Tytuł projektu: Innowacyjna łagodna obróbka wina prowadząca do zwiększenia jego stabilności
Okres realizacji: 01.11.2020 - 31.03.2024.
Budżet projektu: 239 000 EUR
Budżet UPWr (rola): 40 000 EUR tj. 174 764,00 PLN (Partner)
Kierownik projektu: Prof. dr hab. inż. Antoni Szumny
W projekcie MI-WINE zaplanowano osiągnięcie dwóch celów. Pierwszym i głównym celem jest rozwój wiedzy w zakresie projektowania materiałów ceramicznych wzbogacanych o tlenki metali, opracowanie strategii adsorpcji i usuwania typowych zanieczyszczeń odpowiedzialnych za niestabilność wina i innych napojów ekologicznych. Drugim celem jest wdrożenie wyżej wymienionych strategii projektowania w nowym procesie efektywnego gospodarowania zasobami, który poprawi ogólną jakość i wartość odżywcza wina ekologicznego i innych napojów.
Pierwszy cel zostanie zrealizowany poprzez zdobycie wiedzy na temat procesów mechanicznych leżących u podstaw adsorpcji określonych związków chemicznych (niepożądane zanieczyszczenia wina, takie jak białka i jony metali) na powierzchni tlenków metali, w postaci materiałów mezoporozyjnych, proszków submikrometrycznych czy powłok nanostrukturalnych. W realizacji celu wymienionego zadania zastosowane zostaną nowatorskie procesy fizyczne/chemiczne/elektrostatyczne. Zostanie przebadana selektywna adsorpcja, siła i skuteczność absorpcji, jak również fizykochemia procesów desorpcji.
W oparciu o wymienione badania realizując cel drugi, opracowana zostanie technologia produkcji wina oparta na materiałach innowacyjnych, o skróconym czasie i kosztach przetwarzania. Technologia ta będzie powiązana z odzyskiwaniem lub unieszkodliwianiem odpadów w ramach przetwarzania wsadowego.
Oczekuje się, że efektem projektu będzie:
- wykonanie badań mających na celu wspieranie rozwoju wiedzy i strategii zapobiegania niestabilności napojów (krótkookresowy efekt) oraz wspieranie przejścia na zrównoważoną i ekologiczną produkcję napojów wysokiej jakości (średniookresowo);
- poprawa zrównoważonego rozwoju i wydajności zasobów w procesie produkcji napojów i win, zmniejszenie ilości odpadów i strat produktów (średniookresowo);
- wzmocnienie współpracy i powiązań w UE między różnymi dyscyplinami naukowymi (przetwórstwo spożywcze, nauka o żywności, rolnictwo, ceramika) w celu rozpowszechnienia doskonałości i potencjału innowacyjnego wśród producentów napojów ekologicznych i producentów sprzętu spożywczego, (średniookresowo);
Poprzez dalsze projekty innowacyjne - od badań podstawowych do przemysłowych - konkurencyjność przemysłu napojów (w szczególności dla MŚP) zostaną udoskonalone poprzez modernizację obecnej technologii z TRL4 na kompletny system i kwalifikowany (TRL8) w okresie długoterminowym.
These projects have received funding from the European Union’s Horizon 2020
research and Innovation programme under grant agreement
No. 727473 and No. 727495, respectively