Oferta biznesowa

Oferta UPWr skierowana jest do przedsiębiorców, naukowców, instytucji badawczo-rozwojowych, administracji publicznej i jednostek samorządu terytorialnego.

Zapraszamy do kontaktu z pracownikami Centrum Badawczo-Rozwojowego:
ŻYWNOŚĆ
dr inż. Joanna Wicińska, tel. +48 725 550 881, e-mail: joanna.wicinska@upwr.edu.pl
WETERYNARIA 
mgr inż. Anna Szczypka, tel. +48 609 655 566, e-mail: anna.szczypka@upwr.edu.pl
OCHRONA ŚRODOWISKA, GOSPODARKA ODPADAMI, ROLNICTWO, OGRODNICTWO, HODOWLA ZWIERZĄT
dr inż. Paweł Szyszkowski, tel. + 48 71 320 5264, e-mail: pawel.szyszkowski@upwr.edu.pl
DYREKTOR CBR
dr Anna Laskowska, tel. +48 726 811 726, e-mail: anna.laskowska@upwr.edu.pl


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu posiada liczną i doświadczoną kadrę naukową, która dysponując specjalistyczną wiedzą i aparaturą jest w stanie przeprowadzić profesjonalne badania i opracować potrzebne ekspertyzy. Potencjał naukowy oraz wysoki poziom wiedzy naszych specjalistów potwierdzają liczne projekty badawcze realizowane w międzynarodowych i krajowych interdyscyplinarnych zespołach badawczych oraz współpraca z prawie 250 podmiotami, do których zaliczają się tacy światowi liderzy jak Bayer Sp. z o.o., KGHM Polska Miedź S.A., Ustronianka, BASF Polska Sp.z o.o., spółki Grupy Maspex, w tym w szczególności Tymbark i Lubella, SensDx S.A czy SAT Revolution.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą biznesową uwzględniającą podział na grupy tematyczne. W celu nawiązania współpracy zachęcamy do kontaktu z koordynatorami poszczególnych zespołów oraz pracownikami Centrum Badawczo-Rozwojowego.

www_kat_ferm.png

Aktualna tematyka badawcza KTFiZ:

  • Projektowanie słodów specjalnych oraz potencjał ich wykorzystania w przemyśle spożywczym
  • Opracowanie technologii produkcji napojów fermentowanych o nowych cechach funkcjonalnych i sensorycznych
  • Chmiel i jego przetwory - potencjał przeciwdrobnoustrojowy i prozdrowotny
  • Niekonwencjonalne drobnoustroje i potencjał ich wykorzystania w procesach fermentacyjnych (projektowanie piw bezalkoholowych, napojów probiotycznych z wykorzystaniem skojarzonych kultur bakterii i drożdży)
  • Potencjał wykorzystania grzybów strzępkowych w procesach fermentacyjnych, waloryzacji odpadów przemysłu spożywczego oraz wytwarzaniu produktów wysokobiałkowych pochodzenia mikrobiologicznego
  • Bioflavoring - biologiczne metody wzbogacania smaku i aromatu produktów fermentowanych
  • Waloryzacja produktów ubocznych przemysłu spożywczego z wykorzystaniem m.in.: procesu fermentacji etanolowej
  • Jakość wyrobów zbożowych (piekarskich, ciastkarskich, makaronowych) z udziałem naturalnych dodatków funkcjonalnych
  • Potencjał wykorzystania zakwasów piekarskich w opracowaniu technologii produkcji pieczywa o zwiększonej wartości odżywczej i prozdrowotnej 
  • Produkcja pieczywa bezglutenowego o wysokiej jakości i wartości odżywczej
  • Opracowanie receptur i technologii wytwarzania napojów roślinnych na bazie surowców zbożowych

Aparatura badawcza KTFiZ

  • Chromatograf cieczowy Shimadzu Prominence z detektorami RID i UV-Vis
  • Chromatograf gazowy Shimadzu GCMS-QP2010-SE z przystawką headspace HS-20 i detektorami FID, MS i portem olfaktometrycznym
  • Analizator piwa Anton Paar z gęstościomerzem  oscylacyjnym DMA 4500  i modułem pomiaru alkoholu Alcolyzer Me, Analizator piwa Alex 500 (Anton Paar)
  • Analizator ziarna Foss Infratec 1241
  • Zaciernica laboratoryjna Lochner Labor LB12
  • Bioreaktor Sartorius Biostat A ze zbiornikiem o objętości 5 L
  • Mikroskopy z kamerą LEICA
  • Analizator wielkości komórek Scepter Cell Counter (Merck-Millipore)
  • Spektrofotometr Rayleigh UV 9200
  • Czytnik mikropłytek BioTek Synergy H1
  • Lepkościomierz oscylacyjny Anton Paar Visco QC100 i lepkościomerz Hopplera
  • Minibrowar
  • Glutopeak (firma Brabender)- urządzenia do oceny jakości białek glutenowych
  • Mixolab (firma Chopin) - urządzenie do oznaczania cech reologicznych ciasta w tym również bezglutenowego
  • SDmatic2 (firma Chopin)- urządzenia do oznaczania stopnia uszkodzenia mechanicznego gałeczek skrobiowych
  • Reofermentograf Rheo F4 (firma Chopin) - urządzenia do określenia właściwości fermentacyjnych ciasta
  • Urządzenia do produkcji piekarskiej pozwalające na optymalizację procesu zarabiania i fermentacji oraz wypieku ciasta

www_oferta_kontakt_fiz.png

Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż

prof. dr hab. inż Joanna Kawa-Rygielska
email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 77 64

Pliki do pobrania

www_oferta_biznesowa_budownictwo.png

Laboratorium Technologii Materiałów i Konstrukcji Budowlanych dysponuje specjalistyczną aparaturą naukowo-badawczą, która umożliwia prowadzenie badań materiałowych elementów budowlanych oraz badania niszczące elementów konstrukcyjnych.

Laboratorium oferuje kompleksowe usługi w zakresie badań materiałów budowlanych oraz analiz konstrukcji, dostosowane do potrzeb branż budowlanych, inżynierii lądowej oraz instytucji badawczych.  Możliwe jest prowadzenie testów również w skali technicznej (np. belek, płyt). 

Dostęp do jednej z najbardziej zaawansowanej i rozbudowanej infrastruktury badawczej w kraju pozwala realizować zaawansowane i specjalistyczne badania  w zakresie pomiaru odkształceń i deformacji elementów konstrukcyjnych z wykorzystaniem metody cyfrowej korelacji obrazu.

Możliwe jest wykonywanie bardzo dokładnych analizy ewolucji zniszczenia elementów badawczych w różnej skali. 

Laboratorium dysponuje potencjałem, który umożliwia rozszerzenie zakresu świadczonych usług poza standardowy zakres.

OFERTA BADAWCZA

  • badania doświadczalne i teoretyczne w zakresie mechaniki materiałów i elementów konstrukcji;
  • badania właściwości reologicznych, fizyko-chemicznych materiałów budowlanych;
  • badania nieniszczące in situ materiałów i elementów konstrukcyjnych;
  • ocena projektów budowlanych, wykonawczych i innych;
  • sporządzanie ekspertyz i opinii w specjalności konstrukcyjno-budowlanej obiektów budowlanych w trakcie ich wykonywania oraz
  • podczas użytkowania;
  • projekty napraw i wzmocnień konstrukcji;
  • kontrole techniczne obiektów budowlanych;
  • doradztwo techniczne w zakresie projektowania elementów konstrukcyjnych w obiektach budowlanych;
  • opracowania wdrożeniowe.

www_oferta_kontakt_tmikb.png

Laboratorium Technologii Materiałów i Konstrukcji Budowlanych

dr inż.  Maciej Kaźmierowski
email: maciej.kazmierowski@upwr.edu.pl
tel. 71 320 10 37

www_oferta_biznesowa_biomasa.png

Wykorzystanie innowacyjnych technologii może przekształcić odpady w wartościowe produkty, wspierając rozwój gospodarki o obiegu zamkniętym i biogospodarki. 

Oferujemy prowadzenie badań i opracowywanie nowych technologii, w następującym zakresie:

  • hydrotermalnej karbonizacji (HTC)/upłynniania, pirolizy i toryfikacji odpadów, 
  • optymalizacji procesów biotransformacji odpadów z wykorzystaniem technik biologicznych, 
  • optymalizacja procesów fermentacji metanowej, kompostowania, 
  • charakterystyka materiałów węglowych i odpadów,
  • opracowaniem nowych podłoży dla wzrostu roślin,
  • wykorzystanie materiałów węglowych do zmniejszania uciążliwości odorowej procesów biologicznej transformacji odpadów,
  • opracowanie nowych metod bioremediacji gleby zanieczyszczonej węglowodorami ropopochodnymi, mikroplastikiem i nanoplastikiem, 
  • rozwój technologii wytwarzania biopaliw nowej generacji, 
  • rozwój bionawozów i biostymulatorów dla rolnictwa.

www_oferta_wbvg-1.png


WBVG – Zespół waloryzacji odpadów i biomasy

prof. dr hab. inż. Andrzej Białowiec
email: wbvg@upwr.edu.pl
tel. (071) 320 5973

Pliki do pobrania

www_oferta_biznesowa_biogaz.png

Laboratorium Biogazu oferuje szeroki zakres badań dotyczących procesu fermentacji beztlenowej substratów pochodzenia rolniczego, z przemysłu rolno-spożywczego oraz pochodzenia komunalnego (osad ściekowy, frakcja bioodpadów komunalnych).

Oferta skierowana jest zarówno do kontrahentów dopiero planujących budowę biogazowi, jak i właścicieli już funkcjonujących biogazowni.

Proces fermentacji prowadzony może być metodą „mokrą” oraz „suchą”.

Jako jedyni na rynku polskim oferujemy badania dotyczące procesu fermentacji beztlenowej „suchej”, która odzwierciedla pracę biogazowni kontenerowych w rzeczywistej skali. Posiadamy unikatową aparaturę badawczą do prowadzenia fermentacji suchej w warunkach laboratoryjnych. 

reaktory_suche_jpg-2.jpeg
Rys. 1. Unikalny zestaw reaktorów do procesu fermentacji suchej opracowany w Instytucie Inżynierii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

W przypadku fermentacji metodą „mokrą proponujemy proces stacjonarny(batch-test) oraz przepływowy jedno- i dwustopniowy, w temperaturach mezofilowych (ok. 40°C) i termofilowych (ok. 55°C) według zmodyfikowanych norm: DIN 38 414 – S8 oraz VDI 4630.

ZAKRES BADAŃ

  • określenie potencjału produkcji biogazu i jego składu (CH4, CO2, O2, H2S, NH3),
  • dobór optymalnych warunków procesu fermentacji oraz zagospodarowanie osadu pofermentacyjnego,
  • analizy fizykochemiczne substratów, fermentującego wsadu oraz osadu pofermentacyjnego, w tym m.in: zawartość suchej masy i suchej masy organicznej, odczyn pH, LKT/OWN (FOS/TAC), stosunek C/N, zawartość makro- i mikroelementów, metale ciężkie, itd.(do uzgodnienia).
reaktory_przeplywowe_jpg.jpg
Rys.2.Zestawreaktorów do procesu fermentacji mokrej metodą przepływową

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES BADAŃ

I. Badanie potencjału produkcji biogazu i jego składu – fermentacja ‘mokra’

1) proces stacjonarny (batch test)

Podczas tego procesu badany jest całkowity potencjał produkcji biogazu (blisko 100% wygazowanie fermentującego wsadu) oraz jego składu z substratu lub miksu substratów. Prowadzone są również obserwacje potencjalnych destabilizacji procesu oraz badanie wpływu różnych dodatków na przebieg i efektywność procesu fermentacji. Jest to najbardziej popularna metoda laboratoryjna, która w stosunkowo krótkim czasie (kilku tygodni) charakteryzuje dostarczony materiał badawczy pod względem przydatności do produkcji biogazu.

 Przekazany materiał badawczy poddawany jest podstawowym analizom fizykochemicznym (sucha masa, sucha masa organiczna, odczyn pH), a następnie procesowi fermentacji w reaktorach o pojemności 1l (rys. 3).  W trakcie fermentacji codziennie wykonywany jest pomiar produkcji gazu oraz jego składu (CH4, CO2, O2, H2S, NH3). Możliwe jest wykonanie badań w warunkach mezofilowych oraz termofilowych.

reaktory_stacjonarne_jpg.jpg
Rys. 3 Zestaw reaktorów do procesu fermentacji mokrej metodą stacjonarną (batch test)

Badania wykonuje się zgodnie ze zmodyfikowanymi normami: DIN 38 414 – S8 oraz VDI 4630. Wyniki, przeliczane są na warunki normalne i podawane w jednostce: Nm3·Mg śm.-1,Nm3·Mg sm.-1, Nm3·Mg smo.-1.

Metoda ta nie symuluje pracy rzeczywistej biogazowni.

2) proces przepływowy (quasi-ciągły)

Metoda przepływowa umożliwia symulację pracę rzeczywistej biogazowni w technologii przepływowej, wg zadanych parametrów (np. hydrauliczny czas retencji, obciążenie komory fermentacyjnej). Badany jest potencjał produkcji biogazu oraz jego skład. Należy jednak pamiętać, że w przypadku procesu przepływowego wygazowanie substratu/miksu substratów jest na poziomie 80-90%. W trakcie fermentacji do reaktora (rys. 2) codziennie dozowana jest świeża porcja substratów przy jednoczesnym odlewaniu odpowiedniej ilości wytworzonego pofermentu. Zawartość reaktora jest mieszana. W trakcie procesu prowadzi się obserwacje potencjalnych destabilizacji oraz ewentualnie badanie wpływu różnych dodatków na jego  przebieg i efektywność. Przekazany materiał badawczy poddawany jest podstawowym analizom fizykochemicznym (sucha masa, sucha masa organiczna, odczyn pH), a następnie poddany procesowi fermentacji w reaktorach o pojemności 10-100l (wg potrzeb). Cidziennie mierzona jest produkcja gazu oraz jego skład (CH4, CO2, O2, H2S, NH3). W trakcie procesu bada się również LKT/OWN (FOS/TAC) i odczyn pH fermentującego wsadu. Istnieje możliwość rozszerzenia analiz i dostosowanie ich do indywidualnych potrzeb klienta.

Możliwe jest wykonanie badań w warunkach mezofilowych oraz termofilowych, a także jedno-  i dwuetapowo, czyli w jednej komorze fermentacyjnej lub dwóch (z rozdzieleniem fazy hydrolizy od właściwej fermentacji).Proces trwa kilka tygodni. Wyniki, przeliczone na warunki normalne, podawane są w jednostce: Ndm3·d-1, a także mogą być przeliczone na Nm3·Mg śm.-1,Nm3·Mg sm.-1, Nm3·Mg smo.-1.

II. Badanie potencjału produkcji biogazu i jego składu – fermentacja ‘sucha’ – nowość!

Metoda ta symuluje pracę rzeczywistej biogazowni w technologii kontenerowej. Proces fermentacji beztlenowej metodą suchą jest mniej popularny niż metodą mokrą. Nadaje się jednak do badania tych substratów, których wykorzystanie w technologii przepływowej jest niemożliwe, bądź uciążliwe (np. stałe odchody zwierzęce z dużą zawartością ściółki, biomasa odpadowa, biomasa z zawartością frakcji jak np. plastik, czy frakcja podsitowa opadów komunalnych z dużą zawartością szkła).

W trakcie procesu w reaktorach o pojemności 5l (rys.1) badany jest potencjał produkcji biogazu oraz jego skład (CH4, CO2, O2, H2S, NH3). Zawartość reaktora nie jest mieszana. Wsad przebywa w reaktorze to niemalże całkowitego wygazowania. W trakcie procesu wsad w reaktorze natryskiwany jest w regularnych odstępach czasu zadaną ilością tzw. perkolatu czyli cieczą z mikroorganizmami inicjującymi proces fermentacji. Proces trwa kilka tygodni. Wyniki, przeliczone na warunki normalne, podawane są w jednostce: Ndm3·d-1, a także mogą być przeliczone na Nm3·Mg śm.-1, Nm3·Mg sm.-1, Nm3·Mg smo.-1.

III. Optymalizacja procesu fermentacji

Badania dotyczące optymalizacji procesu fermentacji skierowane są do biogazowni wykorzystujących metodę przepływową ‘mokrą’. Badania mogą mieć charakter kilkupłaszczyznowy, a ich efektem jest otrzymanie gotowej ‘recepty’:

- dobór lub modyfikacja substratów wsadowych do reaktora i wskazanie najefektywniejszego energetycznie i ekonomicznie wsadu,

- wskazanie optymalnych parametrów operacyjnych zapewniających stabilna i wydajną pracę biogazowni, np. obciążenie komory fermentacyjnej, hydrauliczny czas retencji, stopień odfermentowania wsadu, w tym ustalenie dawki substratów dozowanych codziennie do reaktora,

- ustalenie dawki dozowania różnych substancji do komory fermentacyjnej,

- rozwiązywanie problemów dotyczących destabilizacji procesu fermentacji.

www_oferta_kontakt_biogaz.png


Laboratorium Biogazu

dr inż. Małgorzata Fugol
email: malgorzata.fugol@upwr.edu.pl
tel. 601 640 951

www_oferta_kontakt_biogaz.png


Laboratorium Biogazu

dr inż. Hubert Prask
email: hubert.prask@upwr.edu.pl
tel. 601 640 951


 

    Pliki do pobrania

    www_oferta_katedra_chemii_kopia.png

      Oferta dla przemysłu spożywczego oraz przemysłu (poza spożywczym)

      • Analiza składników formuloacji lipidowych i ekstraktów metodą HPLC (UV-VIS/UV, DAD/CAD)
      • Analiza profilu lipidowych mieszanin metodą HPLC i profilu kwasów tłuszczowych metodą GC
      • Analiza parametrów cząstek (Zave, PDI, ZP) i stopnia enkapsulacji (EE%)
      • Opracowanie chemoenzymatycznych metod lipofilizacji związków biologicznie aktywnych oraz leków o zwiększonej biodostępności
      • Projektowanie lipidowych nanosystemów (nanoemulsji, stałych nanocząstek lipidowych, nanostrukturalnych nośników lipidowych) do zastosowań w przemyśle spożywczym, suplementach diety, kosmetykach i lekach
      • Chemoenzymatyczne modyfikacje fosfolipidów
      Nr Rodzaj analizy Cena netto [PLN]
      1 Pomiar wielkości cząstek metodą dynamicznego rozproszenia światła (DLS) w zakresie od 0,3 nm do 10 µm w roztworach koloidalnych 200 zł
      2 Pomiar potencjału zeta w funkcji pH 400 zł
      3 Pomiar potencjału zeta (bez miareczkowania) 200 zł
      4 Analiza jakościowa składników formulacji metodą HPLC z detektorem UV-VIS/UV DAD/CAD 500 zł
      5 Analiza jakościowa i ilościowa składników formulacji metodą  HPLC z detektorem UV-VIS/UV DAD/CAD 800 zł
      6 Analiza jakościowa lotnych składników formulacji metodą GC 500 zł
      7 Analiza stopnia enkapsulacji związków wewnątrz formulacji lipidowych 800 zł
      8 Wysokowydajna homogenizacja (HSH) 250 zł
      9 Indywidualne zlecenia dotyczące opracowywania lipidowych nanoformulacji wycena indywidualna

      www_oferta_kontakt_chemia.png


      Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy

      prof. dr hab. inż. Anna Gliszczyńska
      email: anna.gliszczynska@upwr.edu.pl
      tel. 501 518 281


       

        Pliki do pobrania

        oferta_biznesowa_upwr_oze.png

        • audyty energetyczne,
        • pomiar IR składu chemicznego spalin pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
        • pomiar zawartości pyłów zawieszonych (PM) w spalinach pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
        • pomiar zawartości lotnych związków organicznych (LZO) w spalinach pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
        • pomiar zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w spalinach pochodzących z kotłów węglowych, biomasowych i gazowych;
        • analiza techniczna paliw stałych (zaw. wilgoci, popiołu, części lotnych, ciepło spalania, wartość opałowa);
        • analiza zawartości pierwiastków elementarnych (C, H, N, O, S);
        • sporządzanie świadectw charakterystyki energetycznej budynków;
        • badania termowizyjne urządzeń grzewczych wraz z armaturą, rozdzielni elektrycznych i urządzeń elektroenergetycznych;
        • analiza techniczno – ekonomiczna przedsięwzięć energooszczędnych;
        • obliczenia cieplno – bilansowe urządzeń energetycznych;
        • analiza granulometryczna paliw;
        • analiza wytrzymałości pelletów i brykietów;
        • aglomeracja ciśnieniowa materiałów w procesie pelletyzacji, brykietowania i granulacji;
        • waloryzacja odpadów poprodukcyjnych w procesach pirolizy i kompostowania do celów energetycznych i nawozowych;
        • testy spalania biomateriałów w kotłach małej mocy;
        • pomiary jakości energii elektrycznej;
        • testy eksploatacyjne łopat i turbin wiatrowych w tunelu aerodynamicznym;
        • ekspertyzy i raporty z zakresu energetyki, ciepłownictwa oraz zagospodarowania biomateriałów do celów energetycznych i nawozowych.

        oze.png


        Laboratorium Odnawialnych Źródeł Energii i Efektywności Energetycznej

        dr inż. Błażej Gaze
        email: blazej.gaze@upwr.edu.pl
        tel. 71 320 5715


         

          oferta_biznesowa_upwr_sutecznosc_wirusobojcza.png

          • Badania środków do dezynfekcji m.in. płynów do dezynfekcji rąk, płynów do dezynfekcji powierzchni, dezynfekcji instalacji przemysłowych  z użyciem ludzkich i zwierzęcych wirusów bez- i otoczkowych. Badania wykonywane zgodnie z normami polskimi i europejskimi.
          • Badania skuteczności wirusobójczej.

          • Badanie materiałów, włóknin i polimerów o właściwościach wirusobójczych zgodnie z normami ISO i PN-EN.

          • Opinie eksperckie na temat wirusobójczości płynów,  materiałów i powłok.

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Patologii/Zakład Mikrobiologii

          dr hab. Barbara Bażanów, prof. uczelni  
          email: barbara.bazanow@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5038


           

          • Badania prototypów lamp diodowych w redukcji liczby wirusów i bakterii.

          nauki_biologiczne.png


          Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności

          dr. inż. Marta Kuźmińska-Bajor  
          email: marta.kuzminska-bajor@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7749


           



          • Ocena efektywności ekonomicznej i ocena sytuacji finansowej przedsiębiorstw/producentów rolnych, programy naprawcze.

          • Ocena i organizacja rynków rolnych (ze szczególnym uwzględnieniem rynku europejskiego i światowego) - wprowadzanie nowego produktu na rynek.

          • Ocena skutków ekonomicznych klęsk żywiołowych dla gospodarstw rolnych, wycena szkód w produkcji rolniczej.

          • Ocena efektywności ekonomicznej wprowadzanych na rynek odmian roślin rolniczych/warzywnych.

          • Identyfikacja wyłudzeń podatku VAT w rolnictwie.


          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Nauk Ekonomicznych

          dr inż. Tomasz Berbeka
          email: tomasz.berbeka@upwr.edu.pl
          tel. 691 911 482


           

          • Studia wykonalności nowych/innowacyjnych produktów i technologii.

          • Wycena wartości rynkowej nowych/innowacyjnych produktów i technologii.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Nauk Ekonomicznych

          dr inż. Tomasz Szuk
          email: tomasz.szuk@upwr.edu.pl
          tel. 509 427 020


          • Opinie o innowacyjności.

          • Analizy i oceny w ramach strategicznej oceny oddziaływania na środowisko (wraz z przygotowaniem prognozy.

          dyscyplina inzynieria srodowiska gornictwo i energetyka


          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Jawecki Bartosz, prof. uczelni 
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851

          • Analiza statystyczna danych pochodzących od żywych organizmów.

          • Analiza danych pochodzących z sekwencjonowania nowej generacji.

          • Tworzenie oprogramowania opartego na analizach statystycznych.

          • Detekcja braku lub błędnej ekspozycji towaru na podstawie analizy statystycznej danych pochodzących z raportów kasowych (oprogramowanie oparte na algorytmach sztucznej inteligencji).

          • Analiza statystyczna danych medycznych (detekcja czynników zwiększających ryzyko śmierci osób chorych na ostrą niewydolność serca).

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Genetyki

          dr hab. Tomasz Suchocki, prof. uczelni 
          email: tomasz.suchocki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5765

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Genetyki

          dr hab. Wojciech Kruszyński, prof. uczelni
          email: wojciech.kruszynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5755




          • Badania ekspresji genów metodą RT-PCR.

          • Detekcja chorób genetycznych.
             
          • Detekcja czynników zwiększających ryzyko określonego zdarzenia (np. śmierci lub hospitalizacji) u ludzi i zwierząt.

          • Potwierdzanie pochodzenia na podstawie markerów molekularnych zwierząt gospodarskich i towarzyszących.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt

          prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
          email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941


          • Detekcja chorób genetycznych.

          • Detekcja czynników zwiększających ryzyko określonego zdarzenia (np. śmierci lub hospitalizacji) u ludzi i zwierząt.

          • Potwierdzanie pochodzenia na podstawie markerów molekularnych zwierząt gospodarskich i towarzyszących.

          • Szacowanie genomowej wartości hodowlanej dla bydła mlecznego.

          • Weryfikacja pochodzenia psów dla Związków Kynologicznych.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Genetyki

          dr hab. Tomasz Suchocki, prof. uczelni 
          email: tomasz.suchocki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5765

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Genetyki

          dr hab. Wojciech Kruszyński, prof. uczelni
          email: wojciech.kruszynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5755


          • Analiza danych fenotypowych i genotypowych za pomocą narzędzi bioinformatyczynych, a w szczególności: analiza struktury populacji w oparciu o markery SNP, bioinformatyczna analiza danych NGS, genotypowanie markerami SNP (variant calling) za pomocą narzędzi bioinformatycznych, analiza danych WGBS, analiza statystyczna danych fenotypowych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr inż. Bartosz Kozak
          email: bartosz.kozak@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1834


          • Badania czynników mających wpływ na podatność różnorodnych materiałów lub urządzeń (budowlanych, przemysłowych, pomiarowych) na przerastanie przez grzyby.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Centrum Diagnostyki Chorób Roślin

          dr hab. Krzysztof Matkowski, prof. uczelni
          email: krzysztof.matkowski@upwr.edu.pl
          tel. 604 189 707


          • Badanie cech elektrycznych materiałów pochodzenia biologicznego.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Inżynierii Rolniczej

          dr hab. inż. Katarzyna Pentoś, prof. uczelni
          email: katarzyna.pentos@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5970

          • Identyfikacja mikroorganizmów za pomocą technik sekwencjonowania nowej generacji meta genomu.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr inż. Bartosz Kozak
          email: bartosz.kozak@upwr.edu.p
          tel. 71 320 1834


          • Ocena warunków wzrostu mikroorganizmów w różnorodnej przestrzeni w różnorodnych w tym w ekstremalnych warunkach wzrostu.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Centrum Diagnostyki Chorób Roślin

          dr hab. Krzysztof Matkowski, prof. uczelni
          email: krzysztof.matkowski@upwr.edu.pl
          tel. 604 189 707


          • Wykorzystanie potencjału niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w przemyśle biotechnologicznym.

          • Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczego w procesach biotechnologicznych z udziałem różnych grup drobnoustrojów.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii  Żywności

          prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
          email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
          tel. 535 930 450



          • Ocena składu kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych tłoczonych na zimno.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej

          dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska
          email: anna.wondolowska-grabowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1634


          • Odwadnianie osmotyczne i suszenia surowców roślinnych oraz analiza właściwości fizycznych otrzymanych suszy.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Inżynierii Rolniczej

          dr hab. inż. Krzysztof Lech, prof. uczelni
          email: krzysztof.lech@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5959


          • Monitorowanie i obniżanie zawartości związków toksycznych naturalnie występujących w surowcach roślinnych oraz w otrzymanych z ich udziałem produktach.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia


          Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa

          dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni
          email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7768


          • Badania żywności na każdym etapie produkcji, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, arsenem As) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych( m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P) .

          dyscyplina technologia żywności i żywienia


          Katedra Żywienia Człowieka

          dr inż. Marzena Styczyńska
          email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1003


           

          • Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość produktów pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich.

          • Kształtowanie profilu kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego.

          • Poprawa stabilności oksydacyjnej lipidów mięśni (lub jaj) przy użyciu odpowiednio dobranych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy.

          • Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych na wybrane mierniki statusu antyoksydacyjnego u drobiu (lub innych gatunków zwierząt).

          • Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i  żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.

          • Czynniki przyżyciowe i poubojowe wpływające na przebieg procesów biochemicznych oraz przydatność  technologiczną mięsa.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

          dr inż. Barbara Król 
          email: barbara.król@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5830



          • Badanie preparatów humusowych, kompostów, biowęgli i innych materiałów o szerokim zastosowaniu w glebie.

          • Produkty PRP w kształtowaniu żyzności gleby.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska

          dr inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek
          email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5630


          • Ocena reakcji warzyw i roślin przyprawowych na zastosowanie nawozów o nowej formulacji, biostymulatorów oraz środków ochrony roślin.
          • Ocena biologicznej skuteczności, składników mineralnych (mikro- i makroskładniki) i biostymulatorów opartych na pierwiastkach korzystnych dla roślin w uprawie drzew owocowych. Ich wpływ na wielkość, jakość oraz parametry technologiczne plonu.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
          email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1732


          • Ocena zmian właściwości fizykochemicznych gleb pod wpływem stosowania różnych substancji. Wyznaczanie optymalnych dawek. Zwiększanie dostępności dla roślin rezerw makro i mikroskładników oraz oddziaływania różnych substancji na pojemność sorpcyjną i stan zakwaszenia gleb.
          • Ocena możliwości stosowania nawozów niekonwencjonalnych w produkcji roślinnej

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Żywienia Roślin

          Teresa Rafalsk
          email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5605

          • Ocena przydatności odpadów do celów rolniczych i rekultywacyjnych.

          • Nowoczesne metody zagospodarowania odpadów komunalnych i przemysłowych.

          • Ocena możliwości przetwarzania wybranych odpadów w instalacjach przemysłowych.

          • Biokonwersja (fermentacja metanowa, kompostowanie, biosuszenie) odpadów oraz biomasy w paliwa stałe i gazowe, nawozy, sorbenty oraz inne produkty o wysokich walorach użytkowych.

          • Konwersja termiczna (toryfikacja, piroliza, hydrotermalna karbonizacja) odpadów oraz biomasy w paliwa stałe i gazowe, nawozy, sorbenty oraz inne produkty o wysokich walorach użytkowych.

          • Wykorzystanie produktów biokonwersji oraz konwersji termicznej odpadów i biomasy do remediacji gruntów, ograniczania emisji zanieczyszczeń do środowiska ze źródeł przemysłowych i rolniczych.

          • Nowoczesne metody unieszkodliwiania odcieków składowiskowych.

          • Badania emisji zanieczyszczeń gazowych i ciekłych do środowiska w trakcie biokonwersji i konwersji termicznej odpadów i biomasy.

          • Rolnicze wykorzystanie ubocznych produktów spalania biomasy.

          • Technologie nisko- i bezodpadowe i alternatywne wykorzystanie odpadów.

          • Zdecentralizowane systemy produkcji i magazynowania energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych w różnych postaciach dla zwiększenia jej dostępności bez negatywnego oddziaływania na pracę sieci elektroenergetycznej.

          • Nowe technologie konwersji biomasy do energii i jej nośników, w tym wielopaliwowe reaktory niskotemperaturowe, konwersja odpadów organicznych do wodoru i sekwestracja CO2.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetykadyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Inżynierii Rolniczej

          dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
          email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
          tel. 530 913 956


          • Analiza możliwości wykorzystania do celów rolniczych odpadów. Dobór związków organicznych i mineralnych do składu mieszanin z odpadami, ustalanie ich bezpiecznych ekologicznie dawek zależnie od właściwości różnych typów gleb.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Żywienia Roślin

          Teresa Rafalsk
          email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5605


          • Badania w zakresie niezależności energetycznej, dywersyfikacji produkcji energii na obszarach wiejskich i zurbanizowanych ze źródeł alternatywnych m.in. odpadów organicznych (biodpady i odpady żywnościowe), wody, upraw energetycznych, biomasy z szybko rosnących gatunków drzew, wiatru i słońca.

          • Nowoczesne metody zagospodarowania odpadów komunalnych i przemysłowych.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Rolniczej

          dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
          email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
          tel. 530 913 956


          • Zagospodarowanie odpadów przemysłu spożywczego w procesach biotechnologicznych z udziałem różnych grup drobnoustrojów.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii  Żywności

          prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
          email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
          tel. 535 930 450


          • Opracowanie technologii pozyskiwania preparatów wysokobiałkowych z produktów odpadowych przemysłu spożywczego.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa

          dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni 
          email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7768


          •  Ocena możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.

          • Ocena wartości pokarmowej i możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

          dr inż. Barbara Król 
          email: barbara.król@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5830


          • Ocena parametrów odpadów przemysłowych jako dodatek do materiałów budowlanych. 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Budownictwa

          dr hab. inż. Jolanta Dąbrowska, prof. uczelni 
          email: jolanta.dabrowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5544


          • Badania przestrzenne w zakresie niezależności energetycznej.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Gospodarki Przestrzennej

          prof. dr hab. inż. Szewrański Szymon 
          email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5608, -1867


          • Analiza efektywności wykorzystania energii i funkcjonowania OZE w obiektach jednostek samorządowych obecnie i w przyszłych warunkach klimatycznych. 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Katedra Matematyki

          prof. dr hab. Leszek Kuchar 
          email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5667



          • Kształtowanie i ochrona zasobów wodnych terenów rolniczych, leśnych i zurbanizowanych.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska

          dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
          email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5599


          • Rozpoznanie procesów obiegu wody w systemie gleba-roślina-atmosfera.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska

          dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
          email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5599

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Katedra Matematyki

          prof. dr hab. Leszek Kuchar
          email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5667


          • Komputerowe bazy danych dotyczące hydrologii i hydrogeologii dorzecza Odry.

          • Koncepcje zrównoważonego wykorzystania zasobów wodnych, w tym retencjonowania wody opadowej (zapobieganie zjawiskom powodzi miejskich).

          • Koncepcje i wdrażanie rozwiązań zrównoważonego rozwoju w tym zrównoważonej gospodarki zasobami wodnymi na terenach miejskich i niezurbanizowanych.

          • Koncepcje nowych zbiorników wodnych.

          • Koncepcje rewitalizacji zdegradowanych antropogenicznie zbiorników wodnych.

          • Techniki i technologie zwiększenia sprawności poprawy i ochrony jakości wód powierzchniowych i podziemnych.

          • Modelowanie hydrologiczne w zlewniach rzecznych w aspekcie prowadzenia zintegrowanej gospodarki wodnej, ochrony przeciwpowodziowej i retencji wód.

          • Badania transportu zanieczyszczeń, rumowiska i sedymentacji w rzekach i zbiornikach wodnych oraz zmian morfologicznych koryt cieków i dolin rzecznych.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 


          • Rozpoznanie procesów obiegu wody w systemie gleba – roślina – atmosfera oraz kształtowanie jakości środowiska.

          • Doskonalenie procesów eksploatacji oraz wykonawstwa urządzeń i systemów melioracyjnych w aspekcie ich bezpieczeństwa i niezawodności użytkowej, ochrony zasobów przyrody oraz zrównoważonego rozwoju.

          • Wpływ działalności rolniczej na zmiany jakościowe i ilościowe zasobów wód podziemnych.

          • Kształtowanie ilości i jakości zasobów wodnych (powierzchniowych i gruntowych) oraz ich optymalne wykorzystanie.

          • Zrównoważone metody retencjonowania wody opadowej na obszarach zurbanizowanych.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska

          dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni   
          email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5599



          • Doskonalenie produkcji grzybów jadalnych i leczniczych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
          email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1732

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Piotr Chohura
          email: piotr.chohura@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 17 32

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Ewelina Gudarowska
          email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Marta Czaplicka
          email: marta.czaplicka@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739

          • Optymalizacja mikrorozmnażania roślin użytkowych, w tym ogrodniczych, chronionych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr hab. inż. Renata Galek, prof. uczelni
          email: renata.galek@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1815


          • Zastosowanie związków biologicznie aktywnych ekstrahowanych z alg do uszlachetniania nasion różnych gatunków roślin uprawnych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr hab. inż. Sylwia Lewandowska, prof. uczelni
          email: sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
          tel. 604 484 780


          • Uszlachetnianie materiałów nasiennych za pomocą światła lasera.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr hab. inż. Hanna Szajsner, prof. uczelni
          email: hanna.szajsner@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1819




          • Ocena i kształtowanie warunków utrzymania i dobrostanu zwierząt gospodarskich.

          • Ocena i przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej z produkcji zwierzęcej.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt

          prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
          email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941


           

          • Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich produktów.

          • Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i  żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.

          • Doświadczenia żywieniowe na różnych grupach zwierząt gospodarskich.

          • Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych na wybrane mierniki statusu antyoksydacyjnego u drobiu (lub innych gatunków zwierząt).

          • Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i  żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.

          • Badania czynników przyżyciowych i poubojowych wpływających na przebieg procesów biochemicznych oraz przydatność  technologiczną mięsa.

          • Poprawa profilu kwasów tłuszczowych i stabilności oksydacyjnej produktów pochodzenia zwierzęcego, ze szczególnych uwzględnieniem drobiu.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

          dr inż. Barbara Król 
          email: barbara.król@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5830

          • Zagospodarowanie wód opadowych w zlewniach miejskich.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska

          dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni
          email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5599


          • Metody oczyszczania ścieków, ze szczególnym uwzględnieniem terenów niezurbanizowanych i chronionych oraz zanieczyszczeń specyficznych.

          • Ekspertyzy prawidłowego działania instalacji do oczyszczania ścieków bytowych i komunalnych o zasięgu lokalnym (przydomowe oczyszczalnie ścieków) jak i zbiorczych systemów oczyszczania. 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 

          • Opracowanie oraz badania właściwości wytrzymałościowych betonów i zapraw.

          • Badania właściwości wytrzymałościowych stali i elementów stalowych 

          dyscyplina inżynieria lądowa i transport


          Katedra Budownictwa

          dr inż. Zofia Zięba
          email: zofia.zieba@upwr.edu.pl, tel. 71 320 5577

          • Opracowanie metod oznaczania substancji biologicznie aktywnych w żywności, ziołach i suplementach diety.

          • Opracowanie metod oznaczeń i oznaczanie związków lotnych i aromatów żywności, kosmetyków.

          • Opracowanie metod oznaczeń i oznaczanie substancji psychoaktywnych.

          • Ustalanie i  oznaczanie struktur substancji organicznych (w tym naturalnych).

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Chemii

          prof. dr hab. Antoni Szumny 
          email: antoni.szumny@upwr.edu.pl
          tel. 964 647 222


          • Określanie stabilności olejów roślinnych, w tym tłuszczów smażalniczych, w zależności od czynników surowcowych i technologicznych.

          • Zrównoważona produkcja bioetanolu.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż

          prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
          email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7764

          • Monitoring zjawisk przyrodniczych i antropogenicznych z wykorzystaniem systemów informacji przestrzennej, ocena stanu środowiska i prognozowanie skutków działalności człowieka.

          • Monitoring i wycena usług ekosystemowych.

          • Modelowanie zagospodarowania przestrzennego w warunkach zmieniającego się klimatu.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Gospodarki Przestrzennej

          prof. dr hab. inż. Szymon Szewrański
          email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5608, -1867 


          • Ochrona atmosfery i modelowanie zanieczyszczeń powietrza.

          • Meteorologiczne uwarunkowania rozprzestrzeniania się pyłowych i gazowych zanieczyszczeń powietrza - struktura czasowa i przestrzenna.

          • Zastosowanie algorytmów inteligencji obliczeniowej w analityce środowiskowej i w procesie diagnostycznym systemów infrastruktury technicznej.

          • Modelowanie przepływu wody w ciekach z uwzględnieniem transportu rumowiska. 

          • Modelowanie matematyczne procesów przyrodniczych i prognozowanie skutków środowiskowych działalności człowieka. 

          • Modelowe wyznaczanie w przestrzeni miejskiej stref o najmniejszym pod względem ilości i szkodliwości zanieczyszczeniu powietrza.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Katedra Matematyki

          prof. dr hab. Leszek Kuchar
          email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5667


          • Modelowanie matematyczne procesów środowiskowych.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Katedra Matematyki

          prof. dr hab. Leszek Kuchar
          email: leszek.kuchar@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5667

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Rolniczej

          dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
          email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
          tel. 530 913 956


          • Modelowanie fizyczne budowli i urządzeń wodnych.

          • Modelowanie hydrodynamiczne sieci wodociągowych i kanalizacyjnych.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 

          • Wykonawstwo opinii na zlecenie sądów, policji oraz prokuratury.

          • Konsultacje dotyczące zasadności wprowadzenia nowych leków na rynek polski.

          dyscyplina weterynaria


          Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów

          prof. dr hab. Artur Niedźwiedź
          email: artur.niedzwiedz@upwr.edu.pl
          tel. 501 272 377


          • Konsultacje, opinie i badania skuteczności preparatów weterynaryjnych oraz stosowanych szczepień u zwierząt domowych, towarzyszących człowiekowi i zwierząt gospodarskich.

          dyscyplina weterynaria


          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          prof. dr hab. Krzysztof Rypuła 
          email: krzysztof.rypula@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5336, -5326

          dyscyplina weterynaria



          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          prof. dr hab. Andrzej Gaweł 
          email: andrzej.gawel@upwr.edu.pl

          dyscyplina weterynaria



          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          prof. dr hab. Alina Wieliczko
          email: alina.wieliczko@upwr.edu.pl


          • Identyfikacja zanieczyszczeń środowiska glebowego wraz z oceną ryzyka środowiska.

          • Ekspertyzy w zakresie oceny stanu środowiska związane z procedurą oceny oddziaływania na środowisko, opinie w zakresie ograniczania negatywnych skutków inwestycji na środowisko, opinie prawne związane z ochroną środowiska i oddziaływaniem inwestycji na środowisko.

          • Badania wstępne przed procesem certyfikacji i rejestracji środków polepszających jakość gleby i nawóz organicznych (ocena przydatności materiałów pod względem fizycznym, chemicznym i toksykologicznym).

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska

          dr inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek 
          email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5630


          • Ekspertyzy z zakresu produkcji roślinnej i ochrony środowiska, dobór i opracowywanie metod badawczych i analitycznych gleb, podłoży, odpadów. Ocena fitodostępności składników, skład pierwiastkowy roślin.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Żywienia Roślin

          Teresa Rafalska
          email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5605


          • Analiza otrzymanych wyników badań i pomoc w ich interpretacji pod kątem uwarunkowań żywieniowo-toksykologicznych.

          • Opracowywanie informacji żywieniowej dla produktów spożywczych zgodnie z najnowszym ustawodawstwem z przeznaczeniem na rynek polski, unijny, USA, kanadyjski, australijski i inne.

          • Opracowanie opinii innowacji wdrażania produktów spożywczych.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia


          Katedra Żywienia Człowieka

          dr inż. Marzena Styczyńska
          email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1003


          • Ocena torowisk kolejowych i tramwajowych w oparciu o nowoczesne techniki pomiarowe do inwentaryzacji wraz z tworzeniem bazy danych przestrzennych.

          • Ekspertyzy z zakresu realizacji prac geodezyjnych oraz instrumentów przeznaczonych do realizacji tych zadań.

          dyscyplina inżynieria lądowa i transport


          Instytut Geodezji i Geoinformatyki

          prof. dr hab. inż. Witold Rohm 
          email: witold.rohm@upwr.edu.pl 
          tel. 71 320 5609 


          • Wykonywanie badań translacyjnych na modelach zwierzęcych (ocena nutaceutyków, suplementów diety, leków).

          • Ekspertyzy w zakresie zwierząt wolnożyjących (zdrowie, dobrostan).

          • Ekspertyzy w zakresie dezynfekcji i deratyzacji.

          • Ekspertyzy w zakresie BREF, raportów oceny oddziaływania na środowisko ferm hodowlanych, IPPC.

          • Ekspertyzy dotyczące dobrostanu zwierząt.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt

          prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
          email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941


           

          • Ocena możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.

          • Ekspertyzy w zakresie produkcji żywca, uboju, chłodzenia, rozbioru i produkcji mięsa kulinarnego.

          • Konsultacje w zakresie kształtowania jakości mięsa, w tym szczególnie zapobiegania występowaniu jego wad i wykorzystania go na cele kulinarne i przerobowe.

          • Ekspertyzy technologiczne z zakresu oceny surowców zwierzęcych, technologii mięsa i wykorzystania ubocznych surowców rzeźnych.

          • Ocena reologiczna właściwości i tekstury surowców, półproduktów i gotowych wyrobów mięsnych.

          • Analiza składu chemicznego materiałów paszowych i materiałów biologicznych.

          • Ocena przydatności kiszonkarskiej i wpływu różnych dodatków kiszonkarskich na proces zakiszania.
          • Ocena strawności i efektywności rozkładu żwaczowego pasz metodami in vivo i in vitro.

          • Oznaczanie zawartości amin biogennych w paszach i produktach pochodzenia zwierzęcego.

          • Ocena wartości pokarmowej i możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.

          • Ocena biodostępności różnych form składników mineralnych w żywieniu zwierząt gospodarskich.

          • Ocena wpływu zastosowania różnych zabiegów żywieniowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

          dr inż. Barbara Król 
          email: barbara.król@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5830

          • Badania akumulacji zanieczyszczeń pyłowych przez wybrane gatunki roślin w warunkach miejskich.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski, prof. uczelni
          email: przemyslaw.babelewski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1732

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo
          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Ewelina Gudarowska
          email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739


          • Wykorzystanie potencjału niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w ochronie środowiska.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii  Żywności

          prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
          email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
          tel. 535 930 450


          • Ocena i przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej z produkcji zwierzęcej.

          • Toksykologia środowiskowa z uwzględnieniem poziomów pierwiastków toksycznych.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt

          prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
          email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941



          • Biologia pszczoły miodnej i innych owadów użytkowych.

          • Kształtowanie i ochrona siedlisk owadów użytkowych.

          • Analiza parametrów wydajnościowych i biologicznych rodzin pszczelich.

          • Analiza zagrożeń w środowisku życia pszczołowatych.

          • Testy laboratoryjne i terenowe na rodzinach pszczelich.

          • Wpływ urbanizacji i zmian środowiskowych na populację pszczół.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt

          prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
          email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941

          • Badania pasz pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, arsenem As) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych( m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P).

          dyscyplina technologia żywności i żywienia


          Katedra Żywienia Człowieka

          dr inż. Marzena Styczyńska
          email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1003


          • Badania skuteczności dodatków paszowych i toksyczności pasz dla zwierząt.

          • Higiena pasz.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt

          prof. dr hab. inż. Robert Kupczyński
          email: robert.kupczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941


           

          • Ocena przydatności kiszonkarskiej i wpływu różnych dodatków kiszonkarskich na proces zakiszania.

          • Ocena strawności i efektywności rozkładu żwaczowego potencjalnych materiałów paszowych metodami in vivo i in vitro.

          • Ocena wartości pokarmowej i możliwości wykorzystania w żywieniu zwierząt produktów ubocznych z różnych gałęzi przemysłu.

          • Ocena biodostępności różnych form składników mineralnych w żywieniu zwierząt gospodarskich.

          • Ocena wpływu zastosowania różnych zabiegów żywieniowych na jakość produktów pochodzenia zwierzęcego.

          • Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich produktów.

          • Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i  żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem.

          • Doświadczenia żywieniowe na różnych grupach zwierząt gospodarskich.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa

          dr inż. Barbara Król 
          email: barbara.król@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5830



          • Tworzenie i rozbudowa sieci permanentnych stacji GNSS wraz z opracowaniem danych.

          • Tworzenie numerycznych modeli terenu oraz numerycznych modeli pokrycia terenu na podstawie danych pozyskanych z bezzałogowych statków latających (UAV) oraz naziemnego skaningu laserowego.
             
          • Doskonalenie metod przetwarzania danych satelitarnej interferometrii radarowej wraz z integracją z danymi GNSS.

          • Doskonalenie metod wyznaczenia przebiegu lokalnej geoidy i quasigeoidy z wykorzystaniem danych grawimetrycznych.

          • Wyznaczanie precyzyjnych orbit sztucznych satelitów Ziemi z uwzględnieniem perturbacji grawitacyjnych i niegrawitacyjnych oraz efektów wynikających z ogólnej teorii względności.

          • Wyznaczanie globalnych parametrów geodezyjnych opisujących rotację, geometrię oraz pole grawitacyjne Ziemi z wykorzystaniem laserowych pomiarów odległości do sztucznych satelitów Ziemi oraz zintegrowanych obserwacji GPS, GLONASS, Galileo i BeiDou. 

          dyscyplina inżynieria lądowa i transport


          Instytut Geodezji i Geoinformatyki

          prof. dr hab. inż. Witold Rohm 
          email: witold.rohm@upwr.edu.pl 
          tel. 71 320 5609 

          oferta biznesowa upwr modelowanie dane przestrzenne

          • Monitorowanie deformacji terenu z wykorzystaniem technik satelitarnych, lotniczych i naziemnych ze szczególnym uwzględnieniem terenów deformacji górniczych, terenów poeksploatacyjnych, obszarów objętych antropogeniczną i naturalną aktywnością sejsmiczną. 

          • Monitorowanie zmian w środowisku przyrodniczym i infrastrukturze technicznej z wykorzystaniem technik geodezyjnych.

          • Metody obserwacji satelitarnych GNSS w czasie rzeczywistym, prawie-rzeczywistym oraz post-processingu do celów nawigacyjnych oraz geodezyjnych (zakładanie osnów geodezyjnych, monitoring budowli).

          • Modelowanie stanu atmosfery na podstawie obserwacji GNSS, radiometrycznych i meteorologicznych. 

          • Opracowywanie i wdrażanie systemów zasilania numerycznych modeli prognoz pogody obserwacjami GNSS.
             
          • Integracja sensorów: odbiorników satelitarnych GNSS, inercyjnych jednostek pomiarowych (IMU), żyroskopów i LIDARu w celu wyznaczania pozycji i orientacji urządzeń mobilnych.

          • Monitorowanie aktywnych stref tektonicznych na podstawie względnych i absolutnych obserwacji geodezyjnych. 

          dyscyplina inżynieria lądowa i transport


          Instytut Geodezji i Geoinformatyki

          prof. dr hab. inż. Witold Rohm 
          email: witold.rohm@upwr.edu.pl 
          tel. 71 320 5609 



          • Zielono-niebieska infrastruktura terenów zurbanizowanych oraz wiejskich w kontekście adaptacji do zmian klimatycznych i minimalizowania ich skutków.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska

          dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni 
          email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5599


          • Wykorzystanie nieczynnych kamieniołomów do zwiększania pojemności małej retencji zbiornikowej, jako elementu przeciwdziałania skutkom suszy i adaptacji do zmian klimatu.
             
          • Zrównoważone metody retencjonowania wody opadowej na obszarach zurbanizowanych. 

          • Działania służące ograniczeniu skutków suszy oraz wspomaganie wegetacji roślin. 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851


          • Działania służące ograniczeniu skutków suszy oraz wspomaganie wegetacji roślin.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Kształtowania i Ochrony Środowiska

          dr hab. inż. Tomasz Kowalczyk, prof. uczelni 
          email: tomasz.kowalczyk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5599


          • Wariantowanie planowania przestrzennego w kontekście adaptacji do zmian klimatycznych.

          • Modelowanie zagospodarowania przestrzennego w warunkach zmieniającego się klimatu. 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Gospodarki Przestrzennej

          prof. dr hab. inż. Szewrański Szymon
          email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5608, -1867


          • Koncepcja ograniczania skutków suszy oraz wspomaganie wegetacji roślin.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579

          • Wykorzystanie potencjału niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica w przemyśle biotechnologicznym.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii  Żywności

          prof. dr hab. Waldemar Rymowicz
          email: waldemar.rymowicz@upwr.edu.pl
          tel. 535 930 450


          • Opracowanie nowatorskich formulacji olejków eterycznych użytecznych dla przemysłu kosmetycznego.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Chemii

          dr hab. Katarzyna Wińska, prof. uczelni
          email: katarzyna.winska@upwr.edu.pl
          tel. 602 316 336


          • Projektowanie i wytwarzanie nanoemulsji zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.

          • Projektowanie i wytwarzanie kapsułek żelowych zawierających substancje biologicznie i/lub sensorycznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.

          • Projektowanie i wytwarzanie jadalnych powłok ochronnych zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w pakowaniu żywności.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

          prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
          email: andrzej.jarmoluk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7780


          • Zrównoważona produkcja bioetanolu.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż

          prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
          email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7764

          • Opracowanie formuły nanocząstek lipidowych jako nośników przeciwutleniaczy i witamin stosowanych jako dodatki do żywności.

          • Opracowanie metod otrzymywania izomerów sprzężonego kwasu linolowego stosowanych jako suplementy diety oraz ich nośników w formie nanocząstek lipidowych lub nanoemulsji.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Chemii

          dr inż. Natalia Niezgoda 
          email: natalia.niezgoda@upwr.edu.pl
          tel. 600 317 772


          • Opracowanie nowatorskich formulacji olejków eterycznych użytecznych dla przemysłu spożywczego.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Chemii

          dr hab. Katarzyna Wińska, prof. uczelni
          email: katarzyna.winska@upwr.edu.pl
          tel. 602 316 336


          • Opracowanie nowatorskich formulacji olejków eterycznych użytecznych dla przemysłu spożywczego.

          • Opracowanie nowych przetworów ziemniaczanych na bazie odmian o różnej barwie miąższu.

          • Opracowanie technologii pozyskiwania preparatów wysokobiałkowych z surowców roślinnych, zwłaszcza z produktów odpadowych przemysłu spożywczego.

          • Otrzymywanie nowych preparatów skrobiowych.

          • Projektowanie napojów niskoalkoholowych o wysokiej zawartości naturalnych antyoksydantów.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa

          dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni
          email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7768


          • Projektowanie i wytwarzanie nanoemulsji zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.

          • Projektowanie i wytwarzanie kapsułek żelowych zawierających substancje biologicznie i/lub sensorycznie czynne do zastosowań w żywności, kosmetykach i lekach.

          • Projektowanie i wytwarzanie jadalnych powłok ochronnych zawierających substancje biologicznie czynne do zastosowań w pakowaniu żywności.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

          prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
          email: andrzej.jarmoluk@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7780


          • Wykorzystanie niekonwencjonalnych dodatków w przetwórstwie mięsnym.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

          dr inż. Anna Salejda 
          email: anna.salejda@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7773


          • Opracowanie technologii produkcji napojów alkoholowych o nowych cechach sensorycznych.

          • Wykorzystanie niekonwencjonalnych drobnoustrojów do produkcji napojów alkoholowych.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia
          Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż

          prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska
          email: joanna.kawa-rygielska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7764

          • Projekty rekultywacji gleb zdegradowanych i ocena efektów prowadzonego procesu w kontekście spełnienia wymagań prawnych.

          • Ocena przydatności odpadów do celów rolniczych i rekultywacyjnych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska

          dr inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek
          email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5630


          • Wykorzystanie produktów biokonwersji oraz konwersji termicznej odpadów i biomasy do remediacji gruntów.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Inżynierii Rolniczej

          dr inż. Sylwia Stegenta-Dąbrowska
          email: sylwia.stegenta@upwr.edu.pl
          tel. 530 913 956


          • Bioremediacja niepożądanych związków chemicznych w środowisku.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ochrony Roślin

          dr hab. Krzysztof Matkowski, prof. uczelni
          email: krzysztof.matkowski@upwr.edu.pl
          tel. 604 189 707


          • Rewitalizacja zdegradowanych antropogenicznie zbiorników wodnych.

          • Rekultywacja terenów pogórniczych i poprzemysłowych oraz kształtowanie krajobrazu antropogenicznego.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851


          • Koncepcje rewitalizacji zdegradowanych antropogenicznie zbiorników wodnych. 

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 

          • Zastosowanie związków biologicznie aktywnych ekstrahowanych z alg do uszlachetniania nasion różnych gatunków roślin uprawnych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr hab. inż. Sylwia Lewandowaska, prof. uczelni
          email: sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
          tel. 604 484 780


          • Badania środowiskowe z wpływem czynników środowiskowych na kondycję drzew i krzewów.

          • Badania agrotechniczne nad uprawą nowych taksonów drzew, krzewów i ozdobnych roślin zielnych.

          • Badania dotyczące przystosowania starych odmian drzew owocowych do różnych warunków siedliskowych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski, prof. uczelni
          email: przemyslaw.babelewski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1732

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo
          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Ewelina Gudarowska
          email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739


          • Wpływ czynników agrotechnicznych i siedliskowych na wzrost, plonowanie i wartość biologiczną warzyw i roślin zielarskich.

          • Ocena reakcji warzyw i roślin przyprawowych na zastosowanie nawozów o nowej formulacji, biostymulatorów oraz środków ochrony roślin.

          • Ocena biologicznej skuteczności, składników mineralnych (mikro- i makroskładniki) i biostymulatorów opartych na pierwiastkach korzystnych dla roślin w uprawie drzew owocowych. Ich wpływ na wielkość, jakość oraz parametry technologiczne plonu.

          • Wpływ czynników agrotechnicznych i biologicznych na wzrost i plonowanie winorośli oraz parametry technologiczne plonu (ocena biologicznej skuteczności mikro- i makroskładników w uprawie winorośli, ocena odmian i podkładek winorośli w warunkach Dolnego Śląska).

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          Prof. dr hab. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
          email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1732

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Piotr Chohura
          email: piotr.chohura@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 17 32

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Ewelina Gudarowska
          email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Marta Czaplicka
          email: marta.czaplicka@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739


          • Ocena właściwości chemicznych gleb i podłoży oraz opracowanie ich modyfikacji pod kątem przydatności do uprawy różnych gatunków roślin.

          • Ocena oddziaływania substancji na tempo wzrostu, skład chemiczny plonowanie roślin (nagromadzanie suchej masy i składników pokarmowych, ocena aktywności aparatu fotosyntetycznego, stanu fizjologicznego i potencjału produkcyjnego różnych gatunków).

          • Ocena skuteczności stosowania stymulatorów i biostymulatorów w produkcji roślinnej.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa

          dr hab. inż. Sylwia Lewandowaska, prof. uczelni
          email: sylwia.lewandowska@upwr.edu.pl
          tel. 604 484 780



          • Prowadzenie warsztatów i szkoleń z zakresu technologii piwowarstwa.

          dyscyplina technologia żywności i żywienia


          Katedra Technologii Fermentacji i Zbóż

          prof. dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska 
          email: joanna.kawa-rygielska @upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7764


          • Prowadzenie warsztatów i szkoleń w tematyce związanej z produkcją mięsną w ujęciu całego łańcucha "od pola do stołu".

          dyscyplina technologia żywności i żywienia


          Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych

          dr inż. Anna Salejda
          email: anna.salejda@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 7773


          • Propagowanie wiedzy i postępu technologicznego w różnych dziedzinach gospodarki rolniczej.

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt 

          dr hab. inż. Mariusz Korczyński, prof. uczelni 
          email: mariusz.korczynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5941


          • Szkolenia i warsztaty w zakresie inżynierii środowiska, gospodarki wodno-ściekowej, gospodarki odpadami, hydrologii, hydrotransportu.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 



          • Badania i predykcje przepływu osób i pojazdów z użyciem danych big-data na potrzeby budowy systemów typu smart-city.

          • Wykorzystanie metod sztucznej inteligencji w analizach przestrzennych, geoinformatyce, fotogrametrii i teledetekcji.

          dyscyplina inżynieria lądowa i transport


          Instytut Geodezji i Geoinformatyki

          prof. dr hab. inż. Witold Rohm 
          email: witold.rohm@upwr.edu.pl 
          tel. 71 320 5609 


          • Detekcja braku lub błędnej ekspozycji towaru na podstawie analizy statystycznej danych pochodzących z raportów kasowych (oprogramowanie oparte na algorytmach sztucznej inteligencji).

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Genetyki

          dr hab. Tomasz Suchocki, prof. uczelni 
          email: tomasz.suchocki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5765

          dyscyplina zootechnika i rybactwo


          Katedra Genetyki

          dr hab. Wojciech Kruszyński, prof. uczelni
          email: wojciech.kruszynski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5755

          • Badania podstawowe i przedkliniczne w medycynie i weterynarii na modelach zwierząt laboratoryjnych 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Biochemii i Biologii Molekularnej

          prof. dr hab. Arkadiusz Miążek 
          email: arkadiusz.miazek@upwr.edu.pl
          tel. 605 546 474 


           

          • Badania toksykologiczne w kierunku rodentycydów antykoagulacyjnych przy zastosowaniu wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC z detekcją fluorescencyjną i UV).
          • Badania cytotoksyczności nowych materiałów – ocena żywotności komórek inkubowanych z materiałami proszkowymi (nanomateriały) oraz na funkcjonalizowanych powierzchniach.

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Farmakologii i Toksykologii

          dr hab. Błażej Poźniak, prof. uczelni  
          email: blazej.pozniak@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5157


           

          • Badania nad patogenezą i możliwościami leczenia niewydolności serca na modelach zwierzęcych (świnia, królik).
          • Tworzenie modeli  zwierzęcych chorób serca i naczyń.
          • Prowadzenie badań przedklinicznych nowych materiałów/urządzeń do zastosowań medycznych  na modelach zwierzęcych.
          • Leczenie chorób serca zwierząt towarzyszących (psy, koty).

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów

          prof. dr hab. Agnieszka Noszczyk-Nowak
          email: agnieszka.noszczyk-nowak@upwr.edu.pl
          tel. 501 647 651


           

          • Badania nad rozwojem zaburzeń padaczkowych na modelu spontanicznej padaczki psów.
          • Badanie nad możliwościami wspomagania regeneracji obwodowego układu nerwowego na modelu zwierzęcym.
          • Badania nad zastosowaniem substancji o potencjale neuroprotekcyjnym na modelu uszkodzenia rdzenia kręgowego na spontanicznym modelu u psów oraz doświadczalnym modelu u świń.
          • Diagnostyka oraz leczenie chorób neurologicznych zwierząt towarzyszących.
          • Badania przedkliniczne o charakterze doświadczalnym na modelu spontanicznych oraz wywołanych chorób neurologicznych u zwierząt.

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów

          dr hab. Marcin Wrzosek prof. uczelni 
          email: marcin.wrzosek@upwr.edu.pl
          tel. 607 161 202


           

          • Badania nad patogenezą i leczeniem astmy koni, dysfunkcji części pośredniej przysadki mózgowej u koni.
          • Badania dotyczące wykorzystania konia jako modelu zwierzęcego dla człowieka w przebiegu POChP, astmy oskrzelowej oraz choroby Parkinsona. 
          • Koń jako model starzenia się dla człowieka. 
          • Badania skuteczności leków stosowanych w przebiegu chorób wewnętrznych koni.
          • Prowadzenie badań przedklinicznych, klinicznych nowych materiałów/urządzeń medycznych oraz leków do zastosowań medycznych  na modelu zwierzęcym konia.

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów

          prof. dr hab. Artur Niedźwiedź 
          email: artur.niedzwiedz@upwr.edu.pl
          tel. 501 272 377


           

          • Leczenie chorób wewnętrznych koni 
          • Przeprowadzanie badań przedklinicznych, klinicznych  nowych materiałów/testów medycznych oraz leków na modelu zwierzęcym.
          • Oznaczanie poziomu hormonów w surowicy krwi zwierząt (fT4, T4, Progesteron, estradiol, testosteron).
          • Badania biochemiczne krwi zwierząt (GOT, GPT, bilirubina całkowita, amylaza, fosfataza alkaliczna, cholesterol, BUN, glukoza, kreatynina, mocznik, potas, OB.).
          • Ocena jakości nasienia ssaków i ptaków (w tym m.in.: pies, ogier, buhaj, knur, kot) 
          • Mrożenie, przechowywanie i organizacja wysyłki nasienia różnych gatunków zwierząt 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich

          prof. dr hab. Wojciech Niżański   
          email: wojciech.nizanski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5315


           

          • Przeprowadzanie doświadczeń z wykorzystaniem modelu zwierzęcego 
          • Ocena in-vivo implantów stosowanych w ortopedii i chirurgii tkanek miękkich 
          • Ocena wpływu substancji biologicznie czynnych (PRP, komórki macierzyste, białka BMP i inne) oraz ich kombinacji z implantami na procesy regeneracji tkanek 
          • Prowadzenie obserwacji klinicznych w trakcie doświadczenia 
          • Wykonywanie operacji chirurgicznych u zwierząt towarzyszących (psy, koty) i gospodarskich (konie, owce, świnie) 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra i Klinika Chirurgii

          prof. dr hab. Zdzisław Kiełbowicz   
          email: zdzislaw.kielbowicz@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5340


           

          • Identyfikacja nowych patogenów i czynników patogennych przenoszonych przez żywność 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Higieny Żywności i Ochrony Zdrowia Konsumenta

          prof. dr hab. Jacek Bania  
          email: jacek.bania@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5425


           

          • Badania nad patogennością drobnoustrojów oraz  profilaktyka i immunoprofilaktyka zakażeń zwierząt.   
          • Identyfikacja patogennych drobnoustrojów w środowisku zwierząt hodowlanych w aspekcie minimalizowania ryzyka zakażenia zwierząt, żywności i ludzi. 
          • Badania przedkliniczne na modelu zwierzęcym potencjalnych preparatów antybakteryjnych i szczepionek dla ptaków  
          • Badania terenowe i in vitro wrażliwości na chemioterapeutyki drobnoustrojów chorobotwórczych izolowanych od zwierząt domowych i gospodarskich. 
          • Badania nad immunoprofilaktyką kokcydiozy i profilaktyką chorób pasożytniczych.   
          • Badania nad wykorzystaniem immunoglobulin z żółtka jaj kurzych w diagnostyce chorób nowotworowych i zakaźnych u ludzi. 
          • Badania usługowe z zakresu chorób bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi.  
          • Badania cytomertyczne w zakresie zleceń usługowych i naukowych. 
          • Usługi weterynaryjne (diagnostyka, leczenie, profilaktyka, porady, konsultacje) chorób zakaźnych, inwazyjnych i innych u zwierząt domowych oraz egzotycznych i laboratoryjnych. 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          prof. dr hab. Alina Wieliczko   
          email: alina.wieliczko@upwr.edu.p
          tel. 71 320 5328


            

          • Badania chorób pierwotniaczych drobiu (kokcydioza, histomonoza, teratrichomonoza i inne) z wykorzystaniem konwencjonalnych i nowoczesnych metod diagnostycznych. 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          prof. dr hab. Andrzej Gaweł   
          email: andrzej.gawel@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5327


           

          • Badania nad mikrobiomem a skutecznością terapeutyczną preparatów weterynaryjnych układu oddechowego i pokarmowego u zwierząt domowych i hodowlanych   

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          prof. dr hab. Krzysztof Rypuła
          email: krzysztof.rypula@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5336, -5326

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          dr hab. Katarzyna Płoneczka-Janeczko, prof. uczelni
          email: katarzyna.plonecza-janeczko@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5395


           

          • Badania hematologiczne, koagulologiczne (krzepnięcie i fibrynoliza) i biochemiczne - diagnostyka oraz monitorowanie i prognozowanie w przebiegu chorób u różnych gatunków zwierząt.
          • Badania krwi: hematologiczne, koagulologiczne i biochemiczne na modelu zwierzęcym z możliwością wykorzystania w medycynie ludzkiej.
          • Badania zależności hematologicznych (komórki krwi: leukocyty i płytki),  hemostatycznych (krzepnięcie i fibrynoliza) i biochemicznych (składniki osocza): 
            • w różnych stanach fizjologicznych: wzrost i dojrzewanie, ciąża, laktacja, starzenie, 
            • w różnych jednostkach chorobowych, 
            • w różnych warunkach doświadczalnych. 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej

          dr Aleksandra Pliszczak-Król  
          email: aleksandra.pliszczak-krol@upwr.edu.pl
          tel. 664 092 994, 71 320 5456


           

          • Badania nad rolą hemostazy płytkowej w przebiegu chorób u różnych gatunków zwierząt oraz możliwością zastosowania w klinice osocza bogatopłytkowego jako źródła czynników wzrostowych 

          dyscyplina naukowa weterynaria


          Katedra Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych

          dr n. wet. Marta Facon-Poroszewska
          email: marta.facon-poroszewskal@upwr.edu.pl
          tel. 603 585 399


           

          • Analiza struktury i funkcji zieleni miejskiej.

          • Skuteczność metod zwalczania gatunków inwazyjnych i odtwarzania zbiorowisk łąkowych.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej

          dr hab. Magdalena Szymura, prof. uczelni
          email: magdalena.szymura @upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1649


          • Ocena wykorzystania różnych gatunków roślin do zagospodarowania przestrzeni wiejskiej.

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo


          Katedra Ogrodnictwa

          dr hab. inż. Przemysław Bąbelewski, prof. uczelni
          email: przemyslaw.babelewski@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1732

          dyscyplina rolnictwo i ogrodnictwo
          Katedra Ogrodnictwa

          dr inż. Ewelina Gudarowska
          email: ewelina.gudarowska@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1739


          • Odziaływanie na środowisko inwestycji z zakresu inżynierii środowiska, górnictwa i energetyki.

          • Zarządzanie środowiskiem i zasobami naturalnymi, w tym gospodarowanie zasobami przestrzennymi i kształtowanie krajobrazu antropogenicznego.

          • Metody systemowego planowania zielonej i zielono-niebieskiej infrastruktury w zrównoważonym kształtowaniu obszarów zurbanizowanych i wiejskich.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr inż. arch. Anna Bocheńska-Skałecka
          email: anna.bochenska-skalecka@upwr.edu.pl
          tel. 668 129 279

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          dr hab. inż. Bartosz Jawecki, prof. uczelni
          email: bartosz.jawecki@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 1851


          • Zarządzanie środowiskiem, zasobami przestrzennymi, bezpieczeństwem i zdrowiem publicznym na rzecz systemowej koncepcji zrównoważonego rozwoju.

          • Identyfikacja zagrożeń ekologicznych w ujęciu przestrzennym oraz prognozowanie zmian środowiskowych powodowanych przekształceniami struktury użytkowania gruntów na obszarach wiejskich w kontekście ochrony różnorodności biologicznej.

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka
          Instytut Architektury Krajobrazu

          prof. dr hab. inż. Szymon Szewrański
          email: szymon.szewrański@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5608, -1867


          • Ocena odziaływania na środowisko inwestycji z zakresu inżynierii środowiska, górnictwa i energetyki .

          dyscyplina inżynieria środowiska górnictwo i energetyka


          Instytut Inżynierii Środowiska

          prof. dr hab. inż. Mirosław Wiatkowski 
          email: iis@upwr.edu.pl
          tel. 71 320 5579 

          fe_poir__800.jpg

          ZAPRASZAMY DO KONTAKTU


          Jeżeli są Państwo zainteresowani naszą ofertą, mają pytania lub chcą nawiązać współpracę prosimy o kontakt z osobami, których dane znajdą Państwo w ofercie lub z

          Centrum Badawczo-Rozwojowe
          ul. Skłodowskiej-Curie 42
          50-369 Wrocław

          cbr@upwr.edu.pl

          magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png