Twórcy: Tadeusz Trziszka, Łukasz Bobak, Ewelina Siepka, Zbigniew Dobrzański, Stanisław Tronina, Wojciech Tronina
Data zgłoszenia: 28-05-2012
Nr zgłoszenia: P.399338
Data wydania decyzji: 14-04-2014
Nr patentu: 218452
Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy super lecytyna, będący mieszaniną fosfatydylocholiny i fosfatydyloetanoloaminy zestryfikowanych n-3 długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi.
Istotą wynalazku jest to, że materiałem wyjściowym są jaja specjalnie projektowane, pozyskane od niosek karmionych ad libitum standardowymi mieszankami paszowymi wzbogaconymi w olej lniany w ilości od 1 do 6%, olej rybny w ilości od 1 do 6%, suszone algi w ilości od 0,5 do 1,5%, preparat Humokarbowit w ilości od 0,5 do 2%, preparat Humobentofet w ilości od 0,5 do 2% oraz witaminę E w ilości 0,01%.
Otrzymany preparat fosfolipidowy zawiera od 90 do 97% fosfolipidów, zestryfikowanych kwasami tłuszczowymi z grupy omega 3, w tym: ALA w ilości do 5%, EPA w ilości do 1,5%, DHA w ilości do 10%.
Zalety wynalazku:
- Fosfolipidy żółtka jaja kurzego są istotnym źródłem choliny. Według licznych badań naukowych, poprzez zwiększenie stężenia acetylocholiny pełniącej funkcję neuroprzekaźnika odgrywają istotną rolę w profilaktyce niektórych schorzeń neuropsychiatrycznych, szczególnie depresji i demencji, włącznie z chorobą Alzheimera.
- Fosfolipidy mają zdolności regeneracyjne skóry i przywracają jej funkcje po urazach.
- Dieta wzbogacona fosfolipidami jaja kurzego może poprawiać zdolność uczenia się.
- Fosfolipidy przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów.
- Za stosowaniem fosfolipidów pozyskanych z żółtka jaj przemawia wysoka zawartość fosfatydylocholiny (PC) – lecytyny, dochodzącej nawet do 85%.
Zastosowanie:
- w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, zwłaszcza do wytwarzania suplementów diety;
- preparat może stanowić surowiec do kompozycji suplementów diety;
- w przemyśle kosmetycznym jako emulgator i nawilżacz.