eu_green_logo_szare.png

Prace przedwdrożeniowe

  • 1. Produkt spożywczy do smarowania pieczywa o wzmocnionych właściwościach prozdrowotnych

    Innowacyjny produkt spożywczy w formie umożliwiającej smarowanie pieczywa na bazie wysuszonej brzeczki słodowej z dodatkiem naturalnych proszków owocowych oraz proszków z wytłoków owocowych. Zalety rozwiązania: brak sacharozy, wysoki potencjał bioaktywny, wysoka aktywność biologiczna, wysoka (...)

  • 2. Barwne dodatki fortyfikujące wodę pitną

    Innowacyjne kompozycje spożywcze przeznaczone do fortyfikacji wody pitnej, uzyskane na bazie naturalnych ekstraktów z owoców aronii i żurawiny (owoce czerwone), w których zawartość związków polifenolowych będzie znacząco wyższa w odniesieniu do ich ilości w surowcu. Zalety (...)

  • 3. Sposób rewitalizacji składowisk mineralnych, zwłaszcza gruntów bezglebowych

    Wynalazek dotyczy sposobu rewitalizacji składowisk mineralnych, zwłaszcza gruntów bezglebowych złożonych z drobnoziarnistych lub pylastych odpadów mineralnych poprzez wprowadzenie i wymieszanie rozprowadzonego materiału i nawozów mineralnych z podłożem i obsianie nasionami roślin. (...)

  • 4. Ekstrakcja kolagenu w formie żelatyny z kości i śrutu kostnego zwierząt rzeźnych.

    Istotą rozwiązania jest ekstrakcja kolagenu w formie żelatyny z kości i śrutu kostnego zwierząt rzeźnych, w wyniku zastosowania metody enzymatyczno-termicznej prowadzonej w roztworach wodnych. Zalety rozwiązania: wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu mięsnego, prosta i szybka metoda (...)

  • 5. Hydroliza odpadów drobiowych; cel: hydrolizaty paszowe.

    Istotą rozwiązania jest sposób produkcji hydrolizatów odpadów miękkich (głównie jelita) i twardych (min. głowy- zawierające również pierze) z procesów uboju drobiu. Zaletą rozwiązania: rozszerzenie wykorzystania odpadów na pasze dla przeżuwaczy, trzody i drobiu, innowacyjna technologia (...)

  • 6. Dozownik masła (3 warianty)

    Dozownik umożliwia odsłanianie spod opakowania tylko część kostki, z której będzie pobierany tłuszcz, natomiast pozostała część kostki masła pozostaje oryginalnie osłonięta opakowaniem, dzięki czemu masło jest zabezpieczone przed zmianami rozkładczymi. Zastosowanie: głównie gospodarstwa (...)

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg