eu_green_logo_szare.png

Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour”

logo ue logo prow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00046.DDD.6509.00037.2022.07

Rok przyznania: 2022

Wartość projektu: 2 198 909,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 1 399 165,79 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 799 743,21 zł.

Partnerzy operacji:

Grupę Operacyjną WITPOL, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:

  1. Witpol Sp. z o.o. z siedzibą w Stodzewie – Lider
  2. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
  4. Fundacja „Na Zdrowie” z siedzibą w Warszawie
  5. Piotr Kowalski – Warszawa

Misja i cel operacji:

Celem Grupy Operacyjnej WITPOL jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej metody otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

W ramach zaplanowanej operacji zostanie opracowana i wdrożona znacznie udoskonalona technologia pozyskania mleka sojowego. Wpływ na jakość produktów spożywczych sojowych ma dotychczas stosowane przechowywanie nasion soi, które w czasie realizacji operacji będzie podlegać modyfikacji. Modyfikacje w przechowywaniu nasion soi z zastosowaniem czynników (procesu ozonowania) pozwalających ograniczyć aktywność wybranych enzymów, szczególnie lipooksygenaz. Pozwoli to na pozbawienie nasion soi niepożądanego posmaku „fasolowego”. Ponadto wytwarzanie ziaren o takich właściwościach (bez związków z grupy off-flavour) stanowić będzie surowiec do produkcji wegańskich produktów spożywczych (m.in. napoje, jogurty, serki itp.)

Konsekwencją realizacji zaplanowanej operacji będzie nie tylko opracowanie innowacji produktowej w postaci udoskonalonego mleka sojowego oraz modyfikacji technologii jego wytwarzania, ale także wytworzenie pomostów pomiędzy najnowszą wiedzą badawczą i technologiczną, a sektorem gospodarczym. Wymiana wiedzy i technologii, a także efektów realizacji operacji pomiędzy światem nauki a rolnikami, przedsiębiorstwami MŚP możliwa będzie za pośrednictwem przedstawicieli tych jednostek będących członkami konsorcjum realizującego operację.

Operacja pn. „Innowacyjna metoda otrzymywania napojów sojowych o obniżonej zawartości związków z grupy off-flavour” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png