Tytuł projektu: Mikrobiologiczne konsorcja otrzymane metodami biologii syntetycznej jako platforma do produkcji flawonoidów (SynBio4Flav)
Okres realizacji: 01.01.2019 – 28.02.2023
Budżet projektu: 7 371 051 EUR
Budżet UPWr (rola): 528 110 EUR (Partner)
Kierownik projektu: prof. dr hab. inż. Ewa Huszcza
Krótki opis:
Celem projektu SynBio4flav jest stworzenie opłacalnej przemysłowej metody produkcji flawonoidów, alternatywnej do obecnie stosowanych, wykorzystującej biologię syntetyczną. Wyzwaniem naukowym projektu jest produkcja flawonoidów poprzez rozbicie złożonych roślinnych szlaków biosyntetycznych na znormalizowane fragmenty i przeniesienie ich do zmodyfikowanych drobnoustrojów, które utworzą kompatybilne konsorcjum biosyntezujące cząsteczki flawonoidów z elementów powstających w efekcie rozproszonej biokatalizy. Przełomowe podejście SynBio4Flav ma ogromny potencjał wykraczający poza produkcję flawonoidów. Ostatecznym celem projektu jest zmiana paradygmatu w biotechnologicznej produkcji złożonych naturalnych związków chemicznych.
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 814650
- Oferta dla biznesu
- Oferta biznesowa
- Oferta technologiczna
- Sposób otrzymywania bioaktywnego preparatu zawierającego glikozaminoglikany i żelatynę
- Sposób ekstrakcji bioaktywnych składników tkanki chrzęstnej, zwłaszcza drobiowej
- Biologiczna metoda wytwarzania erytrytolu z glukozy przez unikatowy szczep drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia K1UV15
- Rekombinowane białka Hsp60 i OMP40 Histophilus somni oraz ich zastosowanie w profilaktyce lub leczeniu zwierząt gospodarskich
- Metoda otrzymywania masy jajowej o obniżonej zawartości cholesterolu wraz z odzyskiem błon podskorupowych jaj
- Myszy transgeniczne IFNγ-LUCIA wizualizujące wyrzut interferonu gamma
- IFNγ-LUCIA transgenic mice visualizing the release of interferon-gamma
- Sposób ekstrakcji ksantohumolu
- Naturalne podłoże ogrodnicze
- Chipsy z owoców albo warzyw
- Opracowanie funkcjonalnych dodatków paszowych dla krów mlecznych
- EKO-PRZYSTANEK
- Funkcjonalne przekąski ekstrudowane
- Ketchup o właściwościach prozdrowotnych
- Produkcja drożdży Yarrowia lipolytica wzbogaconych w kwas kynureninowy
- Piwo o obniżonej zawartości acetaldehydu
- Piwo ze słodu bezglutenowego
- Techniki Precyzyjnego Pozycjonowania Punktu (PPP)
- Prognozy parametrów meteorologicznych z wykorzystaniem obserwacji GNSS.
- „Fruit leathers” („Skóry owocowe”) jako prozdrowotna alternatywa dla tradycyjnych przekąsek
- Nowe szczepy Trichoderma jako środki biologiczne wspomagające ochronę roślin
- Stanowisko do procesu suchej fermentacji beztlenowej i produkcji biogazu
- Forma do produkcji wędzonek o zwiększonej długości batonu
- Pasza do dokarmiania lub podkarmiania pszczół
- Żyjące ściany bioróżnorodne
- Kolorowe kluski ziemniaczane
- Kolorowy susz ziemniaczany
- Kolorowe ziemniaki pakowane próżniowo
- Kolorowe pyzy ziemniaczane - koncentrat
- Kruche ciasto z mąki owsianej
- Kruche ciasto z mąki gryczanej
- Drożdże paszowe z makuchów z pestek dyni
- Drożdże paszowe z makuchów konopnych
- Drożdże paszowe z makuchów rzepakowych
- Bułka tarta z dodatkiem ziemniaka
- Laboratoria i pracownie
- Baza naukowców i publikacji
- Znajdź praktykanta
- Kursy i szkolenia
- CSR – społeczna odpowiedzialność biznesu
- Kliniki weterynaryjne
- Projekty
- Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Operacja pn. „Innowacyjna metoda impregnacji powierzchniowej jako sposób zapewnienia wysokiej jakości liofilizowanych produktów w cyklu logistycznym od produkcji do konsumpcji”
- Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour”
- Operacja pn. „IQSell: Innowacje organizacyjne dla rozwoju krótkich łańcuchów dostaw żywności”
- Operacja pn. „Opracowanie i wdrożenie technologii chowu kur niosek z wykorzystaniem «inteligentnego kurnika»”
- Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udosk
- Operacja typu „Inwestycje mające na celu ochronę wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych” PROW 2014-2020
- Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego
- EPOS
- EPOS-PL+
- E-science
- Innowacyjne rozwiązania technologiczne w procesie opracowywania produktów o wyższym poziomie związków bioaktywnych
- Interreg Europa Środkowa 2021-2027
- Opracowanie nowej technologii suszenia sublimacyjnego z zastosowaniem hybrydowego dostarczania ciepła w aspekcie znaczącego ulepszenia produktu i zmniejszenia energochłonności procesu
- Europejski Fundusz Społeczny
- Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki
- Inne Fundusze Europejskie
- Horyzont 2020 / Horyzont Europa
- Ministerstwo Edukacji i Nauki
- Doktorat Wdrożeniowy
- Doskonała nauka II
- Najlepsi z najlepszych! 4.0
- Perły Nauki
- Przebudowa domu studenckiego "ARKA"
- Studenckie koła naukowe tworzą innowacje
- Premia na Horyzoncie 2 (EYE)
- Projekty Międzynarodowe Współfinansowane (EYE)
- SUP-RIM
- TCS AH (Thematic Core Services Anthropogenic Hazard) węzeł tematyczny dla zagrożeń antropogenicznych
- Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej
- Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
- ET4D
- HoReCa DUO
- Innowacyjna łagodna obróbka wina prowadząca do zwiększenia jego stabilności
- Lider
- LivestockSense
- MI-WINE
- MSININ
- Narzędzia cyfrowe do zrównoważonego zarządzania zasobami wodnymi: integracja wpływu zmian klimatu, użytkowania terenu i rozwiązań optymalizacyjnych
- NUTRITECH
- POWER RegZD
- POWER UPWR 2.0
- ProHum
- PRO-NUTRI
- SMART-WATERDomain
- SOMPACS
- Synergia Biologicznego i Termochemicznego Przetwarzania Bioodpadów w Celu Zmniejszenia Wpływu na Środowisko oraz Zwiększenia Efektywności Procesu
- Szybka Ścieżka
- Tango
- Uniwersytet Przyrodniczy dostępny dla wszystkich
- Wykorzystanie miejskich bliźniaków cyfrowych do współtworzenia elastycznych systemów dodatniego bilansu energetycznego dla dzielnic
- Narodowe Centrum Nauki
- Niemiecka Federalna Fundacja Środowisko (DBU)
- Agencja Badań Medycznych
- Archiwum projektów
- API-FAG
- AZON 2.0
- BEST4SOIL
- BioTechNan
- B-Innova – Master in Food Technology
- Bio-nanosatelita
- Centrum Innowacyjnych Technologii
- Diamentowy grant
- Dobry Start
- Etiuda
- Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Grupa Operacyjna EPI - Original Food Sp. z o.o.
- ModernHatchEPI.eu
- Operacja pn. „Innowacyjna produkcja jaj biofortyfikowanych w wybrane mikroelementy"
- Operacja pn. „Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie"
- Operacja pn. „Innowacyjne metody chowu i hodowli owiec w świetle zmieniających się warunków klimatycznych Dolnego Śląska”
- Operacja pn. „Wdrożenie innowacyjnych elementów technologicznych w procesie wylęgu kaczek w celu ograniczenia zagrożeń mikrobiologicznych i poprawy jakości zdrowotnej i dobrostanu lężonych piskląt"
- Europejski Fundusz Spójności
- Grow Green
- HYDROBOX2.0
- INCREaSE
- Inkubator Innowacyjności 2.0
- Inkubator Innowacyjności 4.0
- INOMEL
- InterStud WUELS
- Kryta pływalnia
- LegumeGap
- Modyfikacja systemu stabilizacji wewnętrznej modelującego kręgosłup w okresie wzrostu
- POWER na UPWr – kompleksowy program rozwoju uczelni
- Program Infrastruktura i Środowisko
- Programy regionalne
- Projekt stażowy WIKŚiG WBiHZ
- Projekt stażowy WIKŚiG WBiHZ
- Projekt stażowy WPT
- Projekt stażowy WPT
- Projekty zakończone do 2016
- PROM stypendia dla doktorantów i kadry
- PROWASTE
- Przebudowa Katedry Genetyki
- Przyjazne e-uczelnie
- ReDiverse
- Rozwój przedkliniczny przeciwciał monoklonalnych do diagnostyki i terapii psich nowotworów hematologicznych
- RUBIZMO
- ScienceNet
- Sieć edukacji żywieniowej dla zrównoważonego rozwoju Euroregionu Nysa
- Skills for Studies
- Sonatina
- Sonata Bis
- STREFOWA
- SynBio4Flav
- WUELS - Natural algorithm for success
- ZBIORTUR
- 1000 lat Górnych Łużyc – ludzie, grody, miasta
- Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich
- Współpraca międzynarodowa
- Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości
- Partnerzy
- Oferta dla szkół
- Zielona Dolina
- Centrum Edukacyjno-Rozwojowe Pałac Wrocław Pawłowice
- Wynajem pomieszczeń i baza hotelowa
- Stacja Badawczo-Dydaktyczna w Radomierzu
- Centrum Innowacyjnych Technologii