eu_green_logo_szare.png

Preludium

Kierownik projektu: mgr Natalia Pachura

Tytuł: „Czy metody suszenia w rzeczywistości mają wpływ na zmianę zawartości związków nielotnych w materiałach roślinnych – pytanie wciąż otwarte”

Budżet: 138 714 zł


Kierownik projektu: dr inż. Igor Piotr Turkiewicz

Tytuł: „Kształtowanie stabilności, biodostępności i bioprzyswajalności barwników roślinnych metodą mikroenkapsulacji w kontekście ich potencjalnych właściwości przeciwcukrzycowych”

Budżet: 210 000 zł

Kierownik projektu: mgr inż. Karolina Tkacz

Tytuł: „Amplifikacja formuł synbiotycznych związkami fenolowymi jako czynnik modulujący biodostępność w kontekście hiperglikemii poposiłkowej”

Budżet: 210 000 zł


Kierownik projektu: lek. wet. Aleksandra Maria Tabiś

Tytuł: „Czy konserwanty stosowane powszechnie w żywności mogą ochronić konsumentów przed ryzykiem spożycia enterotoksyn gronkowcowych?”

Budżet: 210 000 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Kamil Smolak

Tytuł: „Wyjaśnienie i łagodzenie obciążeń statystycznych w prognozach mobilności ludzi”

Budżet: 206 298 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Agata Walicka

Tytuł: „Opracowanie metodologii bazującej na głębokim uczeniu pozwalającej na powtarzalną klasyfikację chmur punktów lotniczego skaningu laserowego o różnej charakterystyce”

Budżet: 138 416 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Daria Weronika Marczak

Tytuł: „Badanie procesów biodegradacji geotekstyliów z włókien naturalnych i dodatków wspomagających wegetację roślin stosowanych w inżynierii środowiska”

Budżet: 138 400 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Karolina Natalia Sobieraj

Tytuł: „Wpływ parametrów technologicznych kompostowania bioodpadów na efektywność produkcji tlenku węgla – prekursora produkcji biowodoru”

Budżet: 209 954 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Paweł Piotr Tomczyk

Tytuł: „Badania zmian jakości wód w systemach rzecznych wykorzystywanych hydroenergetycznie – modelowanie zmian elementów stanu ekologicznego wód”

Budżet: 208 920 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Aleksandra Kot

Tytuł: „Wodorozpuszczalna materia organiczna i emisja gazów cieplarnianych z gleb wulkanicznych jako wskaźniki naturalnych i antropogenicznych zmian w południowowschodniej Islandii”

Budżet: 208 996 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Monika Słupska

Tytuł: „Materiałowy model dla nowej, obiecującej odmiany jabłek Chopin, oparty na Metodzie Elementów Skończonych (MES)”

Budżet: 128 500 zł


Kierownik projektu: mgr inż. Damian Patryk Konkol

Tytuł: „Określenie immunomodulacyjnych właściwości lewanu jako dodatku paszowego dla drobiu”

Budżet: 139 831 zł


Kierownik projektu: dr inż. Agnieszka Bożena Krawczyk-Łebek

Tytuł: „Nowe glikozydy flawonoidowe z atomem chloru o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej”

Numer umowy: PRELUDIUM 20 UMO-2021/41/N/NZ9/01195

Okres realizacji: 03.02.2022 – 02.08.2024

Budżet: 137 372 zł

Słowa kluczowe: flawonoidy z atomem chloru, biotransformacje, glikozylacja, entomopatogenne grzyby strzępkowe, aktywność fungistatyczna, aktywność bakteriostatyczna, chalkony, flawanony, flawony

Streszczenie projektu:

Związki flawonoidowe są szeroko rozpowszechnionymi metabolitami wtórnymi roślin, stanowiącymi istotne składniki codziennej diety człowieka i wykazującymi liczne aktywności biologiczne takie jak: przeciwzapalna, przeciwdrobnoustrojowa, przeciwcukrzycowa i ochronna dla komórek nerwowych. Wśród wielu grup związków flawonoidowych można wyróżnić między innymi: chalkony, flawanony, flawony, flawonole i flawanonole. Wszystkie te związki, mimo różnic strukturalnych, mogą posiadać przyłączone takie same podstawniki, jak na przykład atom chloru, grupa hydroksylowa czy metylowa. W naturze flawonoidy występują zazwyczaj w postaci bardziej stabilnych i biodostępnych glikozydów, w których do cząsteczki flawonoidu, tak zwanego aglikonu flawonoidowego, przyłączona jest jedna lub więcej cząsteczek cukru – najczęściej glukozy. W ostatnich latach lawinowo wzrasta zainteresowanie tą grupą związków, a zwłaszcza poznaniem sposobu ich oddziaływania na organizm ludzki, wraz z przypisaniem biologicznej aktywności konkretnym związkom flawonoidowym. Wśród flawonoidów słabo poznane pozostają rzadko występujące w świecie przyrody flawonoidy z atomem (lub atomami) chloru. Jednym z przykładów takich związków jest chloroflawonina o silnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym, która produkowana jest przez grzyby strzępkowe takich gatunków jak Mucor irregularis i Aspergillus candidus. Chlorowane flawonoidy mogą powstawać także w trakcie procesu zapalnego, w którym związki flawonoidowe unieszkodliwiając nadmiar produkowanego przez komórki układu odpornościowego kwasu chlorowego(I) ulegają mono- i dichlorowaniu. W badaniach in vitro zaobserwowano, że powstające w ten sposób chlorowane flawonoidy zachowywały, a nawet wzmacniały swój potencjał przeciwutleniający. Zatem podjęcie badań nad otrzymaniem nowych, dotąd nie poznanych związków flawonoidowych z atomem chloru, oraz ocena ich aktywności przeciwdrobnoustrojowej wydaje się być uzasadniona i w dłuższej perspektywie czasowej może prowadzić do odkrycia nowych czynników terapeutycznych w leczeniu zakażeń grzybowych i bakteryjnych, zwłaszcza w kontekście rosnącej lekoporności mikroorganizmów takich jak bakterie Staphylococcus aureus i Escherichia coli oraz drożdżaki Candida albicans. W ramach projektu mamy zamiar dokonać systematycznej oceny zależności aktywności antydrobnoustrojowej od struktury związku flawonoidowego i miejsca podstawienia atomu chloru. W tym celu, w pierwszym etapie planujemy przeprowadzić syntezę szeregu związków flawonoidowych należących do trzech grup: chalkonów, flawanonów i flawonów, z atomem chloru umieszczonym w różnych pozycjach ich struktur. W drugim etapie planujemy dokonać mikrobiologicznej glikozylacji aglikonów flawonoidowych wykorzystując w tym celu wyselekcjonowane szczepy entomopatogennych grzybów strzępkowych (Beauveria bassiana KCH J1.5 i Isaria fumosorosea KCH J2) o unikalnym aparacie enzymatycznym. Ich użycie to przyjazna dla środowiska alternatywa dla nieefektywnej w tym procesie syntezy chemicznej. W rezultacie powstanie biblioteka wielu niedostępnych komercyjnie związków flawonoidowych, zazwyczaj dotąd nieznanych. Ostatnim etapem planowanych badań są testy aktywności antydrobnoustrojowej przeciwko między innymi: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Candida albicans, Streptococcus thermophilus i Lactobacillus rhamnosus, które zostaną przeprowadzone przy użyciu automatycznego czytnika wzrostu mikroorganizmów. Dwa ostatnie z wymienionych mikroorganizmów to korzystnie działające na układ pokarmowy człowieka bakterie probiotyczne, więc określenie działania badanych związków na ich wzrost, pozwoli ocenić czy są to związki bezpieczne. Połączenie metod chemicznych oraz biotechnologicznych w otrzymaniu nowych, chlorowych pochodnych flawonoidowych jest metodą innowacyjną, jednocześnie ograniczającą zastosowanie odczynników chemicznych jak i pozwalającą na uzyskanie związków o potencjalnej aktywności biologicznej z zadowalającą wydajnością.

Opis rezultatów projektu:

W wyniku realizacji projektu zsyntezowano z dużą wydajnością szereg związków flawonoidowych należących do trzech grup: chalkonów, flawanonów i flawonów, z atomem chloru umieszczonym w różnych pozycjach ich struktur. W następnym etapie otrzymane aglikony flawonoidowe poddano biotransformacji wykorzystując w tym celu wyselekcjonowane szczepy entomopatogennych grzybów strzępkowych (Beauveria bassiana KCH J1.5 i Isaria fumosorosea KCH J2). W efekcie uzyskano szereg produktów biotransformacji z przyłączoną cząsteczką zmetylowanej glukozy w różnych pozycjach ich struktur, charakteryzujące się zwiększoną rozpuszczalnością w wodzie. Związki te są nowe, nie zostały do tej pory opisane w literaturze naukowej i w związku z tym zgłoszono je do ochrony patentowej. W ostatnim etapie badań wykonano testy aktywności przeciwdrobnoustrojowej wszystkich produktów syntez oraz głównych produktów biotransformacji przeciwko wybranym szczepom mikroorganizmów z pośród gatunków: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus thermophilus, Lactococcus acidophilus, Lactococcus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus i Candida albicans. Analiza uzyskanych wyników wskazuje na pozytywny wpływ obecności atomu chloru w strukturach flawonoidów należących do trzech klas (chalkonów, flawanonów i flawonów) na aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec testowanych szczepów bakterii oraz drożdży. Ponadto zauważono, że pozycja przyłączonego atomu chloru w strukturze flawonoidu, a także jego przynależność do jednej z trzech badanych klas flawonoidów wpływa na stopień aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Przeprowadzone badania umożliwiły analizę wpływu podstawnika chlorowego na aktywność przeciwdrobnoustrojową cząsteczki flawonoidu, wypełniając istniejącą lukę w wiedzy naukowej. Co więcej, stworzona biblioteka związków flawonoidowych stanowi cenne źródło do przyszłych badań nad zależnościami między strukturą a aktywnością biologiczną. Szczególnie obiecujące pod kątem aktywności przeciwdrobnoustrojowej, właściwości fizykochemicznych i wydajności otrzymywania pochodne glikozydowe 2’-hydroksychalkonu z atomem chloru zostały wytypowane do dalszych prac badawczo-rozwojowych, których realizację podjęto w ramach projektu Lider XIV o nr rejestracyjnym 0106/L-14/ pt. „Glikozydy flawonoidowe z atomem chloru jako wielofunkcyjne, naturalne substancje konserwujące w formulacjach kosmetycznych”.

Efekty realizacji projektu:

Publikacje:

1. Krawczyk‑Łebek A.; Żarowska B.; Dymarska M.; Janeczko T.; Kostrzewa‑Susłow E. Synthesis, fungal biotransformation, and evaluation of the antimicrobial potential of chalcones with a chlorine atom; Scientific Reports 2024, 14, 15050; https://doi.org/10.1038/s41598-024-65054-9

2. Krawczyk-Łebek, A.; Żarowska, B.; Janeczko, T.; Kostrzewa-Susłow, E. Antimicrobial Activity of Chalcones with a Chlorine Atom and Their Glycosides; International Journal of Molecular Sciences 2024, 25, 9718; https://doi.org/10.3390/ijms25179718

Aktywny udział w międzynarodowych konferencjach:

1. Krawczyk-Łebek A., Perz M., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Flavones with a chlorine atom and their antimicrobial activity. Biotechnology – Research and Industrial Applications, 2024, Wrocław, Polska.

2. Krawczyk-Łebek A., Żarowska B., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Antimicrobial activity of 2’-hydroxychalcones with a chlorine atom and their glycosides. International Congress on Natural Products Research, 2024, Kraków, Polska.

3. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E.Glycosylated

dihydrochalcones with a chlorine atom obtained by biotransformation and their potential bioactivity. International Conference on Polyphenols ‐ ICP2023, 2023, Nantes, Francja.

4. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Biotransformations of flavonoids with a methyl group or a chlorine atom in cultures of entomopathogenic filamentous fungi Isaria fumosorosea KCH J2. Biotrans, 2023, La Rochelle, Francja.

5. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Flavone
glycosides with a chlorine atom obtained by biotransformation as potential membrane integrity factors and antimicrobial agents. ACCORD 2022 Interdisciplinary Conference on Drug Sciences, 2022, Warszawa, Polska.

Zgłoszenia patentowe:

1. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Sposób wytwarzania 6-chloro-4'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-flawonu. P.448607 (20.05.2024).

2. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 3’-Chloro-4'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-flawon i sposób wytwarzania 3’-chloro-4'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-flawonu. P.448608 (20.05.2024).

3. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Sposób wytwarzania 3’-chloro-4'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-flawonu. P.448609 (20.05.2024).

4. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 2’-Chloro-3'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-flawon i sposób wytwarzania 2’-chloro-3'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-flawonu. P.448610 (20.05.2024).

5. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 2-Chloro-2'-hydroksy-5’-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 2-chloro-2'-hydroksy-5’-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443909 (28.02.2023).

6. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 2’-Hydroksy-5'-chloro-3-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-chalkon i sposób wytwarzania 2’-hydroksy-5'-chloro-3-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-chalkonu. P.443910 (28.02.2023).

7. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 3-Chloro-2’-hydroksy-5'-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 3-chloro-2’-hydroksy-5'-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443911 (28.02.2023).

8. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 4-Chloro-2’-hydroksy-3-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 4-chloro-2’-hydroksy-3-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443912 (28.02.2023).

9. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 2-Chloro-2',5-dihydroksy-3’-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 2-chloro-2',5-dihydroksy-3’-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443913 (28.02.2023).

10. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. Sposób wytwarzania 3-chloro-2’-hydroksy-5'-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443914 (28.02.2023).

11. Krawczyk-Łebek A., Dymarska M., Janeczko T., Kostrzewa-Susłow E. 4-Chloro-2'-hydroksy-5’-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 4-chloro-2'-hydroksy-5’-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443915 (28.02.2023).

12. Krawczyk-Łebek A., Kostrzewa-Susłow E. 2-Chloro-2'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 2-chloro-2'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443859 (22.02.2023).

13. Krawczyk-Łebek A., Kostrzewa-Susłow E. 3-Chloro-2’-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 3-chloro-2’-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443857 (22.02.2023).

14. Krawczyk-Łebek A., Kostrzewa-Susłow E. 4-Chloro-2'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 4-chloro-2'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P443856 (22.02.2023).

15. Krawczyk-Łebek A., Kostrzewa-Susłow E. 5’-Chloro-2'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkon i sposób wytwarzania 5’-chloro-2'-O-β-D-(4''-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443860 (22.02.2023).

16. Krawczyk-Łebek A., Kostrzewa-Susłow E. Sposób wytwarzania 3-chloro-2’-O-β-D-(4’’-O-metyloglukopiranozylo)-dihydrochalkonu. P.443858 (22.02.2023).

Kierownik projektu: mgr inż. Małgorzata Świąder

Tytuł: „Zastosowanie śladu węglowego jako elementu oceny pojemności środowiska dla

bardziej zrównoważonego zarządzania przestrzenią”

Numer umowy: PRELUDIUM 18 UMO-2019/35/N/HS4/00432

Okres realizacji projektu: 19.06.2020  - 18.06.2023

Budżet: 209 554 zł

Słowa kluczowe: ślad węglowy; pojemność środowiskowa; zarządzanie przestrzenią; oddziaływanie człowieka; antropocen


Kierownik projektu: mgr inż. Jacek Łyczko

Tytuł: „Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładzie roślin z rodzaju Mentha”

Numer umowy: PRELUDIUM 18 UMO-2019/35/N/NZ9/01237

Okres realizacji projektu: 25.06.2020 - 24.06.2023

Budżet: 209 640 zł

Słowa kluczowe: analiza sensoryczna, chromatografia gazowa; enancjomery; jakość; materia roślinna; olejki eteryczne; profile aromatyczne; spektrometria mas; HS-SPME; zioła; związki aktywne zapachowo


Kierownik projektu: mgr inż. Jessica Brzezowska

Tytuł: „Wpływ dodatków pochodzenia naturalnego na formowanie się produktów reakcji Maillarda i karmelizacji oraz na właściwości biologiczne proszków owocowych”

Numer umowy: PRELUDIUM 18 UMO-2019/35/N/NZ9/03208

Okres realizacji projektu: 14.09.2020- 13.05.2024

Budżet: 206 954 zł

Słowa kluczowe: układy modelowe, soki owocowe, proszki, nieenzymatyczne brązowienie, HMF, właściwości biologiczne


Kierownik projektu: mgr inż. Kacper Świechowski

Tytuł: „Badanie wpływu wybranych właściwości biowęgla wykonanego z substratu na proces

fermentacji metanowej młóta”

Numer umowy: PRELUDIUM 18 UMO-2019/35/N/ST8/02498

Okres realizacji projektu: 01.07.2020 - 30.06.2022

Budżet: 139 999 zł

Słowa kluczowe: młóto, fermentacja metanowa, toryfikacja, piroliza, biowęgiel, biogaz, energia

Kierownik projektu: mgr inż. Klaudia Masztalerz

Tytuł: „Wpływ właściwości fizyko-chemicznych roztworów osmotycznych z udziałem ekstraktów z ziół na proces wymiany podczas odwadniania osmotycznego i suszenia surowców roślinnych”

Numer umowy: PRELUDIUM 17 UMO-2019/33/N/NZ9/00247

Okres realizacji projektu: 05.02.2020 04.02.2022

Budżet: 139 654 zł

Słowa kluczowe: odwadnianie osmotyczne; zioła; ekstrakty; suszenie; właściwości fizyczne; właściwości chemiczne


Kierownik projektu: lek. wet. Olga Rodak

Tytuł: „Wgląd w krio-stres pęcherzyków jajnikowych oraz wpływ parametrów fizykochemicznych na efektywność kriokonserwacji tkanki jajnikowej u kotowatych”

Numer umowy: PRELUDIUM 17 UMO-2019/33/N/NZ9/02999

Okres realizacji projektu: 06.02.2020  - 05.02.2023

Budżet: 195 510 zł

Słowa kluczowe: techniki wspomaganego rozrodu; kriokonserwacja; transport; witryfikacja; wolne zamrażanie; hodowla tkankowa; stres oksydacyjny; apoptoza; dzikie kotowate

Kierownik projektu: mgr inż. Grzegorz Bury

Tytuł: „Wyznaczanie precyzyjnych orbit satelitów GNSS na podstawie kombinowanych rozwiązań laserowych oraz mikrofalowych”

Numer umowy: PRELUDIUM 15 UMO-2018/29/N/ST10/00289

Okres realizacji projektu: 28.01.2019 27.01.2022

Budżet: 195 600 zł

Słowa kluczowe: orbit determination; satellite geodesy GPS; GLONASS; Galileo; BeiDou; QZSS


Kierownik projektu: mgr inż. Katarzyna Godlewska

Tytuł: „Mechanizm działania nowatorskich ekstraktów roślinnych i ich wpływ na odporność na stres Arabidopsis thaliana”

Numer umowy: PRELUDIUM 15 UMO-2018/29/N/NZ9/02430

Okres realizacji projektu: 18.02.2019 17.02.2022

Budżet: 209 997zł

Słowa kluczowe: ekstrakty roślinne; mechanizm działania; charakterystyka; związki biologicznie czynne; Arabidopsis thaliana

Kierownik projektu: mgr Katarzyna Kornicka

Tytuł: „Transfer mitochondriów, jako innowacyjna metoda przywracania macierzystości komórkom macierzystym, izolowanym z tkanki tłuszczowej koni cierpiących na syndrom metaboliczny (EMS)”

Numer umowy: PRELUDIUM 14 UMO-2017/24/N/NZ7/02343

Okres realizacji projektu: 08.10.2018 - 07.10.2020

Budżet: 139 680zł

Słowa kluczowe: mitochondria; syndrom metaboliczny koni; komórki macierzyste pochodzenia tłuszczowego

Kierownik projektu: dr Paulina Strugała

Tytuł: „Aktywność biologiczna antocyjanów acylowanych oraz ich oddziaływanie z mimetyczną błoną lipidową i albuminą ludzką”

Numer umowy: PRELUDIUM 13 UMO-2017/25/N/NZ9/02915

Okres realizacji projektu: 19.01.2018 - 18.01.2021

Budżet: 179 000 zł

Słowa kluczowe: antocyjany acylowane; aktywność: przeciwutleniająca przeciwzapalna i przeciwnowotworowa, mimetyczna błona lipidowa, płynność błony; synergizm z lekami

Kierownik projektu: mgr Marta Sylla

Tytuł: „Usługi ekosystemów a korzyści w kontekście rachunków środowisko-gospodarczych

Numer umowy: PRELUDIUM 12 UMO-2016/23/N/HS4/03416

Okres realizacji projektu: 17.07.2017 - 16.07.2021

Budżet: 111 800 zł

Słowa kluczowe: usługi ekosystemów; system rachunków gospodarczo-środowiskowych


Kierownik projektu: mgr inż. arch. kraj. Iga Solecka

Tytuł: „Model waloryzacji krajobrazu jako narzędzie do wyznaczania kierunków społeczno-ekonomicznego rozwoju gminy”

Numer umowy: PRELUDIUM 12 UMO-2016/23/N/HS4/02114

Okres realizacji projektu: 13.09.2017 - 12.09.2021

Budżet: 62 490 zł

Słowa kluczowe: krajobraz; kierunki rozwoju; model


Kierownik projektu: mgr Dorota Rzechonek

Tytuł: „Identyfikacja kluczowych genów biorących udział w regulacji metabolizmu erytrytolu, jako odpowiedzi komórkowej drożdży Yarrowia lipolytica na stres osmotyczny”

Numer umowy: PRELUDIUM 12 UMO-2016/23/N/NZ1/00003

Okres realizacji projektu: 13.09.2017 - 12.12.2020

Budżet: 146 400 zł

Słowa kluczowe: szok osmotyczny; ekspresja genów


Kierownik projektu: mgr Dorota Rzechonek

Tytuł: „Identyfikacja kluczowych genów biorących udział w regulacji metabolizmu erytrytolu, jako odpowiedzi komórkowej drożdży Yarrowia lipolytica na stres osmotyczny”

Numer umowy: PRELUDIUM 12 UMO-2016/23/N/NZ1/00003

Okres realizacji projektu: 13.09.2017 - 12.12.2020

Budżet: 146 400 zł

Słowa kluczowe: szok osmotyczny; ekspresja genów

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png