eu_green_logo_szare.png

BioTech@Life – Biotechnologia dla życia i przemysłu

biotechlife-pl-1.jpg


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności
ul. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław

prof. dr hab. inż. Zbigniew Lazar

tel. (071) 320 7735
e-mail: zbigniew.lazar@upwr.edu.pl

Baza Wiedzy UPWr


Tematy badawcze

  1. Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży, zwłaszcza gatunku Yarrowia lipolytica (produkcja: kwasów organicznych – cytrynowy, izocytrynowy, bursztynowy, ­α-ketoglutarowy, pirogronowy, kynureninowy), alkoholi, wielowodorotlenowych (mannitol, erytrytol), biosurfaktantów; biosynteza tłuszczy i ich pochodnych; bioremediacja gruntów zanieczyszczonych związkami ropopochodnymi; charekterystyka: szlaku biosyntezy erytrytolu, regulacji metabolizmu glicerolu i cukrów, biosyntezy ściany komórkowej;

  2. Biotechnologiczne wykorzystanie grzybów strzępkowych, zwłaszcza z rodzaju Trichoderma (produkcja enzymów litycznych – celulazy, ksylanazy, glukanazy, chitynazy); degradacja odpadów ligninocelulozowych; wykorzystanie preparatów grzybowych w biokontroli;

  3. Badanie biologii bakteriofagów oraz możliwości ich potencjalnego zastosowania w prewencji i zwalczaniu zakażeń bakteryjnych u ludzi i zwierząt;

  4. Biotechnologiczne wykorzystanie roślin oraz inżynierii genetycznej do poprawy cech użytkowych lnu;

  5. Inżynieria metaboliczna mikroorganizmów, zwłaszcza drożdży i grzybów strzępkowych: usprawnienie funkcjonowania natywnych szlaków metabolicznych (biosynteza erytrytolu, biosynteza tłuszczy); zwiększenie wachlarza dostępnych substratów do procesów biotechnologicznych; wprowadzanie heterologicznych szlaków biosyntezy lipidów i ich pochodnych, jak również szlaków biosyntezy związków barwnych w genom drożdży; poprawa zdolności celulolitycznych grzybów strzępkowych;

  6. Zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego jako substratów w procesach biotechnologicznych;

  7. Chemiczne i enzymatyczne modyfikacje struktury naturalnych fosfolipidów, lipofilizacja związków biologicznie aktywnych pod kątem zwiększania ich biodostępności w układach biologicznych, opracowanie nanostrukturalnych nośników lipidowych efektywnych w systemach dostarczania substancji o potwierdzonej aktywności terapeutycznej, opracowanie skutecznych formulacji w leczeniu i prewencji chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych;

  8. Biotechnologiczne metody otrzymywania suplementów diety.


Słowa kluczowe: Yarrowia lipolytica, Trichoderma, bakteriofagi, lipidy, erytrytol, mannitol, kwas cytrynowy, kwas α-ketoglutarowy, kwas kynureninowy, len, surfaktanty, inżynieria metaboliczna, odpady przemysłu rolno-spożywczego, bioremediacja, fosfolipidy, nanostrukturalne nośniki lipidowe, związki biologicznie, aktywne, suplementy diety, prewencja chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych

biotechlife-2.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg