83 zgłoszone piwa, w tym 37 z browarów. Bardzo wysoki poziom i wyrównana konkurencja. Sędziowie Akademii Dobrego Piwa organizowanej przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wybrali te najlepsze.
Akademia Dobrego Piwa to konkurs, który nierozerwalnie związany jest z podyplomowymi studiami z technologii piwowarstwa – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był pierwszą uczelnią w Polsce, która uruchomiła kierunek adresowany do absolwentów szkół wyższych, szczególnie kierunków związanych z technologią żywności i pokrewnych, pasjonatów, potencjalnych właścicieli i pracowników minibrowarów i browarów. Ogromne zainteresowanie tymi studiami sprawiło, że UPWr zdecydował się na kolejny krok – konkurs, w którym piwa oceniane są w czterech kategoriach. W tym roku odbyła się już jego trzecia edycja.
Podczas uroczystej gali gości przywitał rektor Tadeusz Trziszka, który podkreślał, że to wielki sukces prof. Joanny Kawy-Rygielskiej, kontynuującej dzieło rozpoczęte przez docenta Jerzego Kiersnowskiego i profesora Józefa Błażewicza. – To jej zapał, zaangażowanie i kreatywność dały nam palmę pierwszeństwa na wschodzącym rynku polskiego piwowarstwa – podkreślił rektor Tadeusz Trziszka, gratulując od razu Joannie Kawie-Rygielskiej odebranej kilka dni temu w Belwederze nominacji profesorskiej.
Rektor Tadeusz Trziszka gratulował prof. Joannie Kawie-Rygielskiej nominacji belwederskiej fot. Tomasz Lewandowski
Mówiąc o nowatorskim spojrzeniu na piwowarstwo, profesor Trziszka przypomniał, że studia podyplomowe na UPWr to odpowiedź na tzw. rewolucję piwną, która w Polsce rozpoczęła się w 2011 roku. Jej efekty nie tylko zaskakują birofili, ale też warte są uwagi ekonomistów: wartość dochodów z rynku browarów w 2014 roku wyniosła w Polsce 10 miliardów złotych, branża zatrudnia ponad 200 tysięcy ludzi, liczba małych browarów wzrosła z 29 do ponad 200 i to w ciągu pięciu lat.
Obecnie 318 browarów produkuje rocznie około 40 milionów hektolitrów piwa – przed nami w Europie są tylko Niemcy i Wielka Brytania. Pod względem spożycia piwa zajmujemy na kontynencie czwarte miejsce – na pierwszym są Czesi.
Obecnie 318 browarów produkuje rocznie około 40 milionów hektolitrów piwa – przed nami w Europie są tylko Niemcy i Wielka Brytania. Pod względem spożycia piwa zajmujemy na kontynencie czwarte miejsce – na pierwszym są Czesi.
Nic więc dziwnego, że do konkursu Akademia Dobrego Piwa zgłoszono 83 piwa, które oceniano w czterech kategoriach. W kategorii pierwszej – piwa uwarzone na warsztatach przez studentów III edycji studiów podyplomowych „Technologia Piwowarstwa” – miejsce pierwsze zdobył Koźlak pszeniczny lodowy (wymrażany), uwarzony przez Dominikę Diller, Krzysztofa Banasiuka,
Marka Cichego i Mateusza Dziekońskiego, na miejscu drugim znalazł się Oyster Stout gotowany z węglanem wapnia Dzmitry’ego Fursevicha, Tomasza Grajka i Michała Matysiaka, a na trzecim Wild American Wheat Żanety Zajiczek, Kacpra Kwintala i Artura Śmierzchalskiego. Do konkursu zgłoszonych zostało 17 piw, nad którymi pracowało 12 zespołów, w skład których weszło łącznie 37 osób.
W kategorii drugiej, w której w szranki stanęło 29 piw uwarzonych przez 17 osób, oceniano piwa przygotowane przez studentów/absolwentów/pracowników UPWr. Tutaj miejsce pierwsze zajęło Specialty IPA „Lekki Vermount” Adama Głowackiego, studenta Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, drugie – Classic Style Smoked Beer „Rauch Doppelbock” Tomasza Podeszwy, absolwenta pierwszej edycji studiów podyplomowych Technologia Piwowarstwa, a na trzecie – Fruit Beer „Śliwkowe Pszeniczne” Michała Matysiaka, studenta III edycji studiów podyplomowych z technologii piwowarstwa.
Rodzinne zdjęcie nagrodzonych i wyróżnionych za uwarzenie najlepszych piw fot. Tomasz Lewandowski
Kategoria trzecia – piwa w stylach klasycznych uwarzone przez browary – oceniano 20 piw z 12 browarów. Tutaj miejsce pierwsze zdobyło Weissbier „Pszeniczne” z Browaru Wielka Wyspa we Wrocławiu, na drugim miejscu znalazł się Baltic Porter „Pirat” z Browaru Profesja, również we Wrocławiu, a na trzecim – Fruit Beer „Odskocznia” z Browaru NOOK działającego w Warszawie.
– Ze względu na wysoki i wyrównany poziom zdecydowaliśmy się też przyznać wyróżnienia – podkreślił przewodniczący jury Rafał Kowalczyk. Te wyróżnienia trafiły do Browaru Caminus w Kątach Wrocławskich za Oatmeal Stout „Tres” a w kategorii czwartej, w której oceniano piwa w stylach nowofalowych, uwarzone przez browary – do Browaru Pilica za Amber Ale oraz do Bowaru Stu Mostów za Specialty IPA „Salamander Strawberry Milkshake IPA”. W tej kategorii miejsce pierwsze zdobyło piwa India Pale Ale „MO.ES” Browaru Pilica, a drugie i trzecie przyznano Browarowi Profesja, za Braggot „Bartnik” i Fruit Beer „Kanclerz z malinami”.
Nagrodzeni nie kryli, że ich sukcesy to efekt pracy zespołowej.
– Piwo to dzieło wielu ludzi, zaangażowanych i oddanych swojej pracy. To zespół decyduje o sukcesie – podkreślali zdobywcy pierwszych miejsc.
Do Kapituły Sędziowskiej UPWr zaprosił sześcioro specjalistów. To Rafał Kowalczyk, przewodniczący jury, Maja Darb, Krzysztof Lechowski, Rajmund Komosiński, Sebastian Baranowski i Filip Dąbrowski Piwa oceniało jury w Rafał Kowalczyk jest sędzią w międzynarodowych konkursach piw, m.in. World Beer Cup (USA), Great American Beer Festival (USA), International Beer Cup (Japonia), Brussels Beer Challange (Belgia). Jest też współorganizatorem i szefem jury polskiego profesjonalnego konkursu piw GoodBeer. Maja Darb, absolwentka Wydziału Biotechnologii Nauk o Żywności UPWr, jest specjalistą ds. sensoryki w Kompanii Piwowarskiej w Browarze Poznań.
Rafał Kowalczyk poprowadził krótkie warsztaty z sensoryki fot. Tomasz Lewandowski
Kolejny sędzia – Krzysztof Lechowski – jest współtwórcą i wieloletnim wykładowcą pierwszych w Polsce kursów dla sędziów piwnych, jurorem w ponad 100 konkursach piw domowych i komercyjnych, w tym m.in. dwa razy podczas European Beer Star w Niemczech. W latach 2013-2016 był prezesem Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, a Rajmund Komosiński to certyfikowany sędzia Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, z zamiłowania piwowar domowy, od 2016 roku Prezes Dolnośląskiego Oddziału Terenowego PSPD. Jest też organizatorem Gwiazdkowego Konkursów Piw Domowych oraz kursów sensorycznych, prowadzonych we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu. Członkiem Stowarzyszenia jest również Sebastian Baranowski, a Filip Dąbrowski, absolwent UPWr na co dzień związany jest z Browarem Stu Mostów.
Podczas gali nie tylko nagrodzono najlepszych piwowarów, ale też Rafał Kowalczyk poprowadził krótkie warsztaty z sensoryki, podkreślając bogactwo smaków i zapachów piwa, z którego laicy rzadko kiedy zdają sobie sprawę.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.