Opracowanie innowacyjnej technologii liofilizacji truskawek w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych
Projekt finansowany przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Nr projektu: POIR.01.01.01-00-0682/21
Tytuł: Opracowanie innowacyjnej technologii liofilizacji truskawek w trybie ciągłym, z kontrolą i optymalizacją on-line parametrów jakościowych produktu, opartą na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych
Dofinansowanie: 1 919 450,50 zł dla UPWr, partnera w konsorcjum
Kierownik projektu: prof. dr hab. Adam Figiel
Streszczenie projektu: W ramach projektu zostanie opracowana innowacyjna suszarka sublimacyjna o działaniu ciągłym, przeznaczona do liofilizacji cząstek truskawek. Ciepło ma być dostarczane do zamrożonego materiału w sposób hybrydowych – z wykorzystaniem różnych źródeł ciepła. Takie podejście ma skutkować skróceniem czasu liofilizacji, a tym samym obniżeniem energochłonności procesu. Ponadto sterowanie pracą suszarki będzie odbywać się na podstawie programu komputerowego korzystającego z algorytmów sztucznej inteligencji i logiki rozmytej „fuzzy logic” zintegrowanego z układem zbierania danych i „machine learning”. Pozwoli to na optymalizację parametrów jakościowych produktu oraz minimalizację zużycia energii.
W konsekwencji powstanie znacznie ulepszony produkt finalny - liofilizowane cząstki truskawek o określonym kształcie (np. w postaci kostki, plastrów) i zwiększonej jakości względem liofilizatów z klasycznego procesu.Finalne liofilizowane produkty będą cechowały się wyższą zawartością polifenoli i substancji lotnych oraz lepszą teksturą dzięki ograniczeniu problemu zapadania się struktury liofilizatu i korzystniejszymi walorami sensorycznymi. Suszarka zostanie wykorzystana przez jeden z zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Polsce. Produkt finalny będzie miał zastosowanie w przemyśle spożywczym w produkcji m.in. płatków śniadaniowych, musli, słodyczy oraz różnego rodzaju zdrowych przekąsek.