eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Sery, wina i tłumy wrocławian

Podczas kolejnej edycji Święta sera i wina tłumy wrocławian nie tylko miały okazję zrobić zakupy u najlepszych dolnośląskich winiarzy i serowarów. Były też warsztaty, konkursy, wykłady i plenerowe gotowanie.

Podczas dwudniowego Święta sera i wina w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym na wrocławskich Pawłowicach obowiązywał podział tematyczny – w sobotę atrakcje poświęcone były serom i serowarstwu, a w niedzielę królowało wino. Pierwszego dnia chętni mieli więc okazję zwiedzić serowarnię w Centrum Produktu Regionalnego i zobaczyć, jak powstaje ser.

serowarnia
Zwiedzanie serowarni
fot. Tomasz Lewandowski

Specjalnie z myślą o najmłodszych przygotowano też warsztaty poświęcone zdrowym śniadaniówkom, podczas których można było się dowiedzieć, jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie i co powinno znaleźć się lunch boxie ucznia. Podczas otwartych warsztatów dr Marek Szołtysik opowiadał, czym się różni gouda od ementalera, skąd w serze biorą się dziury, dlaczego cheddar jest najpopularniejszym serem na świecie i czy serowarzy we Włoszech czy Francji dzielą się swoimi tajemnicami.

zdrowe śniadaniówki
Warsztaty dla dzieci ze zdrowych śniadaniówek
fot. Martyna Kostrzycka

Podczas tych opowieści słuchacze mogli spróbować przygotowanych kilku najbardziej charakterystycznych rodzajów serów – co było wstępem do mini konkursu. Ochotnicy mieli za zadanie rozpoznać scharakteryzowane wcześniej gatunki, a nagrody w tej zabawie ufundowała Serownia Kuchary, kierowana przez Ilonę Michalską. Roli wodzireja podjął się finalista Master Chefa, Mariusz Szwed, który na środku polany w przypałacowym parku na wielkiej patelni przygotował kwaśnicę, ale też pytał serowarów i winiarzy, którzy na Pawłowice przyjechali ze swoimi produktami, o sery, wina, a także o przywiezione dodatki.

Goście i najlepsze sery

Tradycyjnie gości w sobotę powitał rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Krzysztof Kubiak, który z tarasu zaprezentował też uczestnikom Święta sera i wina nowych prorektorów – ds. studenckich i edukacji prof. Annę Czubaszek, ds. rozwoju uczelni i kadr prof. Krzysztofa Pulikowskiego, ds. relacji społeczno-gospodarczych prof. Szymona Szewrańskiego i ds. nauki prof. Andrzeja Zachwieję.

władze upwr
Nowe władze na UPWr: (od lewej) prorektor ds. relacji społeczno-gospodarczych prof. Szymon Szewrański, były kanclerz Marian Rybarczyk, prorektor ds. studenckich i edukacji prof. Anna Czubaszek, rektor prof. Krzysztof Kubiak, prorektor ds. rozwoju uczelni i kadr prof. Krzysztof Pulikowski, i prorektor ds. nauki prof. Andrzej Zachwieja
fot. Tomasz Lewandowski

Rektor Kubiak, życząc wszystkim dobrej zabawy, wspominał, że w pałacu pawłowickim mieszkał, kiedy zaczynał swoją pracę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i był młodym asystentem.

sery
Sery regionalne
fot. Martyna Kostrzycka

Finałem pierwszego dnia Święta sera i wina było rozstrzygnięcie konkursu serowarskiego na najlepszy ser 2024 roku. Przewodnicząca jury, prof. Anna Dąbrowska podkreśliła wysoki poziom zgłoszonych produktów, nie kryjąc, że wybór był trudny.

konkurs serowy
Konkurs na najlepszy ser
fot. Tomasz Lewandowski

W kategorii Sery dojrzewające twarde za najlepszy uznano ser Kucharski z pieprzem wyprodukowany w Serowni Kuchary, w kategorii Sery dojrzewające miękkie – Niebieską krówkę serowarni Dom na wzgórzu, w kategorii Sery świeże i krótko dojrzewające w tym twarogi – twarożek półtłusty w sosie pikantnym na bazie oliwy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu, a w kategorii Inne wyroby z mleka za najlepsze uznano dwa produkty – deserek jogurtowy Delicja z morelą Serowni Kuchary oraz Karmelową pokusę z serowarni Pewne źródło. Laureaci konkursu otrzymali vouchery na zakupy w sklepie serowar.pl ufundowane przez Jakuba Krężela.

ser
Sery regionalne
fot. Martyna Kostrzycka

W jury pod przewodnictwem prof. Anny Dąbrowskiej zasiadali także: prorektor Anna Czubaszek, prof. Barbara Żarowska – dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, prof. Joanna Chmielewska – prodziekan WBiNoŻ, prof. Józefa Chrzanowska oraz dr Marek Szołtysik – koordynator Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności Centrum Innowacyjnych Technologii UPWr.  

Studenckie gotowanie

W niedzielę, czyli podczas „winnego” dnia, goście Pawłowic mogli uczestniczyć w warsztatach winiarskich, kiszonkowych (te przygotowało gospodarstwo Sznajder), a także w warsztatach dla dzieci, podczas których przygotowywano przekąski z mleka. Słuchaczy do sali balowej przyciągnęła Agnieszka Kluszczyńska znana jako „Ta babka od wina” – prawniczka, która porzuciła karierę adwokacką na rzecz promowania kultury winiarskiej. W pałacu opowiadała o enoturystyce, czyli zwiedzaniu nie tylko Europy, ale też Polski szlakiem winnic.

Ta babka od wina
Wykład otwarty o enoturystyce
fot. Tomasz Lewandowski

Tłumy ustawiły się w kolejce do gulaszu z sosem z sezonowymi warzywami z dodatkiem wina – Mariusz Szwed nakarmił wszystkich głodnych i zmarzniętych, bo choć słońca nie brakowało, to jednak powietrze było już zdecydowanie jesienne.

Mariusz Szwed
Mariusz Szwed nakarmił uczestników imprezy
fot. Martyna Kostrzycka

Drugiego dnia Święta rozstrzygnięto też dwa konkursy. W pierwszym do szranków stanęli studenci WBiNoŻ – w preselekcji do finału komisja w składzie dr Danuta Figurska-Ciura, Zbigniew Koźlik i dr Marzena Styczyńska wybrała troje finalistów. I ta trójka na oczach publiczności miała za zadanie ugotować danie, które zachwyci drugie jury. Propozycje finalistów oceniali przewodniczący jury prof. Maciej Bienkiewicz, prodziekan WBiNoŻ, Mariusz Szwed, Agnieszka Kluszczyńska, Zbigniew Koźlik, a sam „Pojedynek mistrzów kuchni” poprowadziła dr Marzena Styczyńska.

konkurs kulinarny
Konkurs kulinarny wygrała Hanna Palianskaya, która zaproponowała pierożki z kozim serem i suszonymi pomidorami
fot. Martyna Kostrzycka

Wygrała Hanna Palianskaya, która zaproponowała pierożki z kozim serem i suszonymi pomidorami (jak się okazało przy wręczaniu dyplomów, Hania pierogi zrobiła pierwszy raz w życiu). Drugie miejsce zajęła Julia Morgała, która przygotowała sarnę w sosie pomarańczowo-winnym z kluseczkami z koziego sera. Aleksander Chohura, który zaproponował do oceny krewetki w winie z serową grzanką i chipsem serowym, zajął trzecie miejsce. Wszyscy uczestnicy konkursu to studenci kierunku Technologia i organizacja gastronomii, a oprócz dyplomów dostali też nagrody ufundowane przez rektora UPWr – zdobywczyni pierwszego miejsca 3000 zł, drugiego – 2000 zł, a trzeciego 1000 zł.

kiermasz
Na kiermaszu można było zaopatrzyć się w przepyszne regionalne produkty
fot. Tomasz Lewandowski

Vouchery na mini degustację win ufundowała zaś dla całej trójki Agnieszka Kluszczyńska. Gratulacje uczestnikom konkursu złożyła też prorektor ds. studenckich i edukacji prof. Anna Czubaszek, podkreślając, że jest dumna ze zdolnych studentów, którzy w życiu zawodowym będą reprezentować w przyszłości Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ale przede wszystkim wydział, z którego ona sama się wywodzi.

Wina na finał

Finałem drugiego dnia był tradycyjny już konkurs na najlepsze wina – przewodnicząca jury prof. Aneta Wojdyło nie kryła, że i tutaj wybór był trudny, a w ocenie wspierali ją Huertas Maria Diaz Mula i prof. Joanna Chmielewska. Do konkursu zgłoszono 25 win w pięciu kategoriach.

kiermasz
Na kiermaszu można było także spróbować polskich win
fot. Tomasz Lewandowski

W kategorii Polskie wina musujące pierwsze miejsce zajęła Winnica Piotranka i wino Pinot noir 2022, wyróżniono Winnicę Adorię za wino musujące Chardonnay. W kategorii Polskie wina białe pierwsze miejsce przyznano Winnicy Ramut za wino Riesling 2023, drugie miejsce ex aequo Winnicy Bielawskiej za wino Pinot blanc 2023 i tej samej winnicy za wino Chardonnay 2023. W kategorii Polskie wina różowe pierwsze miejsce także zajęła Winnica Bielawska – za wino Retlin 2023.

degustacja win
Degustacja win podczas warsztatów winiarskich
fot. Tomasz Lewandowski

W kategorii Polskie wina czerwone jury za najlepsze uznało wino Zweigato 2022 Winnicy Trzebnickiej, drugie miejsce zajęły Winnica Vertigo i wino Rudawy oraz Winnica Bielawska za Pinot noir 2022. Trzecie miejsce jury przyznało Winnicy Trzebnickiej za Pinogato 2022. W ostatniej kategorii – Polskie wina pomarańczowe – za najlepsze uznano wino Souvigato orange 2023 Winnicy Trzebnickiej.

kk

 

Powrót
30.09.2024
Głos Uczelni
wydarzenia
Galeria zdjęć

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png