eu_green_logo_szare.png

Aktualności

V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych

Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.

Ponad 3 tysiące osób odwiedziło w niedzielę 23 września pawłowicki pałac – V Święto sera i wina ściągnęło tłumy wrocławian, smakoszy, serowarów-amatorów i tych, którzy planują założyć własne winnice, ale też i tych, którzy chcieli wysłuchać Roberta Makłowicza i jego opowieści o polskich smakach i zrobić sobie zdjęcie z gwiazdą.

ssiw_2018-2

fot. Tomasz Lewandowski

W sobotę tradycyjnie już na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności odbyły się warsztaty specjalistyczne dla producentów serów i win, a także dla konsumentów i producentów żywności z Dolnego Śląskiego – dotyczyły m.in. wad serów dojrzewających i sposobów ich eliminowania, uprawy winorośli i winifikacji białego wina czy strategii produkcji i promocji dolnośląskich produktów żywnościowych zgodnych z filozofią i zasadami ruchu Slow Food.

W niedzielę warsztaty organizowały Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie i Stowarzyszenie Slow Food Dolny Śląsk. Ale wielkie święto smakoszy odbyło się w niedzielę – do stoisk, gdzie można było kupić sery zagrodowe, dolnośląskie wina, cydry, miody, a nawet lawendę ustawiały się kolejki kupujących. Gości przywitał gospodarz Centrum Edukacyjno-Rozwojowego Uniwersytetu Przyrodniczego rektor prof. Tadeusz Trziszka, który podkreślił, że dzięki takim projektom jak Święto sera i wina naukowcy mogą przekazywać swoją wiedzę, ale też i uczyć się od praktyków.

ssiw_2018-6

fot. Tomasz Lewandowski

Profesor Trziszka podkreślił również znaczenie współpracy uczelni z samorządem dolnośląskim, dzięki której powołano do życia Zieloną Dolinę Żywności i Zdrowia. – Jesteśmy szczęśliwi, bo współpraca jest fantastyczna, a swój wyraz znajduje w promowaniu prozdrowotnych produktów wytwarzanych przez dolnośląskich producentów i rzemieślników – mówił rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, nie kryjąc, że tak jak Zielona Dolina Żywności i Zdrowia ma wesprzeć rodzimych wytwórców, tak certyfikaty przyznawane przez nią tym najlepszym mają być znakiem najwyższej jakości i wartości prozdrowotnych.

Marszałek województwa dolnośląskiego Cezary Przybylski nie krył, że jest pod wrażeniem zainteresowania świętem. – To jest bardzo ważne wydarzenie dla Dolnego Śląska, który jest najdynamiczniej rozwijającym się regionem nie tylko w Polsce, ale i w całej Unii Europejskiej, również pod kątem produkcji żywności. Po okresie kryzysu, jaki nastąpił po 1989 roku, kiedy upadło wiele przetwórni i mleczarni, dzisiaj wracamy z nową jakością, łącząc sferę nauki, produkcji ze sferą publiczną, czyli urzędem marszałkowskim, który wspiera dolnośląskie rolnictwo i regionalnych wytwórców żywności.

ssiw_2018-4

fot. Tomasz Lewandowski

Gości przywitała też wicemarszałek województwa Ewa Mańkowska, a prawdziwe tłumy zebrały się wokół pałacowego tarasu, by wysłuchać gawędy gościa specjalnego V Święta sera i wina – Roberta Makłowicza, który ze swadą opowiadał o kosmosie smaków polskich, tłumacząc, dlaczego kotlet schabowy wbrew pozorom wcale nie jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni, a Dolnoślązacy mają wielkie szczęście, bo „każdy jest skądś”, a to oznacza, że przywiózł ze sobą określoną tradycję, również te kulinarną. – I te różne tradycje, które spotkały się tu, w jednym miejscu, tworzą niezwykłą mieszankę pełna bogactwa smaków – przekonywał ceniony krytyk kulinarny, przypominając, że choć jest krakusem, Dolny Śląsk i Wrocław ceni sobie szczególnie i często tu bywa.

Kulminacją niedzielnego spotkania były jak zwykle nagrody dla najlepszych. W konkursie serowarskim w kategorii serów świeżych i krótko dojrzewających w tym twarogów wygrała ricotta Owcza kraina Dominika Modlasińskiego, w kategorii inne wyroby z mleka – kefir owczy Agnieszki i Macieja Żaków oraz „Śmietanówka” Bogusławy Szpak, a w kategorii serów twardych dojrzewających ser owczy Kwiaty polne Moniki i Waldemara Lasoniów. Kwiatom polnym przyznano także Grand Prix Smak Roku 2018.

ssiw_2018-5

fot. Tomasz Lewandowski

W konkursie winiarskim Winnica Jakubów Michała Pajdosza zdobyła złoty medal dla najlepszego wina w kategorii polskich win białych za Traminer 2017, srebrny w kategorii polskie wina czerwone za Rondo/Regent 2016, brązowy w kategorii wina czerwone polskie za Dornfelder 2016, srebrny w kategorii polskie musujące za Yacobus Sekt oraz brązowy w kategorii polskie słodkie za Solaris 2017. Winnica Moderna zdobyła medal srebrny w kategorii polskie białe za Johanniter 2017 oraz za Chardonnay 2017. Winnica Jadwiga otrzymała srebrny medal w kategorii polskie białe za Johanniter 2017 oraz brązowy w kategorii polskie białe za Muscaris 2017. Brązowy medal w kategorii wina polskie białe przyznano Winnicy Wzgórz Trzebnickich za Riesling 2016, Winnicy Jaworek za Riesling 2017, Winni Alvarium za Alvarium Cuvee, Winnicy Kindler za Riesling 2017. Brązowy medal w kategorii polskie wino czerwone zdobyła Winnica Agat za wino Rondo 2017.

ssiw_2018-3

fot. Tomasz Lewandowski

Podczas V Święta sera i wina po raz pierwszy przyznano również certyfikaty Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia. Otrzymały je: pierogi z karpia milickiego produkowane przez Stawy Milickie w Rudzie Sułowskiej, koziniec – ser kozi dojrzewający z gospodarstwa ekologicznego „Kozia Łąka” w Łomnicy koło Jeleniej Góry, ser tylżycki z Przetwórstwa Farmerskiego Sery Ślubowskie Igora Pietrzyka, gouda farmerska z „Wańczykówki” Lucyny Wańczyk w Krzeszowie, masło tradycyjne z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu, kapusta kiszona z Doliny Baryczy z gospodarstwa rolnego Michała Sznajdera Kiszone Warzywa z Doliny Baryczy w Karnicach, bioaktywny napój z aronii Aronia+ spółki Vianat z Jasionki, kwas chlebowy Młody Buk produkowany przez Zakład Robót Elektrycznych EL-Mont w Bielawie, jarmuż ekologiczny z gospodarstwa ekologicznego Eweliny i Grzegorza Chorążyczewskich z Doboszowic oraz naturalna mąka z pszenicy z młyna gospodarczego Jerzego Sznajdera w Skokowej. Laureatów tego wyróżnienia przedstawimy na stronie „Głosu Uczelni” 25 września.

ssiw_2018

fot. Tomasz Lewandowski

V Święto sera i wina – Spotkanie regionów zostało zorganizowane we współpracy z Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim, Stowarzyszeniem Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, Stowarzyszeniem Winnice Dolnośląskie i Stowarzyszeniem Slow Food w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie (projekt współfinansowany ze środków UE w ramach działania „Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju”. Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020).

kbk

Powrót
24.09.2018
Głos Uczelni
wydarzenia
Galeria zdjęć

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg