Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
ul. Chełmońskiego 38D, 51-630 Wrocław
dr hab. inż. Mariusz Korczyński, profesor uczelni
tel. (071) 320 5829
e-mail: mariusz.korczynski@upwr.edu.pl
Tematy badawcze
- Ocena i kształtowanie jakości mięsa drobiu, wartości odżywczej i walorów sensorycznych
- Kształtowanie właściwości prozdrowotnych mięsa przez modulację naturalnie występujących w mięsie bioskładników
- Przetwarzanie i ocena jakości wyrobów drobiarskich, wykorzystanie technik minimalnego przetwarzania oraz metod niekonwencjonalnych
- Kreowanie innowacyjnych produktów z mięsa drobiu i jaj, w tym wyrobów garmażeryjnych, specjalnego przeznaczenia, żywności dedykowanej
- Nowoczesne metody biokonserwacji i przedłużania świeżości mięsa drobiu
- Innowacyjne opakowania mięsa i wyrobów
- Ocena stanu higienicznego mięsa i jaj oraz wyrobów z nich uzyskanych
- Analiza zmian poubojowych, wady mięsa drobiu
- Rozwój i wykorzystanie dodatków paszowych w żywieniu drobiu
- Wpływ modulacji żywieniowych pasz drobiu na jakość mięsa i jaj
- Warunki środowiskowe i wydłużony chów a stan zwierząt oraz jakość mięsa
- Produkcja i wykorzystanie preparatów bakteriofagowych dla drobiu
- Rozpoznanie właściwości protekcyjnych wybranych fruktanów względem układu pokarmowego kurcząt i pozyskiwanego z nich mięsa
- Wpływ bakteriofagów na mikrobiom przewodu pokarmowego brojlerów
- Aktywność mikroflory przewodu pokarmowego w procesach fermentacji in vitro oraz in vivo u zwierząt
- Czynniki wpływające na wskaźniki reprodukcyjne ptaków użytkowych i wolnożyjących
- Techniki wspomaganego rozrodu w poprawie wskaźników reprodukcyjnych ptaków – poprawa cech rzeźnych, tworzenie mieszańców międzygatunkowych
- Mikrobiom przewodu pokarmowego wybranych gatunków drobiu z uwzględnieniem aspektów ich zdrowia, żywienia oraz jakości surowca
- Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu drobiarskiego i mięsnego o wysokim udziale bioaktywnych składników tkanki łącznej
- Pozyskiwanie, charakterystyka i wykorzystanie biopreparatów na bazie niejadalnych produktów uboju zwierząt (krew, pióra, kości)
- Zastosowanie metod enzymatycznych do utylizacji niejadalnych produktów uboju zwierząt (kompostowanie)
Słowa kluczowe: drób, mięso drobiu, jakość, cechy prozdrowotne, innowacyjne wyroby z mięsa i jaj, jaja, pasza, składniki paszowe, waloryzacja i wykorzystanie surowców ubocznych, krew, pióra, surowce kolagenowe, glikozaminoglikany, wartość odżywcza mięsa i jaj, bakteriofagi, mikrobiom drobiu, higiena mięsa, wady mięsa, mikroflora drobiu, cechy reprodukcyjne drobiu, biopreparaty, biokompostowanie, innowacyjne opakowania do mięsa i wyrobów, biokonserwacja