.
- Zrównoważone metody retencjonowania wody opadowej na obszarach zurbanizowanych.
- Działania służące ograniczeniu skutków suszy oraz wspomaganie wegetacji roślin.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
- Działania służące ograniczeniu skutków suszy oraz wspomaganie wegetacji roślin.
Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5599
- Wariantowanie planowania przestrzennego w kontekście adaptacji do zmian klimatycznych.
- Modelowanie zagospodarowania przestrzennego w warunkach zmieniającego się klimatu.
Instytut Gospodarki Przestrzennej
prof. dr hab. inż. Szewrański Szymon
email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5608, -1867
- Koncepcja ograniczania skutków suszy oraz wspomaganie wegetacji roślin.
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
- Wykorzystanie potencjału niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w przemyśle biotechnologicznym.
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
tel. 535 930 450
- Opracowanie nowatorskich formulacji olejków eterycznych użytecznych dla przemysłu kosmetycznego.
Katedra Chemii
dr hab. Katarzyna Wińska, prof. uczelni
email: katarzyna.winska@upwr.edu.pl
tel. 602 316 336
- Projektowanie i wytwarzanie nanoemulsji zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.
- Projektowanie i wytwarzanie kapsułek żelowych zawierających substancje biologicznie i/lub sensorycznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.
- Projektowanie i wytwarzanie jadalnych powłok ochronnych zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w pakowaniu żywności.
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
email: andrzej.jarmoluk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7780
- Zrównoważona produkcja bioetanolu.
Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7764
- Opracowanie formuły nanocząstek lipidowych jako nośników przeciwutleniaczy i witamin stosowanych jako dodatki do żywności.
- Opracowanie metod otrzymywania izomerów sprzężonego kwasu linolowego stosowanych jako suplementy diety oraz ich nośników w formie nanocząstek lipidowych lub nanoemulsji.
Katedra Chemii
dr inż. Natalia Niezgoda
email: natalia.niezgoda@upwr.edu.pl
tel. 600 317 772
- Opracowanie nowatorskich formulacji olejków eterycznych użytecznych dla przemysłu spożywczego.
Katedra Chemii
dr hab. Katarzyna Wińska, prof. uczelni
email: katarzyna.winska@upwr.edu.pl
tel. 602 316 336
- Opracowanie nowatorskich formulacji olejków eterycznych użytecznych dla przemysłu spożywczego.
- Opracowanie nowych przetworów ziemniaczanych na bazie odmian o różnej barwie miąższu.
- Opracowanie technologii pozyskiwania preparatów wysokobiałkowych z surowców roślinnych, zwłaszcza z produktów odpadowych przemysłu spożywczego.
- Otrzymywanie nowych preparatów skrobiowych.
- Projektowanie napojów niskoalkoholowych o wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów.
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni
email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7768
- Projektowanie i wytwarzanie nanoemulsji zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.
- Projektowanie i wytwarzanie kapsułek żelowych zawierających substancje biologicznie i/lub sensorycznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.
- Projektowanie i wytwarzanie jadalnych powłok ochronnych zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w pakowaniu żywności.
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
email: andrzej.jarmoluk@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7780
- Wykorzystanie niekonwencjonalnych dodatków w przetwórstwie mięsnym.
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
dr inż. Anna Salejda
email: anna.salejda@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7773
- Opracowanie technologii produkcji napojów alkoholowych o nowych cechach sensorycznych.
- Wykorzystanie niekonwencjonalnych drobnoustrojów do produkcji napojów alkoholowych.
Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7764
- Projekty rekultywacji gleb zdegradowanych i ocena efektów prowadzonego procesu w kontekście spełnienia wymagań prawnych.
- Ocena przydatności odpadów do celów rolniczych i rekultywacyjnych.
Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska
dr inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek
email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5630
- Wykorzystanie produktów biokonwersji oraz konwersji termicznej odpadów i biomasy do remediacji gruntów.
Instytut Inżynierii Rolniczej
dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
tel. 530 913 956
- Bioremediacja niepożądanych związków chemicznych w środowisku.
Katedra Ochrony Roślin
dr hab. Krzysztof Matkowski, prof. uczelni
email: krzysztof.matkowski@upwr.edu.pl
tel. 604 189 707
- Rewitalizacja zdegradowanych antropogenicznie zbiorników wodnych.
- Rekultywacja terenów pogórniczych i poprzemysłowych oraz kształtowanie krajobrazu antropogenicznego.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
- Koncepcje rewitalizacji zdegradowanych antropogenicznie zbiorników wodnych.
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
- Zastosowanie związków biologicznie aktywnych ekstrahowanych z alg do uszlachetniania nasion różnych gatunków roślin uprawnych.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr hab. inż. Sylwia Lewandowaska, prof. uczelni
email: sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
tel. 604 484 780
- Badania środowiskowe z wpływem czynników środowiskowych na kondycję drzew i krzewów.
- Badania agrotechniczne nad uprawą nowych taksonów drzew, krzewów i ozdobnych roślin zielnych.
- Badania dotyczące przystosowania starych odmian drzew owocowych do różnych warunków siedliskowych.
Katedra Ogrodnictwa
dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski, prof. uczelni
email: przemyslaw.babelewski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1732
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Ewelina Gudarowska
email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
- Wpływ czynników agrotechnicznych i siedliskowych na wzrost, plonowanie i wartość biologiczną warzyw i roślin zielarskich.
- Ocena reakcji warzyw i roślin przyprawowych na zastosowanie nawozów o nowej formulacji, biostymulatorów oraz środków ochrony roślin.
- Ocena biologicznej skuteczności, składników mineralnych (mikro- i makroskładniki) i biostymulatorów opartych na pierwiastkach korzystnych dla roślin w uprawie drzew owocowych. Ich wpływ na wielkość, jakość oraz parametry technologiczne plonu.
- Wpływ czynników agrotechnicznych i biologicznych na wzrost i plonowanie winorośli oraz parametry technologiczne plonu (ocena biologicznej skuteczności mikro- i makroskładników w uprawie winorośli, ocena odmian i podkładek winorośli w warunkach Dolnego Śląska).
Katedra Ogrodnictwa
Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1732
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Piotr Chohura
email: piotr.chohura@upwr.edu.pl
tel. 71 320 17 32
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Ewelina Gudarowska
email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Marta Czaplicka
email: marta.czaplicka@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
- Ocena właściwości chemicznych gleb i podłoży oraz opracowanie ich modyfikacji pod kątem przydatności do uprawy różnych gatunków roślin.
- Ocena oddziaływania substancji na tempo wzrostu, skład chemiczny plonowanie roślin (nagromadzanie suchej masy i składników pokarmowych, ocena aktywności aparatu fotosyntetycznego, stanu fizjologicznego i potencjału produkcyjnego różnych gatunków).
- Ocena skuteczności stosowania stymulatorów i biostymulatorów w produkcji roślinnej.
Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa
dr hab. inż. Sylwia Lewandowaska, prof. uczelni
email: sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
tel. 604 484 780
- Prowadzenie warsztatów i szkoleń z zakresu technologii piwowarstwa.
Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż
prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
email: joanna.kawa-rygielska @upwr.edu.pl
tel. 71 320 7764
- Prowadzenie warsztatów i szkoleń w tematyce związanej z produkcją mięsną w ujęciu całego łańcucha "od pola do stołu".
Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych
dr inż. Anna Salejda
email: anna.salejda@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7773
- Propagowanie wiedzy i postępu technologicznego w różnych dziedzinach gospodarki rolniczej.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt
dr hab. inż. Mariusz Korczyński, prof. uczelni
email: mariusz.korczynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5941
- Szkolenia i warsztaty w zakresie inżynierii środowiska, gospodarki wodno-ściekowej, gospodarki odpadami, hydrologii, hydrotransportu.
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
- Badania i predykcje przepływu osób i pojazdów z użyciem danych big-data na potrzeby budowy systemów typu smart-city.
- Wykorzystanie metod sztucznej inteligencji w analizach przestrzennych, geoinformatyce, fotogrametrii i teledetekcji.
Instytut Geodezji i Geoinformatyki
prof. dr hab. inż. Witold Rohm
email: witold.rohm@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5609
- Detekcja braku lub błędnej ekspozycji towaru na podstawie analizy statystycznej danych pochodzących z raportów kasowych (oprogramowanie oparte na algorytmach sztucznej inteligencji).
Katedra Genetyki
dr hab. Tomasz Suchocki, prof. uczelni
email: tomasz.suchocki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5765
Katedra Genetyki
dr hab. Wojciech Kruszyński, prof. uczelni
email: wojciech.kruszynski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5755
- Badania podstawowe i przedkliniczne w medycynie i weterynarii na modelach zwierząt laboratoryjnych
Katedra Biochemii i Biologii Molekularnej
prof. dr hab. Arkadiusz Miążek
email: arkadiusz.miazek@upwr.edu.pl
tel. 605 546 474
- Badania toksykologiczne w kierunku rodentycydów antykoagulacyjnych przy zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC z detekcją fluorescencyjną i UV).
- Badania cytotoksyczności nowych materiałów – ocena żywotności komórek inkubowanych z materiałami proszkowymi (nanomateriały) oraz na funkcjonalizowanych powierzchniach.
Katedra Farmakologii i Toksykologii
dr hab. Błażej Poźniak, prof. uczelni
email: blazej.pozniak@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5157
- Badania nad patogenezą i możliwościami leczenia niewydolności serca na modelach zwierzęcych (świnia, królik).
- Tworzenie modeli zwierzęcych chorób serca i naczyń.
- Prowadzenie badań przedklinicznych nowych materiałów/urządzeń do zastosowań medycznych na modelach zwierzęcych.
- Leczenie chorób serca zwierząt towarzyszących (psy, koty).
Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów
prof. dr hab. Agnieszka Noszczyk-Nowak
email: agnieszka.noszczyk-nowak@upwr.edu.pl
tel. 501 647 651
- Badania nad rozwojem zaburzeń padaczkowych na modelu spontanicznej padaczki psów.
- Badanie nad możliwościami wspomagania regeneracji obwodowego układu nerwowego na modelu zwierzęcym.
- Badania nad zastosowaniem substancji o potencjale neuroprotekcyjnym na modelu uszkodzenia rdzenia kręgowego na spontanicznym modelu u psów oraz doświadczalnym modelu u świń.
- Diagnostyka oraz leczenie chorób neurologicznych zwierząt towarzyszących.
- Badania przedkliniczne o charakterze doświadczalnym na modelu spontanicznych oraz wywołanych chorób neurologicznych u zwierząt.
Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów
dr hab. Marcin Wrzosek prof. uczelni
email: marcin.wrzosek@upwr.edu.pl
tel. 607 161 202
- Badania nad patogenezą i leczeniem astmy koni, dysfunkcji części pośredniej przysadki mózgowej u koni.
- Badania dotyczące wykorzystania konia jako modelu zwierzęcego dla człowieka w przebiegu POChP, astmy oskrzelowej oraz choroby Parkinsona.
- Koń jako model starzenia się dla człowieka.
- Badania skuteczności leków stosowanych w przebiegu chorób wewnętrznych koni.
- Prowadzenie badań przedklinicznych, klinicznych nowych materiałów/urządzeń medycznych oraz leków do zastosowań medycznych na modelu zwierzęcym konia.
Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów
prof. dr hab. Artur Niedźwiedź
email: artur.niedzwiedz@upwr.edu.pl
tel. 501 272 377
- Leczenie chorób wewnętrznych koni
- Przeprowadzanie badań przedklinicznych, klinicznych nowych materiałów/testów medycznych oraz leków na modelu zwierzęcym.
- Oznaczanie poziomu hormonów w surowicy krwi zwierząt (fT4, T4, Progesteron, estradiol, testosteron).
- Badania biochemiczne krwi zwierząt (GOT, GPT, bilirubina całkowita, amylaza, fosfataza alkaliczna, cholesterol, BUN, glukoza, kreatynina, mocznik, potas, OB.).
- Ocena jakości nasienia ssaków i ptaków (w tym m.in.: pies, ogier, buhaj, knur, kot)
- Mrożenie, przechowywanie i organizacja wysyłki nasienia różnych gatunków zwierząt
Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich
prof. dr hab. Wojciech Niżański
email: wojciech.nizanski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5315
- Przeprowadzanie doświadczeń z wykorzystaniem modelu zwierzęcego
- Ocena in-vivo implantów stosowanych w ortopedii i chirurgii tkanek miękkich
- Ocena wpływu substancji biologicznie czynnych (PRP, komórki macierzyste, białka BMP i inne) oraz ich kombinacji z implantami na procesy regeneracji tkanek
- Prowadzenie obserwacji klinicznych w trakcie doświadczenia
- Wykonywanie operacji chirurgicznych u zwierząt towarzyszących (psy, koty) i gospodarskich (konie, owce, świnie)
Katedra i Klinika Chirurgii
prof. dr hab. Zdzisław Kiełbowicz
email: zdzislaw.kielbowicz@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5340
- Identyfikacja nowych patogenów i czynników patogennych przenoszonych przez żywność
Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta
prof. dr hab. Jacek Bania
email: jacek.bania@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5425
- Badania nad patogennością drobnoustrojów oraz profilaktyka i immunoprofilaktyka zakażeń zwierząt.
- Identyfikacja patogennych drobnoustrojów w środowisku zwierząt hodowlanych w aspekcie minimalizowania ryzyka zakażenia zwierząt, żywności i ludzi.
- Badania przedkliniczne na modelu zwierzęcym potencjalnych preparatów antybakteryjnych i szczepionek dla ptaków
- Badania terenowe i in vitro wrażliwości na chemioterapeutyki drobnoustrojów chorobotwórczych izolowanych od zwierząt domowych i gospodarskich.
- Badania nad immunoprofilaktyką kokcydiozy i profilaktyką chorób pasożytniczych.
- Badania nad wykorzystaniem immunoglobulin z żółtka jaj kurzych w diagnostyce chorób nowotworowych i zakaźnych u ludzi.
- Badania usługowe z zakresu chorób bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi.
- Badania cytomertyczne w zakresie zleceń usługowych i naukowych.
- Usługi weterynaryjne (diagnostyka, leczenie, profilaktyka, porady, konsultacje) chorób zakaźnych, inwazyjnych i innych u zwierząt domowych oraz egzotycznych i laboratoryjnych.
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
prof. dr hab. Alina Wieliczko
email: alina.wieliczko@upwr.edu.p
tel. 71 320 5328
- Badania chorób pierwotniaczych drobiu (kokcydioza, histomonoza, teratrichomonoza i inne) z wykorzystaniem konwencjonalnych i nowoczesnych metod diagnostycznych.
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
prof. dr hab. Andrzej Gaweł
email: andrzej.gawel@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5327
- Badania nad mikrobiomem a skutecznością terapeutyczną preparatów weterynaryjnych układu oddechowego i pokarmowego u zwierząt domowych i hodowlanych
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
prof. dr hab. Krzysztof Rypuła
email: krzysztof.rypula@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5336, -5326
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
dr hab. Katarzyna Płoneczka-Janeczko, prof. uczelni
email: katarzyna.plonecza-janeczko@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5395
- Badania hematologiczne, koagulologiczne (krzepnięcie i fibrynoliza) i biochemiczne - diagnostyka oraz monitorowanie i prognozowanie w przebiegu chorób u różnych gatunków zwierząt.
- Badania krwi: hematologiczne, koagulologiczne i biochemiczne na modelu zwierzęcym z możliwością wykorzystania w medycynie ludzkiej.
- Badania zależności hematologicznych (komórki krwi: leukocyty i płytki), hemostatycznych (krzepnięcie i fibrynoliza) i biochemicznych (składniki osocza):
- w różnych stanach fizjologicznych: wzrost i dojrzewanie, ciąża, laktacja, starzenie,
- w różnych jednostkach chorobowych,
- w różnych warunkach doświadczalnych.
Katedra Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej
dr Aleksandra Pliszczak-Król
email: aleksandra.pliszczak-krol@upwr.edu.pl
tel. 664 092 994, 71 320 5456
- Badania nad rolą hemostazy płytkowej w przebiegu chorób u różnych gatunków zwierząt oraz możliwością zastosowania w klinice osocza bogatopłytkowego jako źródła czynników wzrostowych
Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych
dr n. wet. Marta Facon-Poroszewska
email: marta.facon-poroszewskal@upwr.edu.pl
tel. 603 585 399
- Analiza struktury i funkcji zieleni miejskiej.
- Skuteczność metod zwalczania gatunków inwazyjnych i odtwarzania zbiorowisk łąkowych.
Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej
dr hab. Magdalena Szymura, prof. uczelni
email: magdalena.szymura @upwr.edu.pl
tel. 71 320 1649
- Ocena wykorzystania różnych gatunków roślin do zagospodarowania przestrzeni wiejskiej.
Katedra Ogrodnictwa
dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski, prof. uczelni
email: przemyslaw.babelewski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1732
Katedra Ogrodnictwa
dr inż. Ewelina Gudarowska
email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1739
- Odziaływanie na środowisko inwestycji z zakresu inżynierii środowiska, górnictwa i energetyki.
- Zarządzanie środowiskiem i zasobami naturalnymi, w tym gospodarowanie zasobami przestrzennymi i kształtowanie krajobrazu antropogenicznego.
- Metody systemowego planowania zielonej i zielono-niebieskiej infrastruktury w zrównoważonym kształtowaniu obszarów zurbanizowanych i wiejskich.
Instytut Architektury Krajobrazu
dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
tel. 668 129 279
Instytut Architektury Krajobrazu
dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1851
- Zarządzanie środowiskiem, zasobami przestrzennymi, bezpieczeństwem i zdrowiem publicznym na rzecz systemowej koncepcji zrównoważonego rozwoju.
- Identyfikacja zagrożeń ekologicznych w ujęciu przestrzennym oraz prognozowanie zmian środowiskowych powodowanych przekształceniami struktury użytkowania gruntów na obszarach wiejskich w kontekście ochrony różnorodności biologicznej.
Instytut Architektury Krajobrazu
prof. dr hab. inż. Szymon Szewrański
email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5608, -1867
- Ocena odziaływania na środowisko inwestycji z zakresu inżynierii środowiska, górnictwa i energetyki .
Instytut Inżynierii Środowiska
prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski
email: iis@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5579
Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z Centrum Badawczo-Rozwojowe ul. Skłodowskiej-Curie 42 50-369 Wrocław