-
1. Produkt spożywczy do smarowania pieczywa o wzmocnionych właściwościach prozdrowotnych
Innowacyjny produkt spożywczy w formie umożliwiającej smarowanie pieczywa na bazie wysuszonej brzeczki słodowej z dodatkiem naturalnych proszków owocowych oraz proszków z wytłoków owocowych. Zalety rozwiązania: brak sacharozy, wysoki potencjał bioaktywny, wysoka aktywność biologiczna, wysoka (...)
-
2. Barwne dodatki fortyfikujące wodę pitną
Innowacyjne kompozycje spożywcze przeznaczone do fortyfikacji wody pitnej, uzyskane na bazie naturalnych ekstraktów z owoców aronii i żurawiny (owoce czerwone), w których zawartość związków polifenolowych będzie znacząco wyższa w odniesieniu do ich ilości w surowcu. Zalety (...)
-
3. Sposób rewitalizacji składowisk mineralnych, zwłaszcza gruntów bezglebowych
Wynalazek dotyczy sposobu rewitalizacji składowisk mineralnych, zwłaszcza gruntów bezglebowych złożonych z drobnoziarnistych lub pylastych odpadów mineralnych poprzez wprowadzenie i wymieszanie rozprowadzonego materiału i nawozów mineralnych z podłożem i obsianie nasionami roślin. (...)
-
4. Ekstrakcja kolagenu w formie żelatyny z kości i śrutu kostnego zwierząt rzeźnych.
Istotą rozwiązania jest ekstrakcja kolagenu w formie żelatyny z kości i śrutu kostnego zwierząt rzeźnych, w wyniku zastosowania metody enzymatyczno-termicznej prowadzonej w roztworach wodnych. Zalety rozwiązania: wykorzystanie produktów ubocznych przemysłu mięsnego, prosta i szybka metoda (...)
-
5. Hydroliza odpadów drobiowych; cel: hydrolizaty paszowe.
Istotą rozwiązania jest sposób produkcji hydrolizatów odpadów miękkich (głównie jelita) i twardych (min. głowy- zawierające również pierze) z procesów uboju drobiu. Zaletą rozwiązania: rozszerzenie wykorzystania odpadów na pasze dla przeżuwaczy, trzody i drobiu, innowacyjna technologia (...)
-
6. Dozownik masła (3 warianty)
Dozownik umożliwia odsłanianie spod opakowania tylko część kostki, z której będzie pobierany tłuszcz, natomiast pozostała część kostki masła pozostaje oryginalnie osłonięta opakowaniem, dzięki czemu masło jest zabezpieczone przed zmianami rozkładczymi. Zastosowanie: głównie gospodarstwa (...)