eu_green_logo_szare.png

Chrupki ziemniaczane

Twórcy: Agnieszka Kita, Anna Pęksa, Artur Gryszkin

Data zgłoszenia: 16-06-2008

Nr zgłoszenia: P.385438

Data wydania decyzji: 22-06-2012

Nr patentu: 212826

Przedmiotem wynalazku są chrupki ziemniaczane, których mieszanka wyjściowa zawiera skrobię ziemniaczaną, grys ziemniaczany, kaszkę kukurydzianą, a dodatkiem są wytłoki z siemienia lnianego o prawie identycznym składzie do siemienia lnianego, jednakże o obniżonej zawartości tłuszczu. Chrupkie wyroby przekąskowe, otrzymywane w wyniku smażenia lub pieczenia ekstrudowanych półproduktów zwanych peletami (ang. pellets), stanowią stale zwiększającą się grupę produktów. Rosnące wymagania i oczekiwania konsumentów sprawiają, że producenci żywności zwracają coraz większą uwagę na jakość produkowanych wyrobów, w tym na ich cechy organoleptyczne i wartość odżywczą. Na szczególną uwagę zasługuje siemię lniane, które nadaje, produktom z jego udziałem, unikalne cechy smakowo-zapachowe, wzbogacając je jednocześnie w cenne żywieniowo składniki.

Zalety wynalazku:

  • Źródło cennych żywieniowo składników: olej lniany, błonnik pokarmowy, lignany (prekursory estrogenów), witaminy z grupy B oraz liczne mikroelementy.
  • Zastosowanie wytłoków lnianych wywiera korzystny wpływ na cechy organoleptyczne i funkcjonalne chrupek.
  • Otrzymane chrupki charakteryzują się typowym ziemniaczanym smakiem i aromatem, kruchą i delikatną teksturą, a także nieznacznie zmniejszonym stopniem ekspansji, w stosunku do chrupek bez dodatku wytłoków z siemienia lnianego.

Zastosowanie:

Wynalazek może znaleźć zastosowanie w przemyśle spożywczym.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg