„Wzrost konkurencyjności na rynku poprzez wdrożenie innowacyjności produktowej, procesowej, technologicznej i marketingowej związanej z wylęgiem «Piskląt niemodlińskich» w zakładzie wylęgowym w Magnuszowicach”
realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00002.DDD.6509.00014.2017.08
Rok przyznania: 2018
Wartość projektu: 9 575 049 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 6 092 603 zł, z krajowych środków publicznych w wysokości 3 482 445 zł.
Partnerzy operacji:
Grupę Operacyjną ModernHatchEPI.eu, w ramach innowacyjnego projektu badawczo-rozwojowego tworzą:
- „ModernHatch” Sztuder & Wocka spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółka komandytowa – Lider
- „ModernHatch” Sztuder & Wocka spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
- SKAYLARK Tomasz Brdyś
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Wsi Magnuszowice „Wspólna Sprawa” w Magnuszowicach
Właściciele ferm drobiu:
- Weronika Wocka – Boguszyce
- Artur Wocka – Boguszyce
- Henryk Baron – Boguszyce
- Rozwita Rink – Opole
- Bogdan Drobina – Miodary
Misja i cel operacji:
Celem Grupy Operacyjnej ModernHatchEPI.eu jest opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie wylęgu piskląt – brojlerów, zmierzającej do poprawy ich jakości, zmniejszenia śmiertelności i zwiększenia ich dobrostanu, co zostanie zrealizowane poprzez realizację wspólnych przedsięwzięć obejmujących badania naukowe, prace rozwojowe oraz inwestycje, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
Projekt Grupy Operacyjnej ModernHatchEPI.eu jest odpowiedzią na nowe trendy w produkcji drobiarskiej i oczekiwania konsumentów. Jednym z kierunków produkcji kurczaków i mięsa jest ograniczanie stosowania antybiotyków. W zakładzie firmy ModernHatch w Magnuszowicach, produkowane będą pisklęta silniejsze i zdrowsze od piskląt produkowanych metodami tradycyjnymi. Wyższa zdrowotność skutkuje ograniczeniem konieczności stosowania antybiotyków, które są stosunkowo drogie oraz pozwala na lepsze wykorzystanie paszy przez prawidłowo funkcjonujący przewód pokarmowy piskląt .
Założeniem projektu jest stworzenie produktu o nazwie „pisklę niemodlińskie”, które ze względu na zastosowaną innowacyjną technologię lęgu cechować się będzie lepszą zdrowotnością i osiąganymi efektami produkcyjnymi. Technologia „troskliwego wylęgu” polegać będzie na dostępie piskląt do paszy i wody w dowolnym, optymalnym dla nich momencie w oddzielonej od niewylężonych jaj, oświetlonej komorze klujnikowej.
Operacja pn. „Wzrost konkurencyjności na rynku poprzez wdrożenie innowacyjności produktowej, procesowej, technologicznej i marketingowej związanej z wylęgiem "Piskląt niemodlińskich" w zakładzie wylęgowym w Magnuszowicach” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.