eu_green_logo_szare.png

Projekty studenckie

Projekt wspiera aktywność studencką w obszarze działań na rzecz klimatu i zrównoważonego systemu żywności oraz rozwój usług dla osób studiujących, w tym przypadku dwóch stołówek studenckich. Inicjatywa obejmuje:

  • Organizację Dnia Weganizmu. Wydarzenie ma na celu zidentyfikowanie istniejących wyzwań i barier związanych z wdrażaniem zrównoważonego systemu żywnościowego na uniwersytecie, wymianę doświadczeń, wypracowanie rozwiązań oraz zebranie opinii i rekomendacji. W wydarzeniu wezmą udział studenci i kadra UPWr, a także Urząd Miasta Wrocław.
  • Przeprowadzenie ankiety dla kadry akademickiej i studentów dot. dostępu do zdrowej, roślinnej żywności na kampusie oraz preferencji związanych z dietą.
  • Szkolenia i warsztaty dla kadry zarządzającej stołówkami oraz personelu.

Koszt projektu: 4 500 - 5 000 zł
Zgłaszający projekt: Michał Węgielewski

Projekt ma na celu wprowadzenie ogólnodostepnego pianina cyfrowego na teren uczelni. Pianino cyfrowe stanowi nie tylko doskonały instrument muzyczny, ale też narzędzie, które może przyczynić się do stworzenia inspirującego i kreatywnego środowiska dla studentów oraz pracowników UPWr. Projekt zakłada konsultacje z ekspertami w celu określenia najlepszego rodzaju pianina cyfrowego do zakupu, wybór miejsca na umieszczenie instrumentu, określenie kosztów konserwacji pianina. Projekt otwiera drzwi do organizacji małych wydarzeń muzycznych w tym koncertów czy sesji improwizacyjnych tzw. jam sessions.

Koszt projektu: 4 000 - 5 000 zł
Zgłaszający projekt: Mikołaj Gertchen

Projekt ma na celu ochronę ptaków przed uderzeniami w szklane powierzchnie na terenie Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt, a także dąży do zwiększenia różnorodności ptaków i nietoperzy na kampusie. Budynki wydziału są położone w pobliżu wałów przeciwpowodziowych, Parku Biskupińskiego, ogródków działkowych ROD Biskupin oraz zabudowy jednorodzinnej z przyległymi ogrodami. Ta lokalizacja sprawia, że teren jest atrakcyjny dla ptaków, nietoperzy i innych zwierząt.

W ramach projektu przewidziano zabezpieczenie najbardziej niebezpiecznych szklanych powierzchni na kampusie. Planowane są również działania takie jak montaż budek lęgowych i nasadzenia roślin, które mają przyciągnąć więcej ptaków i nietoperzy, tworząc bogatsze środowisko na terenie kampusu. Projekt zakłada też instalację tablic informacyjnych, które mają zwiększyć świadomości studentów i lokalnej społeczności na temat potrzeby ochrony tych gatunków.

Dodatkowo, projekt wspiera praktyczne aspekty nauki, umożliwiając studentom obserwację i badanie różnorodności zwierząt w ich naturalnym środowisku.

Koszt projektu: 50 000 zł
Zgłaszający projekt: Regina Grugiel, Sandra Krzemińska, Olga Łuczak

Projekt ma na celu wprowadzenie zrównoważonych praktyk gospodarowania odpadami, obejmujących zakup koszy do segregacji i prowadzenie kampanii edukacyjnej wśród studentów. Planowana jest też analiza potencjału energetycznego odpadów, której wyniki posłużą do stworzenia bazy wiedzy dla koła naukowego „BioEnergia” zajmującego się zrównoważonym rozwojem i odnawialnymi źródłami energii.

Projekt obejmuje 3 etapy:

Etap 1: Utworzenie mapy rozmieszczenia pojemników na kampusie Biskupin, w których brakuje koszy na segregacje, dobierając je według potrzeb użytkowników. Na przykład, w sekretariacie pojawi się większy pojemnik na makulaturę, a w bufecie – pojemniki na różne rodzaje odpadów.

Etap 2: Zakup pojemników na odpady, zgniatarek do butelek i tablic informacyjnych o segregacji i gospodarce zamkniętej, zgodnie z przygotowanym projektem.

Etap 3: Analiza energetyczna odpadów, w tym charakterystyka odpadów w różnych lokalizacjach (np. wyjście z budynku, bufet), aby określić ich rodzaj i ilość.

Koszt projektu: 27 830 zł
Zgłaszający projekt: Patrycja Bernacka, Paulina Cisek, Maksymilian Fedorczak, Maja Kardamasz

Projekt „Szklarnia – Chill&Study" ma na celu przekształcenie wnętrza byłego bufetu i patio w budynku F8 na Kampusie Biskupin, wykorzystując naturalne elementy. „Szklarnia" będzie otoczonym roślinami i słońcem miejscem do nauki, odpoczynku, pracy grupowej i integracji dla studentów i pracowników UPWr. Dawne pomieszczenie bufetu zaadaptowano do aktualnych potrzeb studentów i pracowników. Nieużytkowaną część gastronomiczną pomieszczenia oddzielono kotarą, którą traktuje się jako tymczasową barierę do momentu znalezienia najemcy na część gastronomiczną. 

Projekt dzieli przestrzeń na strefy pracy grupowej, indywidualnej i odpoczynku, przewidując także regał do bookcrossingu. W projekcie zaplanowano usunięcie fragmentu patio na rzecz roślin owadopylnych i brzozy, utworzenie tablicy ogłoszeń i zainstalowanie zbiornika na deszczówkę.

Koszt projektu: 50 000 zł
Zgłaszający projekt: Julia Ratajczak, Karolina Kelner

szklarnia_-_chillstudy-01.png

szklarnia_-_chillstudy-02.png

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg