„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00046.DDD.6509.00037.2022.07
Rok przyznania: 2022
Wartość projektu: 2 198 909,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 1 399 165,79 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 799 743,21 zł.
Partnerzy operacji:
Grupę Operacyjną WITPOL, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:
- Witpol Sp. z o.o. z siedzibą w Stodzewie – Lider
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
- Fundacja „Na Zdrowie” z siedzibą w Warszawie
- Piotr Kowalski – Warszawa
Misja i cel operacji:
Celem Grupy Operacyjnej WITPOL jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
W ramach zaplanowanej operacji zostanie opracowana i wdrożona znacznie udoskonalona technologia pozyskania mleka sojowego. Wpływ na jakość produktów spożywczych sojowych ma dotychczas stosowane przechowywanie nasion soi, które w czasie realizacji operacji będzie podlegać modyfikacji. Modyfikacje w przechowywaniu nasion soi z zastosowaniem czynników (procesu ozonowania) pozwalających ograniczyć aktywność wybranych enzymów, szczególnie lipooksygenaz. Pozwoli to na pozbawienie nasion soi niepożądanego posmaku „fasolowego”. Ponadto wytwarzanie ziaren o takich właściwościach (bez związków z grupy off-flavour) stanowić będzie surowiec do produkcji wegańskich produktów spożywczych (m.in. napoje, jogurty, serki itp.)
Konsekwencją realizacji zaplanowanej operacji będzie nie tylko opracowanie innowacji produktowej w postaci udoskonalonego mleka sojowego oraz modyfikacji technologii jego wytwarzania, ale także wytworzenie pomostów pomiędzy najnowszą wiedzą badawczą i technologiczną, a sektorem gospodarczym. Wymiana wiedzy i technologii, a także efektów realizacji operacji pomiędzy światem nauki a rolnikami, przedsiębiorstwami MŚP możliwa będzie za pośrednictwem przedstawicieli tych jednostek będących członkami konsorcjum realizującego operację.
Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.