Twórcy: Agnieszka Kita, Anna Pęksa, Artur Gryszkin
Data zgłoszenia: 16-06-2008
Nr zgłoszenia: P.385438
Data wydania decyzji: 22-06-2012
Nr patentu: 212826
Przedmiotem wynalazku są chrupki ziemniaczane, których mieszanka wyjściowa zawiera skrobię ziemniaczaną, grys ziemniaczany, kaszkę kukurydzianą, a dodatkiem są wytłoki z siemienia lnianego o prawie identycznym składzie do siemienia lnianego, jednakże o obniżonej zawartości tłuszczu. Chrupkie wyroby przekąskowe, otrzymywane w wyniku smażenia lub pieczenia ekstrudowanych półproduktów zwanych peletami (ang. pellets), stanowią stale zwiększającą się grupę produktów. Rosnące wymagania i oczekiwania konsumentów sprawiają, że producenci żywności zwracają coraz większą uwagę na jakość produkowanych wyrobów, w tym na ich cechy organoleptyczne i wartość odżywczą. Na szczególną uwagę zasługuje siemię lniane, które nadaje, produktom z jego udziałem, unikalne cechy smakowo-zapachowe, wzbogacając je jednocześnie w cenne żywieniowo składniki.
Zalety wynalazku:
- Źródło cennych żywieniowo składników: olej lniany, błonnik pokarmowy, lignany (prekursory estrogenów), witaminy z grupy B oraz liczne mikroelementy.
- Zastosowanie wytłoków lnianych wywiera korzystny wpływ na cechy organoleptyczne i funkcjonalne chrupek.
- Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym ziemniaczanym smakiem i aromatem, kruchą i delikatną teksturą, a także nieznacznie zmniejszonym stopniem ekspansji, w stosunku do chrupek bez dodatku wytłoków z siemienia lnianego.
Zastosowanie:
Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym.