eu_green_logo_szare.png

Tematy badawcze i promotorzy

ster_logotypy.jpg

Poniższe tematy są aktualne dla rekrutacji na rok akademicki 2021/22. Tematy obowiązujące podczas rekrutacji 2022/23 zostaną zamieszczone na tej stronie 31 marca 2022. 


dyscyplina: rolnictwo i ogrodnictwo

dyscyplina: technologia żywności i żywienia

  • prof. dr hab. inż. Monika Bronkowska
    „Wpływ integracji diety, edukacji żywieniowej, suplementacji diety i HAART (wysoce aktywnej terapii antyretrowirusowej) na stan odżywienia pacjentów żyjących z HIV / AIDS”
  • dr hab. Anna Dąbrowska
    „Wykorzystanie roślinnych i zwierzęcych preparatów białkowych oraz związków polifenolowych pozyskanych z owoców, jako czynników stymulujących wzrost i przeżywalność klasycznej oraz probiotycznej mikroflory w produkcji funkcjonalnych napojów fermentowanych"
  • dr hab. inż. Anna Gliszczyńska
    „Aktywne biologicznie pochodne kwasów fenylopropenowych i ich fosfolipidowe nanoformulacje"
  • prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita
    „Wpływ różnych metod obróbki termicznej na stabilność związków biologicznie aktywnych w produktach przekąskowych"
  • dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek
    „Modulacja właściwości bioaktywnych powłok polimerowych stosowanych do mikrokapsułkowania związków polifenolowych”
  • prof. dr hab. inż. Wiesław Kopeć
    „Sieciowanie fizyczne żeli rekonstytuowanego kolagenu i aktomiozyny zawierających glikozaminoglikany"
  • dr hab. inż. Małgorzata Korzeniowska
    „Interakcje wybranych składników bioaktywnych Centella asiatica z białkami miofibrylarnymi mięsa piersiowego kurcząt i ich wpływ na funkcjonalność i właściwości prozdrowotne produktów z ich udziałem"
  • dr hab. inż. Alicja Kucharska
    „Suplementy dla sportowców na bazie surowców roślinnych"
  • dr hab. inż. Wanda Mączka
    „Metody pozyskania i wykorzystania historycznych roślin z rodziny Jasnotowatych (Labiatae)”
  • dr hab. Anna Michalska-Ciechanowska
    „Moderowanie właściwości fizyko-chemicznych i biologicznych in vitro proszków owocowych poprzez dodatek naturalnych ekstraktów roślinnych"
  • dr hab. Anna Michalska-Ciechanowska
    „Interakcje wybranych związków polifenolowych z innowacyjnymi nośnikami podczas suszenia soków na proszki"
  • dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
    „Badanie składu chemicznego, zawartości związków bioaktywnych i aktywności przeciwutleniającej hybrydowych odmian winogron”
  • dr hab. inż. Elżbieta Rytel
    „Badanie aktywności przeciwdrobnoustrojowej i przeciwzapalnej fermentowanych i niefermentowanych soków z ziemniaków o czerwonym i fioletowym miąższu o podwyższonej zawartości związków polifenolowych”
  • prof. dr hab. inż. Antoni Szumny
    „Suszenie jako metoda kształtowania jakości surowca zielarskiego"
  • dr hab. inż. Agnieszka Tajner-Czopek
    „Wpływ dodatku ziół i roślin przyprawowych oraz sposobu ich nanoszenia w procesie produkcji frytek sporządzonych z ziemniaków o jasnym i kolorowym miąższu na zawartość związków prozdrowotnych i antyżywieniowych w gotowym produkcie"
  • dr hab. inż. Katarzyna Wińska
    „Grzyby rosnące w Polsce jako dodatki do suplementów diety”

dyscyplina: weterynaria

  • prof. dr hab. Arkadiusz Miążek
    „Określenie różnorodności repertuaru i swoistości receptorów antygenowych limfocytów w przebiegu chłoniaków B i T komórkowych psa w celu wytworzenia szybkich testów diagnostycznych”
  • prof. dr hab. Tadeusz Stefaniak
    „Humoralna odpowiedź immunologiczna cieląt na donosową immunizację antygenami powszechnymi u bakterii gram-ujemnych”
  • dr hab. Marcin Wrzosek
    „Opracowanie hybrydowego protokołu diagnostycznego dla oceny zmian strukturalnych, czynnościowych oraz aktywności metabolicznej mózgowia na psim modelu padaczki skroniowej”

dyscyplina: zootechnika i rybactwo

dyscyplina: nauki biologiczne

  • dr hab. inż. Dorota Bonarska-Kujawa
    „Mechanizmy molekularne odpowiedzialne za ochronne działanie związków pochodzenia roślinnego w w błonach komórek układu krwionośnego"
  • dr hab. inż. Maciej Filipiak
    „Naturalne odnawiania się populacji rodzimych wiązów (Ulmus) na obszarze Dolnego Śląska”
  • dr hab. inż. Witold Gładkowski
    „Chemoenzymatyczna synteza i właściwości biologiczne alfa-metylenolaktonów z pierścieniem aromatycznym"
  • prof. dr hab. inż. Edyta Kostrzewa-Susłow
    „Aktywność biologiczna związków flawonoidowych uzyskanych na drodze biotransformacji i ich oddziaływanie z biomolekułami"
  • dr hab. inż. Zbigniew Lazar
    „Wykorzystanie drożdży Yarrowia lipolytica i surowców odpadowych do biosyntezy karotenoidów i ich fosfolipidowych formulacji o zwiększonym potencjale terapeutycznym"
  • dr hab. inż. Zbigniew Lazar
    „Badania nad aktywnością przeciwdrobnoustrojową koniugatów biosurfaktant-lipaza immobilizowanych na powierzchni biopolimerów"
  • prof. dr hab. Krzysztof Marycz
    „Rola i znaczenie zewnątrzkomórkowych mikrofragmentów błonowych w przebiegu nefropatii u zwierząt"
  • prof. dr hab. Krzysztof Marycz
    „Białko wiążące hormony płciowe (SHBG) jako czynnik terapeutyczny w przebiegu wybranych schorzeń u koni"
  • prof. dr hab. Cezary Mitrus
    „Wpływ zmian klimatycznych na strategie zimowania mopka zachodniego Barbastella barbastellus i nocka rudego Myotis daubentonii"
  • prof. dr hab. Cezary Mitrus
    „Znaczenie monokultur kukurydzy dla różnorodności fauny ptaków i ssaków"
  • dr hab. Dariusz Nowakowski
    „Rekonstrukcja warunków bytowych i nawyków żywieniowych średniowiecznych mieszkańców Europy, zróżnicowanie mikrostruktury tkanki zębowej - histologia, SEM, EDS"
  • dr hab. Dariusz Nowakowski
    „Zróżnicowanie struktury tkanki kostnej i szkliwa kopalnych gatunków rodzaju Capreolus, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu zmian paleośrodowiska w Europie"
  • dr hab. Jarosław Proćków
    „Ekologia molekularna mszaków parasolowych (gatunków osłonowych)"
  • dr hab. Hanna Pruchnik
    „Molekularny mechanizm oddziaływania aktywnych przeciwnowotworowo kompleksów metali z błonami komórkowymi, układami lipidowo-białkowymi i lipidami"
  • prof. dr hab. inż. Joanna Szyda
    „Analiza mikrobiomu gleby na terenach zanieczyszczonych przemysłowo"
  • dr hab. inż. Heliodor Wierzbicki
    „Porównawcza genomika mitochondrialna ptaków: analiza funkcjonalności zduplikowanych genów i regionu kontrolnego"
  • dr hab. Magdalena Wołoszyńska
    „Regulacja fotomorfogenezy przez białkowy kompleks Elongator u Arabidopsis thaliana"

dyscyplina: inżynieria lądowa i transport

  • dr hab. inż. Tomasz Hadaś
    „Nowe obszary wykorzystania niskokosztowych odbiorników GNSS do monitorowania zjawisk i zagrożeń naturalnych oraz antropogenicznych w czasie rzeczywistym”
  • dr hab. inż. Grzegorz Jóźków
    „Poprawa jakości danych LiDAR i fotogrametrycznych pozyskanych z niskiego pułapu, wykorzystywanych w celu monitorowania deformacji powierzchni terenu”
  • prof. dr hab. inż. Krzysztof Sośnica
    „Realizacja geodezyjnych układów odniesienia w oparciu o nieróżnicowane rozwiązania multi-GNSS"

dyscyplina: inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka

Tematy dostępne w języku angielskim:

Discipline: agriculture and horticulture

Discipline: animal science and fisheries

Discipline: nutrition and food technology

  • dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek
    Determination of the effect of lactic acid fermentation on increasing the biological properties and bioavailability of polyphenols
  • dr hab. inż. Agnieszka Nawirska-Olszańska
    Influence of vacuum impregnation on the nutritional properties of selected fruit and vegetables dried with various methods
  • Prof. Dusan Misic
    Mechanisms of antibacterial action of natural bioactive molecules (Xanthohumol, Carnosoic acid, Usnic acid) against food borne pathogens

Discipline: veterinary science

Discipline: biological sciences

Discipline: civil engineering and transport

Discipline: environmental engineering, mining and energy

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg