eu_green_logo_szare.png

Wsparcie lokalnych rolników i producentów żywności

W ramach współpracy z lokalną społecznością rolników i producentów żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zapewnia dostęp do Laboratorium Badań Żywności oraz Centrum Analiz Jakości Środowiska. Oferujemy również rozwiązania technologiczne, na które składają się metody opracowane przez naszych naukowców, między innymi:

Badanie płodów rolnych, pasz i produktów spożywczych

  • Ocena składu kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych tłoczonych na zimno

Instytut Agroekologii i Produkcji Roślinnej
dr inż. Anna Wondołowska-Grabowska
email: anna.wondolowska-grabowska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1634

  • Odwadnianie osmotyczne i suszenie surowców roślinnych oraz analiza właściwości fizycznych otrzymanych suszy

Instytut Inżynierii Rolniczej
prof. dr hab. inż. Krzysztof Lech
email: krzysztof.lech@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5959

  • Monitorowanie i obniżanie zawartości związków toksycznych naturalnie występujących w surowcach roślinnych oraz w otrzymanych z ich udziałem produktach

Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
dr hab. inż. Elżbieta Rytel, prof. uczelni
email: elzbieta.rytel@upwr.edu.pl
tel. 71 320 7768

  • Badania żywności na każdym etapie produkcji, pasz, wody, produktów rolno-spożywczych, materiału biologicznego, nowo uzyskiwanych technologicznie preparatów i innych surowców pod kątem zanieczyszczenia śladowymi pierwiastkami toksycznymi (ołowiem Pb, kadmem Cd, arsenem As) zgodnie z aktualnymi wymaganiami prawnymi oraz pod kątem zawartości/stężenia pierwiastków mineralnych( m.in. magnezu Mg, cynku Zn, żelaza Fe, miedzi Cu, manganu Mn, potasu K, wapnia Ca, sodu Na, fosforu P)

Katedra Żywienia Człowieka
dr inż. Marzena Styczyńska
email: marzena.styczynska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1003

  • Wpływ stosowania różnego rodzaju dodatków paszowych (składniki mineralne, probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, dodatki fitogenne i inne) na zdrowie, produkcyjność i jakość produktów pozyskiwanych od zwierząt gospodarskich
  • Kształtowanie profilu kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia zwierzęcego
  • Poprawa stabilności oksydacyjnej lipidów mięśni (lub jaj) przy użyciu odpowiednio dobranych źródeł naturalnych przeciwutleniaczy
  • Ocena wpływu wybranych czynników żywieniowych na wybrane mierniki statusu antyoksydacyjnego u drobiu (lub innych gatunków zwierząt)
  • Opracowywanie metod sterowania jakością zwierząt rzeźnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników genetycznych i  żywieniowych oraz technologii i techniki obrotu żywcem
  • Czynniki przyżyciowe i poubojowe wpływające na przebieg procesów biochemicznych oraz przydatność  technologiczną mięsa

Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
dr inż. Barbara Król, prof. uczelni
email: barbara.król@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5832

Badania przydatności nawozowej

  • Badanie preparatów humusowych, kompostów, biowęgli i innych materiałów o szerokim zastosowaniu w glebie
  • Produkty PRP w kształtowaniu żyzności gleby

Instytut Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska
dr hab. inż. Agnieszka Medyńska-Juraszek, prof. uczelni
email: agnieszka.medynska-juraszek@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5630

  • Ocena reakcji warzyw i roślin przyprawowych na zastosowanie nawozów o nowej formulacji, biostymulatorów oraz środków ochrony roślin
  • Ocena biologicznej skuteczności, składników mineralnych (mikro- i makroskładniki) i biostymulatorów opartych na pierwiastkach korzystnych dla roślin w uprawie drzew owocowych. Ich wpływ na wielkość, jakość oraz parametry technologiczne plonu

Katedra Ogrodnictwa
prof. dr hab. inż. Katarzyna Adamczewska-Sowińska
email: katarzyna.adamczewska-sowinska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 1725

  • Ocena zmian właściwości fizykochemicznych gleb pod wpływem stosowania różnych substancji. Wyznaczanie optymalnych dawek. Zwiększanie dostępności dla roślin rezerw makro i mikroskładników oraz oddziaływania różnych substancji na pojemność sorpcyjną i stan zakwaszenia gleb
  • Ocena możliwości stosowania nawozów niekonwencjonalnych w produkcji roślinnej

Katedra Żywienia Roślin
Teresa Rafalska
email: teresa.rafalska@upwr.edu.pl
tel. 71 320 5605

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg