Kilka tysięcy wrocławian przyjechało do Pawłowic na VI Święto sera i wina. Nie tylko mogli kupić sery i wina, ale też wysłuchać gawędy Katarzyny Bosackiej i kibicować uczestnikom studenckiego konkursu o tytuł mistrza kuchni, w którym walczono o Nagrodę Rektora.
Szóste już Święto sera i wina okazało się sukcesem – najlepszym dowodem były tłumy wrocławian, które wykorzystały piękną pogodę do pikniku w pawłowickim parku. Czekały na nich stoiska z serami wytwarzanymi tradycyjnymi metodami, winami z winnic m.in. z Dolnego Śląska, Opolszczyzny, Lubuskiego, tradycyjnymi wędlinami i chlebem. Ale podczas święta był czas nie tylko na kupowanie i smakowanie. Dla najmłodszych dr Monika Maćków i dr Ewa Piotrowska przygotowały warsztaty kulinarne, nie zapomniano też o dorosłych, dla których zorganizowano laboratorium smaku sera i wina. Serowarskie warsztaty przygotował dr Marek Szołtysik, a winiarskie sommelier Krzysztof Porębski oraz prof. Aneta Wojdyło i dr Joanna Chmielewska.
Warsztaty kulinarne dla najmłodszych jak co roku cieszyły się ogromną popularnością fot. Tomasz Lewandowski
Po raz pierwszy podczas święta zorganizowano pojedynek mistrzów kuchni – udział w nim wzięli studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, którzy walczyli o Nagrodę Rektora. Do wygrania było 3000 zł za zajęcie pierwszego miejsca, 2000 zł – drugiego i 1000 zł – trzeciego.
Do konkursu zgłosiło się 13 uczestników, w finale znalazło się pięciu studentów. Ich zmagania na oczach publiczności komentowali Zbigniew Koźlik, szef kuchni w hotelu HP Park Plaza i dr Danuta Figurska-Ciura, która żartowała, że własnych dzieci – czyli studentów – oceniać nie może, więc nie ma jej w jury.
Magdalena Wypych, zdobywczyni I miejsca w konkursie mistrzów kuchni walczących o Nagrodę Rektora fot. Tomasz Lewandowski
– To studenci naszych studiów dualnych kierunku technologia i organizacja gastronomii, w których bardzo ważną częścią jest 13-miesięczny staż u pracodawców. Bardzo im wszystkim kibicuję, bo to zdolna i pracowita młodzież, która chce się uczyć i chce zdobywać doświadczenie – powiedziała dr Figurska-Ciura.
Święto sera i wina – po prostu rodzinny piknik na trawie fot. Tomasz Lewandowski
Finaliści konkursu mieli za zadanie przygotować potrawę z wykorzystaniem białego wina i trzech gatunków sera. Mieli na to pół godziny, a oceniano ich kreatywność, sprawność techniczną, ale też i estetykę podania gotowego dania. Jury w składzie Katarzyna Bosacka (przewodnicząca), prof. Monika Bronkowska, Grzegorz Pomietło (szef kuchni w Art Hotelu) i Zbigniew Koźlik oraz zaproszeni goście z publiczności nie miało łatwego zadania. Ostatecznie przyznano dwie nagrody pocieszenia (od Katedry Żywienia Człowieka na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności) – 500 złotych otrzymają Zuzanna Piekarska i Arkadiusz Mazur. Trzecie miejsce zajęła Patrycja Kominek, która zrobiła placuszki dyniowe z sałatką z jabłka i awokado z sosem z karmelizowanych buraczków. Na drugim miejscu znalazł się Dominik Klucznik, który zaskoczył jury grillowanym serem halloumi (ślubowskim!) na karmelizowanych jabłkach i pomarańczach z sosem z białego wina z trawą żubrową. Bezkonkurencyjna okazała się jednak Magdalena Wypych, która zajęła pierwsze miejsce – wrażenie na wszystkich, którzy choć trochę interesują się kulinariami, zrobił jej suflet serowy przygotowany w polowych warunkach, a więc bez piekarnika! Suflet był udekorowany kruszonką z orzechów włoskich i laskowych oraz boczku, podany na sosie z białego wina.
Uczestnicy konkursu kulinarnego dla studentów z rektorem Tadeuszem Trziszką, który ufundował nagrody fot. Tomasz Lewandowski
Rektor prof. Tadeusz Trziszka każdemu uczestnikowi finału konkursu mistrzów kuchni gratulował zdolności, podkreślając, że z ich umiejętnościami nie tylko świetnie poradzą sobie na rynku pracy, ale będą też najlepszą reklamą naszej uczelni.
Tradycyjnie podczas święta wyróżniono też w konkursie serowarów i winiarzy. Sery i produkty mleczne oceniało jury pod przewodnictwem prof. Józefy Chrzanowskiej, a znaleźli się w nim również dr Marek Szołtysik, prof. Barbara Żarowska, Jakub Krężel – bloger serowarstwa farmerskiego, Mateusz Tomaszewski – szef kuchni restauracji Bernard i Grzegorz Pomietło.
Nagrodzeni serowarzy z prorektor Anną Chełmońską-Soytą, rektorem Tadeuszem Trziszką i prof. Józefą Chrzanowską fot. Tomasz Lewandowski
Smak Roku 2019 zdobył ser Delikwent Artura i Jacka Krupów, którzy zdobyli też nagrodę dla tego samego sera w kategorii serów twardych dojrzewających. Za najlepszy ser w kategorii serów miękkich dojrzewających jury uznało ser Gniewko z serowni Podłazy, twaróg Klimek Międzyborski z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu okazał się najlepszym serem w kategorii serów świeżych i krótko dojrzewających w tym twarogów. Wybrano też najlepszy wyrób mleczy – to owczy jogurt naturalny z Owczej Krainy.
– Do konkursu zgłoszono 42 produkty, najwięcej ze wszystkich dotychczasowych edycji. To pokazuje przede wszystkim wzrost poziomu serowarstwa, bardzo dynamiczny rozwój branży. Zaangażowanie producentów widoczne jest właśnie w tych zgłoszeniach konkursowych, bo one najlepiej pokazują, jak bardzo zależy im na tym, by ich produkty były docenione i zauważone – podkreśliła prof. Chrzanowska.
Nagrodzeni winiarze – do rodzinnego zdjęcia dołączyła przewodnicząca jury prof. Anna Czubaszek fot. Tomasz Lewandowski
Oceniono też zgłoszone do konkursu wina. Jury w składzie: prof. Anna Czubaszek, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, prof. Aneta Wojdyło, dr Joanna Chmielewska i Krzysztof Porębski oceniło 20 zgłoszonych win. W kategorii wina białe III miejsce zdobyły Winnice Jaworek za Riesling 2018, II – Winnica L’Opera za wina Sol Sol i Czas Na, a I – Winnica Anna za Johanniter 2018 oraz Solaris 2018. W kategorii win różowych wyróżniono Winnicę Wino spod Ślęży za wino Rose 2018. W kategorii win czerwonych II miejsce zajęły Winnice Jaworek i ich Roesler 2017 i Regee2 2016/2017, a I – Winnica L’Opera za wino Triada. W kategorii win specjalnych wyróżnienie przyznano Winnicy Wino spod Ślęży za Gewürztraminer 2018, a I miejsce zdobyły Winnice Wzgórza Trzebnickie za wino Pinot Gris Orange Wine 2018.
Był też czas na selfie z Katarzyną Bosacką, gwiazdą VI Święta sera i wina fot. Tomasz Lewandowski
Finałem VI Święta sera i wina była gawęda dziennikarki Katarzyny Bosackiej, która uczy Polaków, jak mądrze i z głową kupować jedzenie, jak czytać etykiety na opakowaniach, jak nie dać się oszukać i jak gotować, by naprawdę było zdrowo i smacznie.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.